Ραγδαίες εξελίξεις στη Γιουβέντους – Γιατί κινδυνεύει με υποβιβασμό

Ο ρόλος της παραίτησης Ανιέλι

Γιουβέντους ώρα μηδέν. Στο επίκεντρο ενός ακόμα οικονομικού σκανδάλου βρίσκεται εκ νέου ο γίγαντας του ιταλικού ποδοσφαίρου και η πρώτη «ηχηρή» εξέλιξη ήταν η παραίτηση των Αντρέα Ανιέλι, Πάβελ Νέντβεντ και της υπόλοιπης διοίκησης των Μπιανκονέρι το βράδυ της Δευτέρας (29/11).

 

 

 

Μια παραίτηση που ήρθε απρόσμενα σύντομα και είναι άμεσα σχετιζόμενη με την εισαγγελική έρευνα «Prisma» και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Γηραιά Κυρία για απάτη και ψευδή οικονομικά στοιχεία στους ισολογισμούς της, μόλις λίγο διάστημα αφότου ανακοίνωσε απώλειες-ρεκόρ ύψους 254 εκατομμυρίων ευρώ για τη σεζόν 2021-22.

Tα ιταλικά ΜΜΕ ερμηνεύουν την αιφνίδια και μαζική αποχώρηση της διοίκησης ως σημάδι κρίσης και αφόρητων πιέσεων λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών που βαραίνουν τη Γιούβε. Και πλέον προμηνύεται ντόμινο εξελίξεων, που θα εξαρτηθεί από τη μελέτη του φακέλου που έφτασε στα χέρια της εισαγγελίας, με όλα τα οικονομικά στοιχεία από τον έλεγχο που διερευνήθηκε στους ισολογισμούς του κλαμπ μεταξύ 2018 και 2020.

Γιουβέντους: Οι δύο βασικές κατηγορίες

Οι κύριες παραβάσεις που έχουν ηχήσει «καμπανάκι» στις Αρχές είναι δύο. Η πρώτη ήταν ο λόγος που άρχισε η εισαγγελική έρευνα κι αφορά την υπερτίμηση μεταγραφών στο διάστημα 2018-2020, με στόχο την παρουσίαση υψηλότερων εσόδων.

Τέτοια περίπτωση deal φέρεται πως ήταν η ανταλλαγή των Μίραλεμ Πιάνιτς και Αρτούρ με την Μπαρτσελόνα το 2020, όταν η μετακόμιση του Βόσνιου χαφ στους Μπλαουγκράνα δηλώθηκε στα 60 εκατομμύρια ευρώ και η μετακίνηση του Βραζιλιάνου στους Τορινέζους αντίστοιχα στα 72 εκατομμύρια Ευρώ. Αντίστοιχη περίπτωση που τέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών και η ανταλλαγή Ντανίλο-Ζοάο Κανσέλο με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2019.

Όπως αναφέρει η «Gazzetta Dello Sport», η απώτερη συνέπεια ήταν αυτή που επήλθε, η παραίτηση του Ανιέλι και της υπόλοιπης διοίκησης από το πόστο τους. Κι αυτό διότι πρακτικά είναι αδύνατον να υπολογιστεί η πραγματική αξία στις παραπάνω μεταγραφές, σε τέτοιο βαθμό που να λειτουργήσουν καθοριστικά ως αποδεικτικά στοιχεία επί των «πειραγμένων» ισολογισμών.

Το βασικότερο πρόβλημα για τη Γιουβέντους, λοιπόν, είναι η δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά τις περικοπές στους μισθούς 23 παικτών του κλαμπ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Όπως όλοι οι σύλλογοι, οι Μπιανκονέρι πιέστηκαν οικονομικά από τις συνέπειες της Covid-19 και ήρθαν σε συμφωνία με τους παίκτες να μην τους καταβληθούν μισθοί τεσσάρων μηνών, συνολικού ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η μείωση προσμετρήθηκε ανάλογα στα έξοδα του κλαμπ για το εν λόγω έτος. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τον εισαγγελέα του Τορίνο, η πραγματική περικοπή που δηλώθηκε στα «βιβλία» αφορούσε τους μισθούς μόνο ενός μήνα (22,5 εκατ. ευρώ) και πως οι υπόλοιποι τρεις μισθοί καταβλήθηκαν «μαύρα» στους ποδοσφαιριστές. Όπερ και σημαίνει ότι ούτε ο σύλλογος, ούτε οι παίκτες φορολογήθηκαν για αυτά τα χρήματα.

Ανάμεσα στους 23 παίκτες είναι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, για τον οποίο όντως παρατηρήθηκε μια μυστική πληρωμή στο εν λόγω διάστημα, αλλά το έγγραφο της συναλλαγής δεν βρέθηκε ποτέ. Όπως είχε αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» νωρίτερα το 2022, οι δικαστικές Αρχές προσέγγισαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο για να συζητήσουν επί της υπόθεσης, αλλά ο CR7 αρνήθηκε να συμμετάσχει στην έρευνα.

Οι προβλεπόμενες ποινές

Τι μπορεί να συμβεί από δω και πέρα για τη Γιουβέντους; Πέραν των ανακατατάξεων στη διοίκηση και των διαδόχων που αναμένεται να οριστούν από τις 18 Ιανουαρίου (υποψήφιος της Exor, εταιρείας στην οποία υπάγονται οι μετοχές της Γιουβέντους, είναι ο Τζιανλούκα Φερέρο για την προεδρία), όλα θα καθοριστούν από το τελικό πόρισμα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

Συνεπώς, είναι πολύ νωρίς για το πόσο σοβαρές θα είναι οι ποινές αν αποδειχθεί η ενοχή της Γιουβέντους. Ωστόσο, ήδη αρκετοί συνδέουν την εν λόγω υπόθεση με το σκάνδαλο του Calciopolis, το οποίο είχε ως συνέπεια τον υποβιβασμό της Γιούβε στη Serie B το 2006.

Όπως και τώρα έτσι και τότε, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο η διοίκηση του συλλόγου παραιτήθηκε. Σύμφωνα με τη «Gazzetta Dello Sport», το άρθρο 31 του αθλητικού κώδικα προβλέπει ποινές που εκτείνονται από αφαίρεση βαθμών ως και υποβιβασμό, στην περίπτωση που τα ψευδή οικονομικά στοιχεία βοήθησαν τη Γιουβέντους να λάβει άδεια για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 2 προβλέπει ποινή αφαίρεσης ενός ως τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, ως μηδενισμό που θα στείλει το κλαμπ στην τελευταία θέση και απευθείας στη δεύτερη κατηγορία, ακόμα και με αποκλεισμό από το πρωτάθλημα και υποβιβασμό στις μικρότερες κατηγορίες. Σε οικονομικό επίπεδο, το πρόστιμο προβλέπεται από μία ως τρεις φορές υψηλότερο από το συνολικό ποσό που συμφωνήθηκε παράνομα με τους παίκτες. Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται ποινή και στους ποδοσφαιριστές, τουλάχιστον ενός μήνα αποκλεισμού από τη δράση.

Πηγή: gazzetta.gr