Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο που δεν είναι άλλο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρόκειται να ξεκινήσει μετά από ένα χρόνο καθυστέρηση την Παρασκευή 23 Ιουλίου. Ωστόσο, οι συνθήκες που πρόκειται να διεξαχθούν οι αγώνες δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, καθώς η χώρα βρίσκεται στη δίνη του 4ο κύματος της πανδημίας, κάτι που έκανε γνωστό και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με το Forbes, μάλιστα, η απόφαση οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξαχθούν πίσω από κλειστές πόρτες, θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για ολόκληρο το σύστημα της χώρας, τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους χορηγούς, που ήδη έχουν εκταμιεύσει δισεκατομμύρια για τη διοργάνωση.
Τα κύρια θύματα των κλειστών θυρών θα είναι το Τόκιο και οι γειτονικές περιφέρειες Τσίμπα, Καναγκάουα και Σαϊτάμα, που θα χάσουν περίπου 90 δισεκατομμύρια γιεν (περίπου 690 εκατομμύρια ευρώ), λόγω των χαμένων εσόδων του box office.
Ήδη, από τον Μάρτιο, η Ιαπωνία είχε κλείσει τα σύνορα για τους ξένους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των αθλητών. Τώρα, ακόμη και οι Ιάπωνες φίλαθλοι δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εσωτερικές εκδηλώσεις, σε αντίθεση με αυτό που είχε ανακοινωθεί και ταυτόχρονα δεν συνιστάται να βγουν ούτε στους δρόμους για να παρακολουθήσουν τον Μαραθώνιο ή τους αγώνες ποδηλασίας.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη σκοπιμότητα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2021 άρχισαν να κυκλοφορούν για αρκετούς μήνες, υπό το φως της βραδύτητας της εκστρατείας εμβολιασμού της χώρας σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους γείτονές της στην Ασία.
Παρόλο που ο ρυθμός εμβολιασμού στην Ιαπωνία κυμαίνεται τώρα περίπου στο ένα εκατομμύριο άτομα την ημέρα, δεν ήταν αρκετό για να αποφευχθεί η εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα».
Το Τόκιο μπήκε πρόσφατα στο τέταρτο lockdown, όταν οι περιπτώσεις θετικότητας στην Covid-19 αυξήθηκαν σε 1.000 την ημέρα. Τον Μάιο, ένα αίτημα για ακύρωση των Αγώνων προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω η εξάπλωση της νόσου, συγκέντρωσε περισσότερες από 350.000 υπογραφές.
Η διακήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ήταν σίγουρα ένα πλήγμα για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είχαν στοιχηματίσει πολλά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ως παγκόσμια γιορτή ενόψει της αντιξοότητας.
Πέρυσι οι τελικοί του NBA και του NHL παίχτηκαν σε άδεια γήπεδα, καταγράφοντας τα χαμηλότερα τηλεοπτικά νούμερα εδώ και δεκαετίες, παρότι οι άνθρωποι ήταν «απελπισμένοι» για ψυχαγωγία.