Σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο προκάλεσε η είσοδος των οπαδών του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, πριν ακόμη τελειώσει το ντέρμπι με τον Αρη. Η εικόνες ταξιδεύουν ανά την υφήλιο και διασύρουν για ακόμη μία φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τη διαφορά, ωστόσο, ότι οι οπαδοί του Δικεφάλου, όχι μόνο ξεφτίλισαν για ακόμη μία φορά την Ελλάδα διεθνώς, αλλά παράλληλα προκαλούν τεράστια προβλήματα στην ομάδα τους. Με την τιμωρία που προβλέπεται, να είναι εξαιρετικά βαριά. Αλλά όχι όσο θα έπρεπε, καθώς κάποιοι φρόντισαν να δημιουργηθεί ακόμη ένα σκάνδαλο στην Τούμπα! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!
Με βάση όσα προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ του 2021, στο άρθρο «15», που αφορά στην «Είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου», οι Θεσσαλονικείς, πέραν του εξοντωτικού προστίμου, που θα τους επιβληθεί και το οποίο φτάνει έως και 250.000 €, αναμένεται να δουν την Τούμπα να κλείνει έως και για 4 αγωνιστικές. Κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται το γήπεδο του Δικεφάλου να ανοίξει ξανά το… 2022!
Αναλυτικά, το άρθρο «15», παράγραφος «Β», του ΠΚ της ΕΠΟ, αναφέρει τα εξής:
«4. Είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου.
Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, όπως και η δημιουργία επεισοδίων στα αποδυτήρια στις κερκίδες και στον εν γένει χώρο του γηπέδου, επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:
β) Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται είτε με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας είτε με βιαιοπραγίες κατά προσώπων, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, από δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές. Σε περίπτωση που τα επεισόδια έγιναν αποκλειστικά και μόνο στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, τότε δεν θα επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές».
Βεβαίως, στην Τούμπα είχαμε και… σκάνδαλό. Από εκείνα που όλως τυχαίως, συμβαίνουν σε συγκεκριμένες ομάδες. Γιατί το λέμε αυτό; Εάν ο διαιτητής Μάντεν είχε διακόψει το παιχνίδι οριστικά και δεν είχε επιστρέψει τις ομάδες στον αγωνιστικό χώρο, για να παιχτούν τα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων, τότε ο ΠΑΟΚ θα κινδύνευε ακόμη και με τιμωρία 6 αγωνιστικών. Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση πώς ο Σκοτσέζος διαιτητής πήρε την απόφαση να γυρίσει στον αγωνιστικό χώρο, από τη στιγμή που υπήρξαν σοκαριστικές μάχες σώμα με σώμα αστυνομίας – χουλιγκάνων, που προκάλεσαν συλλήψεις και τραυματισμούς, άρα αυτομάτως ενεργοποιείται το άρθρο 15, παρ. 4, γ, το οποίο προβλέπει ξεκάθαρα διακοπή του αγώνα. Χωρίς επανέναρξη!
Αναλυτικά τι προβλέπει ο ΠΚ της ΕΠΟ σε περίπτωση διακοπής λόγω επεισοδίων (παρ 4, γ): «γ) Η είσοδος οπαδών πριν την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του αγώνα, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα, χωρίς προειδοποίηση, εφόσον συνδέεται με βιαιoπραγίες κατά προσώπων. Ο αγώνας που δεν άρχισε ή διακόπηκε οριστικά κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας με τέρματα 0-3 (εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, οπότε παραμένει)και επιπρόσθετα επιβάλλεται στην υπαίτια ομάδα η ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από τέσσερις (4) έως έξι (6) αγωνιστικές».
Ο ΠΑΟΚ γνωρίζει ότι υπήρξε σκάνδαλο, αλλά προσπαθεί να το καλύψει. Μάλιστα, με διαρροή του, ανέφερε πως «…το παιχνίδι ξεκίνησε μετά από 30 – 40 λεπτά περίπου καθώς ο κανονισμός αναφέρει πως αν υπάρξει εκκένωση σε 60 λεπτά, το ματς συνεχίζεται κανονικά. Και ως εκ τούτου, η απόφαση πάρθηκε από τον διαιτητή που είχε εικόνα και έκανε ελέγχους και όχι από κοινή συνεννόηση των δύο ομάδων». Κάτι που προφανώς και δεν ισχύει. Καθώς ο κανονισμός δίνει δικαίωμα μισής ώρας, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Αναλυτικά τα παιχνίδια που έχει να δώσει ο Δικέφαλος του Βορρά το επόμενο διάστημα.
Πηγη: in.gr