Ο Ολυμπιακός “ξόρκισε” ολοκληρωτικά τη Ζάλγκιρις. Η μόνιμη πρωταθλήτρια Λιθουανίας ήταν εκείνος ο δαίμονας που στοίχειωνε το ΣΕΦ για περισσότερο από τρία χρόνια, με τέσσερις νίκες στις προηγούμενες έξι επισκέψεις της στο Φάληρο, μα η (κακή) παράδοση δεν έπαιξε μπάσκετ στο παιχνίδι της Παρασκευής (15/10) και οι ερυθρόλευκοι βρήκαν τον τρόπο να φτάσουν στο 83-69.
Απέναντι σ’ ένα σύνολο με σημαντικές απώλειες (Λοβέρν, Στρένλιεκς, Γιανκούνας) για το υλικό που διαχειρίζεται πλέον ο Γιούρε Ζντοβτς η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επέστρεψε από το -14 της δεύτερης περιόδου, επαλήθευσε την ανωτερότητά της και διατήρησε άτρωτη την έδρα της με 3/3 στο ξεκίνημα της σεζόν στην Euroleague. Αντιθέτως η ομάδα του Σλοβένου κόουτς έμεινε δίχως νίκη μετά τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές.
Ο mvp
Ο Τόμας Γουόκαπ δεν ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού. Ούτε καν ο πιο εύστοχος παίκτης του στη διάρκεια του αγώνα. Σίγουρα όμως ήταν εκείνος που κουβάλησε στις πλάτες ένα μεγάλο βάρος της ανατροπής των ερυθρόλευκων. Με απαρχή το εντυπωσιακό κλέψιμο επί του Ουλανόβας στη γωνία του παρκέ και δεύτερο κρίκο το τρίποντο που ισοφάρισε σε 39-39, ο Αμερικάνος πόιντ γκαρντ ήταν ο σαλπιγκτής της αντεπίθεσης, τελειώνοντας το παιχνίδι με 6 πόντους, 4 ασίστ, αλλά και 13 στον γενικό συντελεστή αξιολόγησης. Το ότι ο σταθερός Κώστας Σλούκας έκανε εντυπωσιακό φίνις (17 πόντοι, 5 ριμπάουντ) τού στέρησε κάμποση από τη λάμψη, αλλά δεν του άρπαξε το βραβείο. Αν κάποιος άλλος διεκδικούσε τον τίτλο θα ‘ταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.
Ο Εντγκάρας Ουλανόβας είναι ένας παίκτης με εμπειρία ετών στη διοργάνωση και ο Ζντοβτς θα περίμενε πολλά περισσότερα από το μηδενικό του στο σκοράρισμα ιδίως σ’ ένα παιχνίδι που έλειπαν βασικοί πυλώνες του επιθετικού παιχνιδιού της Ζαλγκίρις.
Τα στατιστικά που ξεχώρισαν
Ο Ολυμπιακός είχε μόλις 3/10 δίποντα στην πρώτη περίοδο και μοιραία σπαταλήθηκαν τα 5 επιθετικά ριμπάουντ στο ίδιο διάστημα. Αντιθέτως η Ζαλγκίρις είχε φροντίσει να εκμεταλλευτεί τις 10 ασίστ που είχε στα μισά του δρόμου και να κρατά σταθερό προβάδισμα ως τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι προσπέρασαν και δεν κοίταξαν πίσω. Σ’ αυτό βοήθησαν πάρα πολύ τα 5 εύστοχα τρίποντα στη διάρκεια της τρίτης περιόδου, σουτ που άνοιξαν την αντίπαλη άμυνα. Στο φινάλε οι Πειραιώτες είχαν 14 εύστοχα τρίποντα σε 28 προσπάθειες, έχοντας κρατήσει τους φιλοξενούμενους στα 1/14 μετά το αρχικό 6/10.
Ο αγώνας
Με τον σχεδόν ανέμελο τρόπο που ο Ολυμπιακός προσέγγισε τον αγώνα στο ξεκίνημά του, ξοδεύοντας 7/9 πρώτες επιθέσεις, ήταν αναπόφευκτο να χαρίσει θάρρος και μαζί το προβάδισμα στη Ζαλγκίρις (6-10, 4’53”). Το τάιμ άουτ στα μισά της πρώτης περιόδου δεν βελτίωσε την εικόνα των ερυθρόλευκων, οι οποίοι έχοντας επιτρέψει στον αειθαλή σουτέρ Μιλάκνις να βρει ρυθμό από το τρίποντο, κυνηγούσαν από νωρίς την ανατροπή μιας διαφοράς που ξεπέρασε το διψήφιο ύψος (8-21) με τη συμπλήρωση των 8 λεπτών.
Το γεγονός ότι ο (πιο ξεκούραστος) Πρίντεζης Βεζένκοβ πήρε τη θέση του Βεζένκοβ δεν είχε τον αντίκτυπο που επιθυμούσε ο Μπαρτζώκας. Διότι το χαμηλό ποσοστό στα δίποντα εξακολουθούσε να ταλαιπωρεί τον Ολυμπιακό. Χάνονταν άλλωστε και προσπάθειες από τα δύο μέτρα! Τουλάχιστον άρχισαν να καταλήγουν στο στόχο τα περιφερειακά σουτ. Ένας παράγοντας θεμελιώδης για να κλείσει μέχρι τους 6 πόντους η απόσταση των 14 (15-29, 12’21”). Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης των 8 πόντων (1/1δ, 2/2τρ) ήταν όσο επιδραστικός δεν ήταν ο Ντόρσεϊ και συνθέτοντας τρίγωνο με τους Σλούκα-ΜακΚίσικ στην περιφέρεια κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό σ’ ένα χρονικό διάστημα που η Ζάλγκιρις είχε διατηρήσει ένα 60% στο τρίποντο (6/10) και κατάφερνε να δραπετεύει από την αύξηση της πίεσης που δεχόταν σε κάθε επίθεσή της.
Τούτο βέβαια δεν κράτησε πολύ. Ιδίως όσο ο Μουντιέι κουραζόταν και ο Λεκαβίτσιους δεν μπορούσε να τον ξεκουράσει επαρκώς. Ναι μεν ο Μιλάκνις είχε 14 πόντους στα μισά της διαδρομής, αλλά το 36-39 του 20′, με 9 πόντους του Σλούκα, γεννούσε εντελώς διαφορετικές συνθήκες για το υπόλοιπο. Ή αλλιώς μια νέα αφετηρία για την ολοκλήρωση της ανατροπής των ερυθρόλευκων.
Η βαλβίδα ήταν τα τρία τρίποντα πριν συμπληρωθούν 3,5 λεπτά στην τρίτη περίοδο. Τα δύο εξ αυτών από τον Βεζένκοβ, που γύρισε από τα αποδυτήρια με φρεσκάδα και ευστοχία. Το 45-45 θα προβλημάτιζε τους ερυθρόλευκους μόνο αν δεν υπήρχε η αμυντική συνέπεια στις μεγάλες επιθέσεις των φιλοξενούμενων. Η Ζαλγκίρις είχε βρει μόλις 6 πόντους ως το 25’02” και η ελληνική ομάδα είχε πεδίο… δράσης λαμπρό προκειμένου να χτίσει ένα προβάδισμα ικανό να την απαλλάξει νωρίς από την πίεση. Ο Ντόρσεϊ έκανε το 50-45 με το 10ο τρίποντο των ερυθρόλευκων στο παιχνίδι, προτού η Ζαλγκίρις αρχίσει να καταλαβαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακολουθήσει στον ίδιο ρυθμό δίχως βάθος στον πάγκο της.
Στο 27’18” ο Ολυμπιακός ήταν ήδη στο +9 (56-47) και το νερό όχι μόνο είχε μπει στ’ αυλάκι αλλά είχε τέτοια ορμή που παρέσυρε μεμιάς τους λευκούς από το Κάουνας. Το 63-49 στο φινάλε της τρίτης περιόδου έγινε 73-56 όταν ο Λαρεντζάκης όπλισε και εκτέλεσε μετά από προσποίηση, με συνέπεια οι ερυθρόλευκοι να κλειδώσουν γρήγορα την τρίτη νίκη τους στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της σεζόν.
Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ:
ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα, Ομπρκνέζεβιτς, Σέμες
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 12-23, 36-39, 63-49, 83-69
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 6 (1/3 τρίποντα, 4 ασίστ), Ντόρσεϊ 7 (2/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίσ), Λούντζης, Λαρεντζάκης 13 (3/4 τρίποντα), Φαλ 4 (4 ριμπάουντ), Σλούκας 17 (4/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μάρτιν, Βεζένκοβ 12 (1/5 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Πρίντεζης 7 (3/5 δίποντα, 7 ριμπάουντ), Παπανικολάου 10 (2/4 τρίποντα), Ζαν-Σαρλ, ΜακΚίσικ 7 (1/1 τρίποντο)
ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Ζντοβτς): Μπλάζεβιτς 9, Λεκαβίτσιους, Νίμπο 12 (5/5 δίποντα, 4 ριμπάουντ), Μουντιέι 19 (4/7 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Καλνιέτις 6(1/2 τρίποντα, 7 ασίστ), Μιλάκνις 14 (4/5 τρίποντα), Κάβανο 8, Γκιφάι, Ουλανόβας