Ολυμπιακοί Αγώνες: Θεαματική η τελετή λήξης – Επόμενη στάση το Παρίσι

Η κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, αναβλήθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Μετά τις 12 Μαρτίου 2020, όταν και άναψε στην Αρχαία Ολυμπία, η Ολυμπιακή Φλόγα «έσβησε» το μεσημέρι της Κυριακής (8/08) και μαζί της έπεσε η «αυλαία» των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, με την καθιερωμένη Τελετή Λήξης.

 

 

Η κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, αναβλήθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, απειλήθηκε κι εφέτος μέχρι την τελευταία στιγμή με οριστική αναβολή, αλλά τελικά, έστω και χωρίς την παρουσία ξένων θεατών και λιγοστών Ιαπώνων στους οποίους επετράπη η είσοδος, ξεκίνησε κανονικά και ολοκληρώθηκε.

Πυροτεχνήματα φώτισαν, τον νυχτερινό ουρανό, λόγω της διαφοράς ώρας, του Τόκιο, σε μία εντελώς διαφορετική Τελετή Λήξης, με τους παρευρισκόμενους, τους αθλητές και τα εκκατομύρια του πλανήτη από την τηλεόραση, να βιώνουν μια σουρεαλιστική ματιά στην καθημερινή ζωή του Τόκιο, με την εκδήλωση να «μετατράπεται» για λίγο σε ένα πάρκο με γρασίδι, με… σκηνικά λεωφορεία και ποδηλάτες BMX.

Ο Γιάννης Φουντούλης ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην Τελετή Λήξης, μπαίνοντας στο Ολυμπιακό Στάδιο λίγη ώρα μετά την απονομή του ασημένιου μεταλλίου στο πόλο.

Σε ακόμη μια σπουδαία στιγμή στην καριέρα του, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας πόλο τίμησε τα ελληνικά χρώματα και κυμάτισε την ελληνική σημαία στο Στάδιο του Τόκιο.

Οι ερμηνευτές χόρεψαν και έπαιξαν ποδόσφαιρο, πηγαίνοντας ανάμεσα στους αθλητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κοντά στο γρασίδι, με τους διοργανωτές να υποστηρίζουν ότι η σκηνή προοριζόταν για να μπορέσουν να βιώσουν την εμπειρία του Τόκιο.

Η «χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου», αποχαιρέτησε σήμερα τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Παρίσι, που θα τους φιλοξενήσει το 2024, «φορτωμένη» με ένα λογαριασμό 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διπλάσιο από αυτό που περίμενε αρχικά και χωρίς εισροή τουριστών, προκειμένου να αντισταθμίσει τα έξοδα.

Η πρόεδρος του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο, παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου, ότι «δεν μπορώ να πω σε αυτή τη φάση ότι έχουμε πετύχει απολύτως. Αν είχαμε θεατές, δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε μια αίσθηση ασφάλειας στο ευρύ κοινό», είπε.

Περίπου 100 διαδηλωτές, ακόμα και την ημέρα της λήξης των Αγώνων, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σκοτώνουν τους φτωχούς» και «Δεν χρειαζόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες», γυρνώντας έξω από το γήπεδο, αν και ήταν λιγότεροι από το πλήθος που βρισκόταν στους δρόμους.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, λίκγο πριν σβήσει η Ολυμπιακή Φλόγα, κήρυξε την λήξη της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη:

«Κηρύσσω το τέλος των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με την παράδοση, καλώ την νεολαία της υφηλίου, να συγκεντρωθεί στο Παρίσι της Γαλλίας, σε τρία χρόνια, για να γιορτάσει τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες».