Ολυμπιακοί Αγώνες: Η αποκατάσταση μιας αδικίας μετά από 110 χρόνια

Ο Τζιμ Θορπ, ολυμπιονίκης στο πένταθλο και στο δέκαθλο το 1912 στη Στοκχόλμη, υποχρεώθηκε να επιστρέψει τα μετάλλια καθώς θεωρήθηκε επαγγελματίας παίζοντας για λίγα δολάρια αμερικάνικο ποδόσφαιρο

Χρειάστηκε να περάσουν 110 χρόνια για να αποκατασταθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η μεγαλύτερη αδικία που υπήρξε από το ολυμπιακό κίνημα σε βάρος ενός αθλητή.

Η ΔΟΕ αποφάσισε την Πέμπτη (14/7) πως ο Τζίμι Θορπ είναι ο μόνος ολυμπιονίκης στο πένταθλο και στο δέκαθλο στου Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, διορθώνοντας την αδικία στον Αμερικάνο ιθαγενή, τον οποίο το Associated Press επέλεξε ως κορυφαίο αθλητή του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Ο Τζιμι Θορπ σε ηλικία 25 ετών και με ελάχιστη προετοιμασία έγινε ολυμπιονίκης στο πένταθλο και στο δέκαθλο στη Στοκχόλμη το 1912.

Όμως ο Ινδιάνος ολυμπιονίκης υποχρεώθηκε να επιστρέψει τα μετάλλιά του, καθώς το 1910 έπαιξε αμερικάνικο ποδόσφαιρο με την ομάδα του κολεγίου του, με αμοιβή 2 δολαρίων ανά αγώνα και 35 δολαρίων την εβδομάδα.

Θεωρήθηκε πως παραβίασε τους κανόνες ερασιτεχνισμού της εποχής και τον Ιανουάριο του 2013 κλήθηκε να απολογηθεί.

«Ελπίζω να με συγχωρήσετε. Ήμουν ένας μικρός Ινδιάνος που δεν γνώριζε τους κανόνες» είπε ο Θορπ στα μέλη της επιτροπής, που όμως δεν συγκινήθηκαν.

Η ΔΟΕ τον θεώρησε επαγγελματία αθλητή και ο πρώτος ιθαγενής ολυμπιονίκης επέστρεψε τα χρυσά μετάλλια.

Η απόφαση συνέχιζε να διχάζει, ο Θορπ έφυγε από τη ζωή το 1953, σε ηλικία 65 ετών. Στο μεταξύ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ αποκατέστησε -εν μέρει- την αδικία τον Οκτώβριο του 1982, όταν τον έκανε συμπρωταθλητή με τον Σουηδό, Ούγκο Βιεσλάντερ στο δέκαθλο και τον Νορβηγό, Φέρντιναντ Μπίε στο πένταθλο.

Έως ότου ήρθε την Πέμπτη (14/7) η ΔΟΕ να επαναφέρει τον Τζιμ Θορπ ως το μοναδικό νικητή των δύο αγωνισμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912.

«Είμαστε ευγνώμονες που επιτέλους διορθώθηκε η αδικία των 110 ετών και δεν υπάρχει σύγχυση σχετικά με τον πιο αξιόλογο αθλητή στην ιστορία. Ο Τζιμ Θορπ είναι ήρωας για όλους τους Ινδιάνους και είναι αμερικανός ήρωας. Εκπροσώπησε την Αμερική πριν καν αυτή αναγνωρίσει τους ιθαγενείς ως πολίτες της και το έκανε με ταπεινότητα και χάρη. Δεν ενέδωσε ποτέ στην πικρία, πνεύμα γενναιοδωρίας και καλοσύνης», δήλωσε η Νέντρα Ντάρλινγκ, συνιδρύτρια του Bright Path Strong, μιας ομάδας που δημιουργήθηκε για να μοιραστεί Φωνές ιθαγενών Αμερικανών και μια κορυφαία οργάνωση που πολέμησε για να ανακτήσει ο Θορπ τα μετάλλιά του.