Τραγωδία στην Ινδονησία: Καταγγελίες που προκαλούν τρόμο

Σε καταγγελίες για κλειδωμένες πόρτες στις θύρες που γράφτηκε μία από τις μελανότερες σελίδες του ποδοσφαίρου, στην Ινδονησία προβαίνουν όσοι έζησαν τον εφιάλτη, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στα 131

Σε καταγγελίες για κλειδωμένες πόρτες στις θύρες που γράφτηκε μία από τις μελανότερες σελίδες του ποδοσφαίρου, στην Ινδονησία προβαίνουν όσοι έζησαν τον εφιάλτη, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στα 131, μετά τον θάνατο έξι ακόμα φιλάθλων που υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Υπάρχουν πολλές αναφορές από τους φιλάθλους που βρέθηκαν στο στάδιο Kanjuruhan πως οι πόρτες στη Θύρα 13 ήταν κλειστές όταν προσπάθησαν να διαφύγουν μετά τη ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία, με αποτέλεσμα να συνθλιβούν δεκάδες άτομα και να πεθάνουν από ασφυξία ή τραύματα στο κεφάλι.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντέντι Πρασέτιο δήλωσε πως στις έξι θύρες που χάθηκαν οι περισσότερες ζωές και επικεντρώνονται οι έρευνες, οι πόρτες ήταν ανοιχτές αλλά ήταν πολύ μικρές. «Μόνο δύο άτομα είχαν τη δυνατότητα να περνούν ταυτόχρονα όταν έρχονταν εκατοντάδες. Υπήρξε συντριβή».

Ο 20χρονος φοιτητής Χαούρα που έχασε τις αισθήσεις του στις εξέδρες λέει πως άκουσε ότι οι πόρτες ήταν κλειστές, ή τουλάχιστον κάποιες απ’ αυτές και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βγουν έξω.

Στη Θύρα 13 υπήρχαν διάσπαρτα πάνω από 20 πτώματα και όσοι προσπαθούσαν να βγουν έπρεπε να τα μετακινήσουν.

Η Εβίτα Τριαβαρντάνι, 26 ετών, φίλαθλος της Αρέμα που βρισκόταν στο γήπεδο την ημέρα του μακελειού εξηγεί πως οι διοργανωτές ανοίγουν συνήθως τις πόρτες 15 με 20 λεπτά πριν από το τέλος κάθε αγώνα. Το Σάββατο, ωστόσο, οι πόρτες στη Θύρα 13 ήταν κλειστές. Σώθηκε γιατί έτρεξε στη Θύρα 14 η οποία ήταν ανοιχτή.

Φως για το ποιος έδωσε την εντολή να κάνουν χρήση δακρυγόνων οι αστυνομικοί προσπαθεί να ρίξει η Εθνική Επιτροπή της Αστυνομίας που αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο της χώρας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο Αλμπέρτους Βαχιουρουντάντο, δεν υπήρχαν εντολές να πέσουν χημικά στο πλήθος.

«Τα δακρυγόνα υποτίθεται ότι έπρεπε να εκτοξευτούν έξω… Υπάρχουν υποψίες για παραβίαση οδηγιών», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η πειθαρχική επιτροπή της ομοσπονδίας της Ινδονησίας επέβαλε ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο στο στέλεχος της Αρέμα, αρμόδιο για οργανωτικά θέματα Αμπντούλ Χάρις και στον υπεύθυνο για θέματα ασφαλείας του σταδίου Kanjuruhan, Σούκο Σουτρίσνο. Στο κλαμπ επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 250 εκατ. ρουπίων Ινδονησίας που αντιστοιχούν σε 16.500 ευρώ.