Quantcast

Tesla: «Πυρά» κατά Μασκ για εκθεσιακό κέντρο στην περιοχή των Ουιγούρων

Έντονες επικρίσεις έχει δεχθεί η Τesla για την απόφασή της να ανοίξει εκθεσιακό χώρο στην αμφιλεγόμενη περιοχή Σιντζιάνγκ όπου η Κίνα κατηγορείται για πρακτικές δουλείας και γενοκτονίας των Ουιγούρων

Έντονες επικρίσεις έχει δεχθεί η Τesla για την απόφασή της να ανοίξει εκθεσιακό χώρο στην αμφιλεγόμενη περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου έχουν καταγραφεί – σύμφωνα με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες- κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τοπικού πληθυσμού των Ουιγούρων.

Η εταιρεία, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, εγκαινίασε τον εκθεσιακό χώρο στην πόλη Ουρούμκι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Αντίθετα, η κίνηση αυτή της Tesla έτυχε θερμής υποδοχής στην πλευρά της Κίνας.

Όπως είναι γνωστό, η Κίνα έχει κατηγορηθεί για καταναγκαστική εργασία και γενοκτονία κατά της μειονότητας των Ουιγούρων στην πλούσια σε πόρους περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο, το οποίο απαιτεί από τις εταιρείες να αποδείξουν ότι τα προϊόντα που εισάγονται από την Σιντζιάνγκ δεν παράγονταν με καταναγκαστική εργασία, μίλησε για την απόφαση του Τέσλα.

Ο κ. Ρούμπιο έγραψε στο Twitter: «Εταιρείες βοηθούν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να καλύψει τη γενοκτονία και την εργασία σκλάβων στην περιοχή».

 

Ο Σκοτ Πολ, ο πρόεδρος του οργανισμού της Ενωσης Αμερικανικής Βιομηχανίας (ΑΑΜ) τόνισε: «Θα το πω ωμά: Κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Σιντζιάνγκ είναι συνένοχη στην πολιτιστική γενοκτονία που λαμβάνει χώρα εκεί. Αλλά οι ενέργειες του Tesla είναι ιδιαίτερα απεχθείς».

Η Tesla δεν απάντησε όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω δηλώσεις από το BBC.

Θετική υποδοχή στην Κίνα

Ωστόσο, τα εγκαίνια του νέου εκθεσιακού χώρου της Tesla χαιρετίστηκαν ευρέως από τους χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων Weibo, την κινεζική εκδοχή του Twitter.

Ένας χρήστης ανάρτησε το εξής: «Σας ευχαριστούμε για την επέκταση στην Σιντζιάνγκ, καλή χρονιά!». Ένας άλλος σημείωσε «Βλέπετε, η Tesla υποστηρίζει την ανάπτυξη και την παραγωγή της Σιντζιάνγκ σε αντίθεση με ορισμένες άλλες εταιρείες».

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο αμερικανικός γίγαντας μικροτσίπ Intel ζήτησε συγγνώμη μετά από αντιδράσεις που προκάλεσε στην Κίνα επιστολή της προς τους προμηθευτές της για να μην προμηθεύονται προϊόντα ή εργατικά χέρια από την Σιντζιάνγκ.

Η επιστολή της εταιρείας πυροδότησε κριτική στην Κίνα, και συνοδεύτηκε από εκκλήσεις για μποϊκοτάζ.

Η Intel δεν ήταν η πρώτη εταιρεία που δέχτηκε πίεση για τους στόχους συμμόρφωσης αμερικανικών εταιρειών με τις κυρώσεις που σχετίζονται με την Σιντζιάνγκ ενώ συνέχιζε να δραστηριοποιείται στην Κίνα.

Οι γίγαντες λιανικής Nike και H&M αντιμετώπισαν επίσης αντιδράσεις πέρυσι, αφού εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εικαζόμενη χρήση καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων στην παραγωγή βαμβακιού.

Η περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας φιλοξενεί πολλούς από τους μουσουλμάνους Ουιγούρους για τους οποίους υπήρξαν ισχυρισμοί για καταναγκαστική εργασία και πιθανώς γενοκτονία.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το BBC δημοσίευσε μια έρευνα βασισμένη σε νέα έρευνα που δείχνει ότι η Κίνα εξανάγκαζε εκατοντάδες χιλιάδες μέλη μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ουιγούρων, σε χειρωνακτική εργασία στα βαμβακερά χωράφια της Σιντζιάνγκ.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς.