Quantcast

Το νορβηγικό «Cyborg» και ο «Κβαραντόνα»

Από τον Μέσι, τον Ρονάλντο, τον Μπενζεμά, τον Ιμπραΐμοβιτς και τον Μόντριτς στα νέα θαύματα της φύσης, τον ΝορβηγόΕρλινγκ Χάαλαντ και τον Γεωργιανό Κβίτσα Κβαρασκέλια

Tο ποδόσφαιρο διαθέτει την καταπληκτική ικανότητα να αντικαθιστά άμεσα τους ήρωές του όταν ο χρόνος σκουριάζει τα διαδήματά τους. Να προσφέρει στο φιλοθεάμον κοινό φρέσκο αίμα, με νέες ιδέες, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των καιρών, ανακυκλώνοντας μύθους και πρωταγωνιστές.

Εκεί που βλέπεις τον Λιονέλ Μέσι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Καρίμ Μπενζεμά, τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, τον Λούκα Μόντριτς να μαζεύουν σιγά σιγά τα κομμάτια της δόξας τους για να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι των αναμνήσεων, και αναρωτιέσαι αν θα βρεθούν ισάξιοι αντικαταστάτες τους, εκεί ακριβώς έρχεται το ποδόσφαιρο και σου προσφέρει τη νέα συλλογή των πολύτιμων πετραδιών του.

Ο Ερλινγκ Χάαλαντ, το νορβηγικό cyborg, αυτό το τέρας της φύσης που συνδυάζει σωματική δύναμη, ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα πέραν των φυσιολογικών ορίων, έρχεται να αντικαταστήσει τις άλλοτε πανίσχυρες, αλλά σήμερα σκουριασμένες μηχανές σκοραρίσματος.

Δίπλα του στο μονοπάτι προς την κορυφή στέκεται ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να είχε γεννηθεί σε κάποια φαβέλα του Ρίο και να έχει μάθει τα μυστικά της μπάλας στην Ιπανέμα και να λέγεται «Κβαρίνιο». Είναι όμως Γεωργιανός από την Τιφλίδα και αναδείχτηκε στα παγωμένα γήπεδα της τοπικής Ντιναμό. Το όνομά του Κβίτσα Κβαρασκέλια, γνωστός πια και ως «Κβαραντόνα» στα στέκια του Ντιεγκίτο στην Καμπανία.

Διαφορετικά ποδοσφαιρικά σκαριά, αλλά το ίδιο εντυπωσιακά και αποτελεσματικά που εμπνέουν τους γραφιάδες και σπέρνουν όνειρα στις εξέδρες.

Ποδοσφαιρομηχανή

Το ύψους 195 εκατοστών κορμί του Ερλινγκ Χάαλαντ, γεμάτο γυμνασμένους μύες και τένοντες έτοιμους να αντιδράσουν σε κλάσματα δευτερολέπτων μοιάζει με φιγούρα που βγήκε από κάποια ποδοσφαιρομηχανή.

Στα 22 του μόλις χρόνια έχει πετύχει 152 γκολ σε συλλογικό επίπεδο, 21 με την Εθνική Νορβηγίας και 26 στο Τσάμπιονς Λιγκ σε μόλις 21 αγώνες (εξαιρείται το τελευταίο ματς με την Κοπεγχάγη).

Στην κορυφαία διοργάνωση σκοράρει κάθε 62,4 λεπτά όταν η αντίστοιχη επίδοση του Μέσι είναι 104,3. Στην επίσημη ιστοσελίδα της η UEFA σημειώνει πως ο Νορβηγός ξαναγράφει την ιστορία στο Τσάμπιονς Λιγκ, παραθέτοντας τα αποδεικτικά στοιχεία.

Στα πρώτα 20 παιχνίδια στη διοργάνωση, ο Χάαλαντ πέτυχε 25 γκολ όταν ο Χάρι Κέιν είχε 15, ο Εμπαπέ 12, όσα και ο Μπενζεμά, 11 ο Λεβαντόφσκι, οκτώ ο Μέσι, ενώ ο Ρονάλντο, πρώτος σκόρερ σήμερα στο Τσάμπιονς Λιγκ, ακόμα πάλευε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Για να ξεπεράσει τον συμπατριώτη του Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ στην πρώτη θέση των σκόρερ στη Νορβηγία (19 γκολ σε 77 ματς), χρειάστηκε μόλις 14 παιχνίδια.

Ο Χάαλαντ σκοράρει με κάθε τρόπο. Με το αριστερό έχει σημειώσει 19 γκολ, με το δεξί τέσσερα, με κεφαλιά τρία.

Οι δυνατότητές του προκαλούν τρόμο στους αντιπάλους και οι ειδικοί αναρωτιούνται αν υπάρχει παίκτης που μπορεί να τον σταματήσει.

Πριν μετακομίσει από την Μπουντεσλίγκα και την Ντόρτμουντ στην Πρέμιερ Λιγκ και τη Μάντσεστερ Σίτι υπήρχαν πολλές ενστάσεις αν θα μπορούσε να είναι το ίδιο αποτελεσματικός όπως και στο γερμανικό πρωτάθλημα που έχει πιο χαλαρές άμυνες.

Αποδείχτηκε πως είχαν δίκιο. Ο Χάαλαντ ήταν ακόμα πιο εμφατικός. Χρειάστηκε οκτώ αγώνες για να πετύχει τρία χατ τρικ, όταν ο ταχύτερος μέχρι τότε Μάικλ Οουεν πέτυχε κάτι αντίστοιχο σε 48 ματς. Εγινε επίσης ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που σημειώνει τουλάχιστον τρία γκολ σε τρία συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια και φυσικά είναι ο πρώτος παίκτης που φτάνει τα 14 γκολ σε μόλις οκτώ αναμετρήσεις.

Με μέσο όρο 1,75 γκολ ανά αγώνα υπολογίζεται πως θα χρειαστεί μόλις 19 ματς για να συντρίψει το ρεκόρ των 32 τερμάτων σε μία σεζόν του Μο Σαλάχ.

Το απόλυτο δεκάρι της «Εκίπ»

Για το χατ τρικ και τις δύο ασίστ που έδωσε στο πρόσφατο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η «Εκίπ» τον αξιολόγησε με 10. Μια βαθμολογία που μοιάζει με μια μικρή «Χρυσή Μπάλα», αν αναλογιστούμε πως έγινε μόλις ο 14ος παίκτης που την αποσπά από τη διάσημη γαλλική εφημερίδα. Ο Χάαλαντ μπήκε στην ίδια λίστα με τους Εμπαπέ, Νεϊμάρ, Λεβαντόφσκι και Μέσι (δύο φορές).

Ο άνθρωπος που χαίρεται περισσότερο με τις επιδόσεις του εξωγήινου Νορβηγού είναι φυσικά ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Χάαλαντ έγινε ο δεύτερος παίκτης μετά τον Μέσι που σκοράρει σε οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια υπό τις οδηγίες του Καταλανού.

Εχοντας συνεργαστεί με κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο – Μέσι, Ιμπραΐμοβιτς, Ετο, Λεβαντόφσκι, Αγουέρο – ο Γκουαρντιόλα θεωρεί πως κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον  Χάαλαντ στην ηλικία του.

«Είναι σαν να υπάρχει ασπίδα γύρω του», λέει ο Ρίο Φέρντιναντ και ως βετεράνος αμυντικός παρατηρεί πως όσοι αναλαμβάνουν να τον μαρκάρουν δείχνουν φόβο απέναντί του και δεν τολμούν ούτε να τον αγγίξουν.

Ο «Cyborg» φυσικά αντιλαμβάνεται τα όσα προκαλεί τριγύρω του και πολλές φορές κάνει αστεία ή προσπαθεί να ελαφρύνει την κουβέντα. Οπως όταν αναφέρθηκε στο μυστικό της επιτυχίας του και μίλησε για τα λαζάνια που του φτιάχνει πριν από κάθε παιχνίδι ο πατέρας του Αλφι.

«Τα τρώω πριν από κάθε εντός έδρας παιχνίδι και τα πηγαίνω πολύ καλά, οπότε κάτι σπέσιαλ προσθέτει μέσα», λέει ο Νορβηγός.

Ο Κβαρασκέλια δεν τρώει λαζάνια, αν και αγωνίζεται στην πατρίδα τους, την Ιταλία και τη Νάπολι. Προτιμά το παραδοσιακό φαγητό της χώρας του, το «Χινκάλι». Αλλά και πάλι, δεν μπορεί κανείς να πει πως του δίνει έμπνευση για να κάνει τις μαγικές του ντρίμπλες που απειλούν ακόμα και τις αναμνήσεις που έχει δημιουργήσει ο Ντέγκο Μαραντόνα στους τιφόζι.