Quantcast

Πρωτοβουλία για την ειρήνη στην Ουκρανία με την υπογραφή Καρεμπέ

Τι υπέγραψε ο αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Μέλη της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας ανάμεσα τους και ο Κριστιάν Καρεμπέ πήραν πρωτοβουλία για την ειρήνη στην Ουκρανία.

 

 

Ο αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός που το 1998 είχε στεφτεί παγκόσμιος πρωταθλητής με την Γαλλία υπέγραψε την πρωτοβουλία της “Peace and Sport”, οργανισμού που είναι αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη, για την προώθηση της Ειρήνης μέσω του Αθλητισμού, με έδρα το Πριγκιπάτο του Μονακό υπό την Υψηλή Αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β΄.

Η καμπάνια

Η καμπάνια φέρει τον τίτλο: «Αθλητισμός: απάντηση για την ειρήνη, ενωθείτε για την ειρήνη» και την υπογράφουν 100 αθλητές και αθλήτριες από 20 χώρες, 33 αθλήματα ενώ ανάμεσα τους είναι 30 Ολυμπιονίκες και 15 παγκόσμιοι πρωταθλητές.

«Η “Peace and Sport” απευθύνει έκκληση για αδελφοσύνη, ζητώντας από όλους να δείξουν τη δέσμευσή τους στον διάλογο, δείχνοντας την #Λευκή Κάρτα τους, ένα σύμβολο ειρήνης μέσω του αθλητισμού.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, που τώρα μοιάζουν τόσο μακρινές, μια μικρή χειρονομία μεγάλης σημασίας σηματοδότησε την τελετή απονομής μεταλλίων για το αγώνισμα του άλματος στο σκι των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου: Ο Ουκρανός Ολεξάντρ Αμπραμένκο, αφού κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο (σ.σ: ασημένιο) της χώρας του, αγκάλιασε για αρκετή ώρα τον ανταγωνιστή του, Ιλία Μπούροφ, εκπρόσωπο της ομάδας της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC), που ήταν τρίτος στο βάθρο. Ένας συμβολικός εναγκαλισμός στο βάθρο, που μάλλον πέρασε απαρατήρητος από τον πολύ κόσμο.
karempe

Λίγες ημέρες αργότερα, τα ρωσικά τανκς πέρασαν τα σύνορα των δύο χωρών και η επιλογή των όπλων προτιμήθηκε από αυτή του διαλόγου. Έκτοτε, έχουν επιβληθεί πολλές κυρώσεις στον οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και στρατιωτικό τομέα και οι παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες έχουν προσθέσει τα δικά τους μέτρα αποκλεισμού έναντι αυτής της απαράδεκτης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αυτής της επίθεσης σε ένα κυρίαρχο κράτος. Μήπως πρέπει να ξεχάσουμε τη συμβολική σημασία της αγκαλιάς μεταξύ του Αμπραμένκο και του Μπούροφ;

Αυτό θα ήταν σαν να ξεχνάμε τη δύναμη του αθλητισμού και την ικανότητά του να ενώνει και να κινεί. Αυτό θα σήμαινε να ξεχάσουμε ότι ο αθλητισμός, ως προς την ουδετερότητά του, τη δικαιοσύνη και την καθολικότητά του, είναι ένας φορέας φοβερός για τη δημιουργία διαλόγου και την προώθηση της ειρήνης. Αυτό θα ήταν σαν να ξεχάσουμε ότι, πέρα από τα τείχη που πολλαπλασιάζονται και τις σφαίρες που σκοτώνουν, υπάρχει μια παγκόσμια κοινότητα ειρήνης μέσω του αθλητισμού που μοιράζεται τις ίδιες αξίες και πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της «ήπιας διπλωματίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο, σημειώνοντας ότι «αυτή η παγκόσμια κοινότητα ειρήνης μέσω του αθλητισμού μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο στην τρέχουσα κρίση, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Χωρίς να περιμένει. Η “Peace and Sport” εδώ και 15 χρόνια βασίζεται στη δράση αθλητών και Πρωταθλητών για την Ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Η αύρα αυτών των αθλητών τούς επιτρέπει να φέρουν ελπίδα στον κόσμο. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, τον αντιπρόεδρο της “Peace and Sport”, Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος ξεκίνησε με τους συμπαίκτες του την ειρηνευτική διαδικασία στην Ακτή Ελεφαντοστού. Και τις τελευταίες ώρες, ακόμη περισσότεροι αθλητές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συμμετείχαν σε πολλαπλές συμβολικές δράσεις, κάνοντας εντύπωση με το παράδειγμά τους. Αντιμέτωπο με τη βία των μαχών, το αθλητικό κίνημα κινητοποιήθηκε και έκανε τη φωνή του να ακουστεί»

Η #Λευκή Κάρτα που αναφέρεται στο σχετικό κείμενο θεωρείται από την “Peace and Sport” «Σύμβολο Ειρήνης μέσω του Αθλητισμού», ξεκίνησε και χρησιμοποιείται από το 2013 για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, κάθε 6 Απριλίου, φτάνοντας να συγκεντρώσει στα social media περισσότερους από 170 εκατομμύρια ανθρώπους το 2021.

«Αυτή η #Λευκή Κάρτα συμβολίζει την καθολικότητα και την ουδετερότητα του αθλητισμού, που ξεπερνά τους διαχωρισμούς και τις συγκρούσεις, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά. Καθιστά δυνατή την επίδειξη αδελφοσύνης μεταξύ κοινοτήτων και εθνών, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων και Ουκρανών, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη κινητοποιηθεί υπέρ της ειρήνης. Ο κόσμος του αθλητισμού πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κύριο ρόλο του υπέρ της ειρήνης. Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο αγώνες με μετάλλια. Είναι η ικανότητα να κρατάς τον κόσμο ενωμένο μέσω του διαλόγου και του σεβασμού των κανόνων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι αθλητές και αθλήτριες που υπογράφουν:

Didier Drogba (Côte d’Ivoire), Paula Radcliffe (Angleterre), Christian Karembeu (France), Stéphane Diagana (France), Oleksiy Klyamar (Ukraine), Alexandra Kosteniuk (Russie), Sarah Ourahmoune (France), Robert Pires (France), Florian Rousseau (France), Marlène Harnois (France), Laurence Fischer (France), Vénuste Niyongabo (Burundi), Jessica Fox (Australie), Patrick Mboma (Cameroun), Maro Engel (Allemagne), Isabelle Severino (France), Astrid Guyart (France), Surya Bonaly (France), Quentin Fillon-Maillet (France), Christopher Froome (Royaume-Uni), Nicolas Mahut (France), Yohan Blake (Jamaïque), Olivier Dacourt (France), Grégory Vallarino (Uruguay), Benjamin Boukpeti (France), Kaveh Mehrabi (Iran), Samir Aït Saïd (France), Cheick Sallah Cisse (Cote d’Ivoire), Florence Masnada (France), Mahama Cho (Royaume-Uni/Cote d’Ivoire), Balla Dieye (Sénégal), Hugo Bonneval (France), Benoît Peschier (France), Fode Ndao (France/Sénégal), Eva Serrano (France), Kevin Crovetto (Monaco), Imanol Harinordoquy (France), Sébastien Tayac (France), Arnaud Josserand (France), Thierry Aymes (France), Mélonin Noumonvin (France), Julien Gobaux (France), Jérôme Rousselin (France), Yann Roubert (France), Florent Marais (France, Adrien Mare (Monaco), Denis Gargaud Chanut (France), Sophie Kamoun (France), Yoann Huget (France), Anthony Rinaldi (Monaco), Marc Kamoun (France), Yulia Pugash (Ukraine), Anastasia Gorshkova (Monaco), Emilie Gomis (France), Julien Billaut (France), Mehdi Baala (France), Pascal Gentil (France), Claudia Verdino (Monaco), Etienne Germond (France), Delphine Reau (France), Gaetanne Thiney (France), Anne-Sophie Barthet (France), Guillaume Chaine (Judo), Maurice Manificat (France), Dan Luger (Royaume-Uni), Aya Medany (Égypte), Donna de Varona (États-Unis), David Tanner (Australie), Pyrros Dimas (Grèce), Angèle David Rodriguez Garcia (Espagne), Philippe Gilbert (France), Tahl Leibovitz (États-Unis), Rachael Nynch (Australie), Isabel Garzo (Espagne), Tatiana Borzenko (Monaco), Yannick Szczepaniak (France), Lenaig Corson (France), Cleopatre Darleux (France), Muriel Hurtis (France), Jean-Philippe Fleurian (France), Pauline Ranvier (France), Seung Min Ryu (Corée du Sud), Elias Figueroa (Royaume-Uni), Alexandre Blondieau (Canada), Christophe Saioni (France), Cyril Benzaquen (France), Isabelle Yacoubou (France), Pedro Yang (Guatemala), Brice Guyart (France), Tony Estanguet (France).

Πηγή: ΑΠΕ