Η Καμίλα Βαλίεβα υποστηρίζει ότι μάλλον ντοπαρίστηκε… κατά λάθος, από την ιατρική αγωγή που λαμβάνει ο παππούς της!
Τι αναφέρει η Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπή
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπή δέχτηκαν τη 15χρονη αθλήτρια του πατινάζ πίσω στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, έπειτα από τον σάλο που προέκυψε καθώς βρέθηκε να έχει καταναλώσει τον Δεκέμβριο μια απαγορευμένη ουσία.
Ο Dennis Oswald, μέλος της πειθαρχικής επιτροπής της ΔΟΕ, επιβεβαίωσε ότι μάλλον η ουσία τριμεταζιδίνη που βρέθηκε στον οργανισμό της προέκυψε από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο παππούς της, ο οποίος έχει καρδιακό πρόβλημα.
Μιλώντας μετά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, o Οswald επιβεβαίωσε ότι η εξήγηση της 15χρονης Ρωσίδας για το γεγονός ότι το τεστ της για το ντόπινγκ βγήκε θετικό στο απαγορευμένο φάρμακο για τη στηθάγχη τριμεταζιδίνη ήταν «μόλυνση από ένα προϊόν που έπαιρνε ο παππούς της».
Παρόμοιο επιχείρημα και από τον δικηγόρο της
Η ρωσική εφημερίδα Pravda ανέφερε ότι η δικηγόρος της Valieva, Anna Kozmenko, προέβαλε ένα παρόμοιο επιχείρημα κατά την ακρόαση της πατινέζ στο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο την Κυριακή.
Συγκεκριμένα, η νομική ομάδα της Kamila Valieva υποστήριξε ότι το θετικό τεστ στο ντόπινγκ μπορεί να προήλθε από ένα μολυσμένο ποτήρι νερό που περιείχε ίχνη από το φάρμακο για την καρδιά που παίρνει ο παππούς της.
«Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το πώς μπήκε στο σώμα της», φέρεται να είπε η Kozmenko. «Για παράδειγμα, μπορεί ο παππούς της να ήπιε κάτι από ένα ποτήρι, να έμεινε το σάλιο του και το ποτήρι αυτό να χρησιμοποιήθηκε με κάποιο τρόπο αργότερα από τη αθλήτρια. Ή το φάρμακο έπεσε σε κάποια επιφάνεια, να έμειναν ίχνη και στη συνέχεια να πέρασαν στην αθλήτρια».
Της επέτρεψε να αγωνιστεί πάλι το Cas
Τη Δευτέρα, το Cas έδωσε άδεια στη Valieva να αγωνιστεί στο πατινάζ γυναικών, το οποίο ξεκινά την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, και για το οποίο είναι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό.
Ωστόσο, αν διεκδικήσει ένα μετάλλιο, η ΔΟΕ έχει ήδη πει ότι δεν θα γίνει απονομή. Εν τω μεταξύ, η υπόθεση ντόπινγκ της Ρωσίδας βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πόντοι – και τυχόν μετάλλια – από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου θα της αφαιρεθούν τους επόμενους μήνες.
Την Τρίτη η Valieva, η οποία βοήθησε τη ρωσική ομάδα να κερδίσει το χρυσό την περασμένη εβδομάδα, έσπασε τη σιωπή της λέγοντας ότι το σκάνδαλο ντόπινγκ με την τριμεταζιδίνη την έχει στενοχωρήσει και της έχει προκαλέσει συναισθηματική κούραση.
Δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Channel One:
«Αυτές οι μέρες ήταν πολύ δύσκολες για μένα, συναισθηματικά. Είμαι χαρούμενη αλλά συναισθηματικά κουρασμένη. Γι’ αυτό και αυτά τα δάκρυα χαράς και λίγη θλίψη. Αλλά, φυσικά, είμαι χαρούμενη που συμμετέχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εκπροσωπήσω τη χώρα μας.
«Προφανώς, αυτό είναι ένα στάδιο που πρέπει να περάσω», πρόσθεσε. «Ακούω τόσες πολλές καλές ευχές. Έχω δει υπαίθρια πανό στη Μόσχα. Είναι πολύ ευχάριστο, αυτή η υποστήριξη είναι πολύ σημαντική για μένα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Νόμιζα ότι ήμουν μόνη μου, αλλά οι πιο στενοί μου φίλοι και η οικογένειά μου δεν θα με εγκαταλείψουν ποτέ».
Τι επιβεβαίωσε το Cas
Το Cas επιβεβαίωσε ότι η Valieva κατέθεσε στη σχετική επιτροπή μετά το θετικό της τεστ. Η Valieva δήλωσε ότι παρακολούθησε ολόκληρη την ακρόαση μέσω βιντεοκλήσης από το Ολυμπιακό Χωριό.
«Καθόμουν εκεί για επτά ώρες, είχαμε ένα διάλειμμα 20 λεπτών και καθόμουν εκεί και παρακολουθούσα. Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά προφανώς είναι μία από τις στιγμές, από τις φάσεις, που πρέπει να περάσω», δήλωσε η Valieva, προσθέτοντας ότι η όλη διαδικασία της δίδαξε ότι η ενήλικη ζωή «μπορεί να είναι άδικη σε κάποιο βαθμό».
Η Valieva και το περιβάλλον της θα ερευνηθούν από τη ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ και την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά ακόμη και αν η ρωσική έρευνα την απαλλάξει, η απόφαση πιθανότατα θα εφεσιβληθεί.
Εν τω μεταξύ, ο Όσβαλντ επιβεβαίωσε ότι η ΔΟΕ δεν έχει λάβει ακόμη την αιτιολογημένη απόφαση από το CAS για τη Βαλιέβα. Υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση της ΔΟΕ να μην αποκλείσει εντελώς τη Ρωσία και τους αθλητές της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την ανακάλυψη ενός μαζικού κρατικά υποστηριζόμενου προγράμματος ντόπινγκ το 2016.
Ο Όσβαλντ δήλωσε ότι η ΔΟΕ έκανε ό,τι μπορούσε και ότι οι κυρώσεις έπρεπε να είναι ανάλογες. «Λάβαμε πολύ σκληρά μέτρα μετά τους Αγώνες του 2014, όταν ήρθε στο φως η κατάσταση με το ντόπινγκ στη Ρωσία”, πρόσθεσε. “Και 29 αθλητές τιμωρήθηκαν. Δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε τους καθαρούς αθλητές, ακόμη και αν είναι Ρώσοι».