Γιαν Χουιτέμα: Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών των αυτοκινήτων

Οι εκπομπές Co2 από τα αυτοκίνητα θα πρέπει να μειωθούν κατά 75% έως το 2030, λέει ο Ολλανδός πολιτικός

Νίκος Μιχαλόπουλος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σκληρύνει τους στόχους της για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες οδικές μεταφορές, ακόμη και πριν καταργηθεί σταδιακά η μηχανή εσωτερικής καύσης στα νέα αυτοκίνητα έως το 2035, σύμφωνα με έκθεση του Ολλανδού πολιτικού Γιαν Χουιτέμα .

Ο Χουιτέμα, ο οποίος ηγείται της περιβαλλοντικής μεταρρύθμισης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρότεινε το μπλοκ των 27 μελών να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα κατά 75 τοις εκατό έως το 2030. Αυτό συγκρίνεται με μια μείωση 55 τοις εκατό που είχε ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν ενδιάμεσο στόχο το 2027 και να μεταβάλλουν τους στόλους τους, σύμφωνα με το προσχέδιο έκθεσης.

«Η λύση δεν είναι η λιγότερη κινητικότητα, είναι η καθαρή κινητικότητα», είπε ο Χουιτέμα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Πιστεύω πλήρως ότι πρέπει να κάνουμε τα αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές ρύπων».

Η αντιμετώπιση των εκπομπών από τις μεταφορές αποτελεί βασικό πυλώνα των σχεδίων της ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, καθώς είναι ένας από τους μόνους τομείς που παρατηρείται αύξηση της ρύπανσης τα τελευταία χρόνια.

Ο στόχος της σταδιακής κατάργησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2035 αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που έχει υποκινήσει φιλόδοξα σχέδια από ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως ο όμιλος Volkswagen.

Ωστόσο, ορισμένοι νομοθέτες, που ήδη αμφισβητούν τους υπάρχοντες στόχους της Επιτροπής, εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με την αυξημένη φιλοδοξία.

«Δεν είναι δυνατό για εμάς να απαγορεύσουμε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2035», δήλωσε ο Jens Gieseke, σκιώδης εισηγητής για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο κοινοβούλιο. «Αν πρόκειται να αλλάξετε όλους τους ενδιάμεσους στόχους σας και την ενδιάμεση στρατηγική σας, δεν πρόκειται να παίξετε καλά».

Τα κράτη μέλη, κυρίως από τα ανατολικά του μπλοκ, έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για την έλλειψη υποδομής και το υψηλό κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων.