Παίζοντας μπάλα τη Λαμπρή – Όταν ο τελικός Κυπέλλου διεξαγόταν την Κυριακή του Πάσχα

Η ρήξη ΕΠΟ – Ολυμπιακού γέννησε το τραστ ΠΟΚ, που καθιέρωσε τη διοργάνωση του Κυπέλλου Πάσχα, το οποίο σταμάτησε λόγω σοβαρών επεισοδίων

Κάποτε το τσούγκρισμα κόκκινων αυγών στη σέντρα είχε αντικαταστήσει το στρίψιμο δεκάρας πριν από την έναρξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Αυτός με το πιο γερό αυγό διάλεγε εστία.

Όλα αυτά συνέβαιναν στους αγώνες του Κυπέλλου Πάσχα, μια διοργάνωση που σήμερα δεν υφίσταται και ξεκίνησε από μια διαμάχη και είχε επεισοδιακό τέλος. Η ΕΠΟ είχε ιδρυθεί στις 14 Νοεμβρίου 1926. Ο Ολυμπιακός που είχε ιδρυθεί στις 10 Μαρτίου 1925 ήρθε σε ρήξη με την Ομοσπονδία. Αιτία η διαχείριση των εισιτηρίων, δηλαδή, η μοιρασιά των εσόδων που ήθελε να κάνει όπως αυτή αποφάσιζε. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε και η ΕΠΟ τού επέβαλε πολύμηνη τιμωρία και απείλησε με ποινές όλους όσοι έπαιζαν μαζί του έστω και φιλικά.

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν υπάκουσαν και προέκυψε το ΠΟΚ, που παραμένει ασαφές τι ακριβώς σήμαινε. Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου ή Ποδοσφαιρική Οργάνωσις Κέντρου, αλλά μάλλον επρόκειτο για τα αρχικά των ομάδων που την ίδρυσαν, δηλαδή, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ένωση Κωνσταντινουπόλεως.

«Θέσαντες ρήτραν»

Στην εφημερίδα «Εμπρός», ο Δημητρός Καραμπάτης, αθλητής του στίβου και αθλητικός συντάκτης, έγραφε στις 24 Οκτωβρίου 1927: «Προ μηνός ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Ε. Κων/ πόλεως κατόπιν συμφωνιών υπέγραψαν συμβόλαιον φιλίας και συνεργασίας δημιουργήσαντες ούτω το γνωστόν τραστ (Π.Ο.Κ.), του οποίου σκοπός θα ήτο η εξυπηρέτησις των συμφερόντων των
Σωματείων τούτων θέσαντες συνάμα και ποινικήν ρήτραν 50.000 δρ. διά τον αθετούντα την υπόσχεσίν του Σύλλογον». Τον Οκτώβριο του 1927 η ΑΕΚ είχε αρνηθεί να παίξει σε προγραμματισμένο αγώνα με τον Απόλλωνα προκειμένου να πάρει μέρος σε φιλικό μεικτών ομάδων, με παίκτες των συλλόγων ΠΟΚ, η ΕΠΟ διέγραψε τους τρεις συλλόγους και διοργάνωσε πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε ο Άρης.

Ο Θανάσης Μέρμηγκας από τον Ολυμπιακό, ο Απόστολος Νικολαΐδης από τον Παναθηναϊκό και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας από την ΑΕΚ ήταν αυτοί που κινούσαν τα νήματα στην άλλη πλευρά και άρχισαν να διοργανώνουν τουρνουά με φιλικούς αγώνες όπως το Κύπελλο Χριστουγέννων και το Κύπελλο Πάσχα.

Είχαν ήδη πάρει με τη δική τους πλευρά τον Αθηναϊκό και τον Απόλλωνα. Η πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου Πάσχα έγινε το Πάσχα του 1928. Ήταν διεθνές τουρνουά καθώς πήραν μέρος σε αυτό η γιουγκοσλαβική Μπεογκράντσκι και η Μεικτή των Βένους – Σπάρτα από τη Ρουμανία.

Ο πολυνίκης

Η «σέντρα» έγινε το Μεγάλο Σάββατο, 14 Απριλίου 1928, και το πρώτο τουρνουά κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Συνολικά έγιναν 23 διοργανώσεις με τον Ολυμπιακό νικητή σε έντεκα από αυτές. Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός τα κατάφεραν σε τέσσερις διοργανώσεις, ενώ από μία κατάκτηση είχαν η Προγκρεσούλ Βουκουρεστίου (ρουμανική), η ΦΚ Κολονίας (γερμανική), ο Άρης Θεσσαλονίκης και ο Εθνικός Πειραιώς. Οι αγώνες διεξάγονταν στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας, αργότερα και στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Η χωρητικότητα του γηπέδου του Παναθηναϊκού ήταν 6.000 θέσεις. Στο πρώτο τουρνουά το γήπεδο ήταν κατάμεστο και το επόμενο Πάσχα τοποθετήθηκε ξύλινη εξέδρα.

Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 1.200 θέσεις. Αποδείχθηκαν λίγες καθώς οι ουγγρικές Φερεντσβάρος και Ουίπεστ που ήρθαν προσέλκυσαν πολύ κόσμο.

Τελευταία φορά που διοργανώθηκε το Κύπελλο Πάσχα ήταν τον Μάιο του 1964. Από το 1959 διεξαγόταν το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Το τελευταίο τουρνουά σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια που έγιναν στον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, με αφορμή την ακύρωση ενός γκολ που είχε σημειώσει ο Κώστας Νεστορίδης.

 

*Κώστας Μπελιάς/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή το Μ. Σάββατο 15 Απριλίου