Μπαρτσελόνα: Από Τwoface σε…Χάρβεϊ Ντεντ! (Φώτο)

Υπάρχει μαγικό ραβδάκι στην επιτυχία;

Γιώργος Χρηστάκος

Οι λάτρεις των comics και ειδικά οι fans της DC σίγουρα θα γνωρίζετε τον Twoface, τον σούπερ Villain και μέγιστο πολέμιο του Batman! Για όσους δεν τον γνωρίζετε, θα σας πω δυο λόγια για να σας βάλω στο νόημα και παράλληλα θα σας εξηγώ πως μπορεί να συνδέεται ένας χαρακτήρας comic με μια ποδοσφαιρική ομάδα…

Ο Χάρβεϊ Ντέντ ήταν ο γοητευτικός, αψεγάδιαστος, αδέκαστος εισαγγελέας της πόλης του Γκόθαμ και κολλητός φίλος του Μπρους Γουέιν, alter ego του υπερήρωα Batman. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που κάτι άλλαξε το όλο story. Ήταν η στιγμή σε μια δίκη, όταν ένα μαφιόζος θέλησε να τον εκδικηθεί, ρίχνοντάς του οξύ στο πρόσωπο, καταστρέφοντάς το κατά το ήμισυ. Έτσι ο αδέκαστος Χάρβεϊ Ντεντ έγινε Twoface!

Στη Μπαρτσελόνα το story είναι κάπως όμοιο! Από το 2003 μέχρι και το 2020, παρακολουθήσαμε έναν «Χάρβεϊ Ντεντ» ποδοσφαιρικό. Μια ομάδα που δομήθηκε με σχεδόν αλάνθαστο τρόπο και μέσα στα 17 αυτά χρόνια, κατέκτησε 34 τίτλους εγχώριους και μη! Αν κάπου στη ζωή υπάρχει το τέλειο, η Μπαρτσελόνα το άγγιξε την τετραετία του Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος της χάρισε τους 14 από τους 34 τίτλους, όντας ο πιο επιτυχημένος προπονητής της ιστορίας του κλαμπ, ξεπερνώντας τον θρυλικό Ελβετό Ζοάν Γκαμπέρ (12) και τον μοναδικό Γιόχαν Κρόιφ (11).

Η αποχώρηση του, έφερε τριγμούς, αλλά ο αείμνηστος Τίτο Βιλανόβα «πάτησε» στη…μαγιά του και πήρε μια La Liga. O Τάτα Μαρτίνο, ήταν μια ατυχής επιλογή, αφού η ομάδα έμοιαζε σκιά του εαυτού της. Όλα έγιναν καλύτερα τη σεζόν 2014/15 όταν τα ηνία πήρε ο Λουίς Ενρίκε. Κοινό στοιχέιο με τον Πεπ, ότι ήταν παίκτης – πρωταγωνιστής της «Μπάρτσα». Αρχηγός και γνώστης του τι εστί «Mes que un club». Εννιά τίτλοι σε τρεις Μαΐους ο απολογισμός του! Ό,τι πιο κοντά σε Πεπ στην Μπαρτσελόνα του σήμερα.

Φτάνουμε κοντά στο σημείο μηδέν. Ερνέστο Βαλβέρδε. Παιδί των «μπλαουγκράνα» με τη διοίκηση να ακολουθεί την πεπατημένη…Τα δύο πρωταθλήματα, το 1 Κύπελλο και το 1 Σούπερ Καπ Ισπανίας, δεν τον καθιστούν σούπερ επιτυχημένο, αλλά μπροστά σε αυτό που ακολούθησε, σίγουρα αξίζει κάποια credits και ίσως να τελειώσει τη σεζόν του 2020 όπου το Γενάρη απομακρύνθηκε.

Σημείο μηδέν. Κίκε Σετιέν. Η αρχή της πτώσης. Παντελώς άστοχη επιλογή της διοίκησης το Γενάρη του ’20, αφού η εικόνα της ομάδας ήταν απογοητευτική και η απόλυση του τον Αύγουστο απολύτως αναμενόμενη. Αμέσως λοιπόν επιλέχθηκε η επιλογή του «δικού μας παιδιού»… Τρίτος προπονητής μέσα στο 2020 και για μένα ο πλέον ακατάλληλος!

Ο Ρόναλντ Κούμαν ήρθε ως παιδί της ομάδας, ως ένας αγαπημένος παίκτης του κόσμου, αφού δεν ξεχνά κανείς τη συμβολή του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1992 κόντρα στη Σαμπντόρια, αλλά αποδείχθηκε το μεγαλύτερο λάθος στη σύγχρονη ιστορία των «μπλαουγκράνα». Εδώ λοιπόν συνδέουμε και πάλι τις δύο ιστορίες. Μπαρτσελόνα και Χάρβεϊ Ντεντ.

Ο Ολλανδός είναι αυτός που για εμένα έριξε το… οξύ στο «πρόσωπο» των Καταλανών. Ο άνθρωπος που οι 14 μήνες παραμονής του στον πάγκο, έμοιαζαν με αιώνα… αλλεπάλληλων λαθών. Ήταν εκείνος που «μίκρυνε» σε πολύ μικρό διάστημα τη «Μπάρτσα» και που είχε λογική…Τwoface ακόμα και στο σχεδιασμό της ομάδας.

Ο Τwoface, για όσους δεν το γνωρίζετε, έπαιρνε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις του, αυτές που ακροβατούσαν μεταξύ καλού και κακού, με στρίψιμο νομίσματος. Το νόμισμα, είχε ένα κεφάλι σε κάθε μεριά, ένα «καθαρό» και ένα κατεστραμμένο, όπως ακριβώς ήταν και η μορφή του. Ανάλογα με αυτό λοιπόν αποφάσιζε. Ο Ολλανδός…Twoface πετούσε το νόμισμα του, αλλά πάντα του… τύχαινε η κατεστραμμένη μορφή του κεφαλιού, και εξηγούμαι.

Όλος ο μεταγραφικός σχεδιασμός πήγε λάθος. Όλος…Δεν του χρεώνω τον Μέσι, που αποχώρησε για άλλους λόγους, αλλά φάνηκε ότι δεν υπήρχε πλάνο. Πήγε στη λύση Αγκουέρο, μην έχοντας τη στοιχειώδη ικανότητα να δει ότι ο Αργεντίνος δεν ήταν πλέον για το επίπεδο αυτό. Άσχετα με το θέμα υγείας του, ήταν από καιρό ένα σκαλί κάτω από την ελίτ. Δεν είναι δικαιολογία το μπάτζετ. Θα το δούμε και παρακάτω. Ακόμα και τα 11 εκατομμύρια που εξοικονόμησε από την αγορά και την άμεση πώληση του Έμερσον στην Τότεναμ δεν ήταν καλό deal, γιατί έχασε την ευκαιρία να έχει στην δεξιά την πλευρά, ένα παιδί δικό της, που της είχε κοστίσει ελάχιστα το 2019.

Με λίγα λόγια, ο Κούμαν το καλοκαίρι έβαλε συνολικά στα ταμεία της ομάδας 11 εκατομμύρια από την αγοραπωλησία του Έμερσον (14 εκατ από τη Μπέτις -> 25 εκατ σε Τότεναμ) και πήρε…τίποτα, εκτός από την περίπτωση του Έρικ Γκαρσία, γιατί ο 20χρονος στόπερ που ήρθε ως ελεύθερος από τη Σίτι έχει πολύ μεγάλο potential, είναι ήδη 15 φορές διεθνής και του το πιστώνω. Ο Μέμφις ήταν μια ΟΚ επιλογή, απλά επειδή ήταν ελεύθερος, αλλιώς σε μια κανονική Μπαρτσελόνα, μόνο back up ρόλο μπορεί να έχει.

Έφτασε όμως ο…λυτρωτικός Οκτώβριος του 2021 όταν ο Ολλανδός αποχώρησε, αφήνοντας την… τρομερή παρακαταθήκη του ενός Κυπέλλου και μιας ομάδας που πήγαινε από ήττα σε ήττα όντας με το…καρδιοχτύπι αν θα παίξει Ευρώπη του χρόνου. Η Μπαρτσελόνα. Ευρώπη. Αγωνία.

Για λίγο πέρασαν τα ηνία στον Σέρχι Μπαρχουάν, μέχρι η διοίκηση να κάνει την κίνηση ματ με Τσάβι Ερνάντεθ. Παίκτης – ταυτόσημο της ομάδας, που λατρεύεται από τον κόσμο και κατά τα φαινόμενα και με…μαγικές ικανότητες, αφού στο λίγο διάστημα που βλέπουμε το έργο του, η ομάδα είναι 2η στη La Liga, σκοράρει κατά βούληση και είναι το νούμερο ένα φαβορί για να σηκώσει το Europa League. Επίσης, με Τσάβι, μπήκε τέλος στο σερί ηττών από την «αιώνια» αντίπαλο, Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία είχε βρει τη χαρά της, με τον Κούμαν στον πάγκο! Το 0-4 ήταν εκκωφαντικό και έφερε προβληματισμό στους «μερένχες» και στον ποδοσφαιρικό κόσμο για αυτό που έρχεται!

Πώς όμως ο Τσάβι άρχισε να κάνει τον…Twoface και πάλι Χάρβεϊ Ντεντ; Μια λέξη…ΠΛΑΝΟ. Ο Τσάβι κινήθηκε πανέξυπνα στην αγορά, έφερε με 55 εκατομμύρια τον Φεράν που στα 21 του δείχνει ότι μπορεί να είναι παίκτης – ηγέτης των «μπλαουγκράνα» με αξία που ήδη υπερβαίνει τα χρήματα τα οποία κόστισε. Βασικά δεν τα υπερβαίνει…Δεν κοστολογείται. Είναι unavailable στην αγορά! Κίνηση ΜΑΤ ο Ομπαμεγιάνγκ ως ελεύθερος! Ο Γκαμπονέζος «κούμπωσε» με μια στον οργανισμό Μπαρτσελόνα και έχει ξεκινήσει ήδη το…φόρτωμα των αντίπαλων εστιών με γκολ! Βάζουμε και τον Ανταμά Τραορέ, ένα δικό της παιδί, σούπερ ταχυδυναμικός που ίσως και να αξίζει να αποκτηθεί για back up ρόλο του χρόνου.

Θέλετε μήπως να τρομάξετε λίγο με τον… «αψεγάδιαστο εισαγγελέα» που ετοιμάζεται να… «δικάσει» την ποδοσφαιρική Ευρώπη του χρόνου υπό την καθοδήγηση του Τσάβι; Πάμε να δούμε λίγο ένα πιθανό ρόστερ των «μπλαουγκράνα» για τη σεζόν 2022/23.

Κάτω από τα δοκάρια, έρχεται να πλαισιώσει τον Τερ Στέγκεν, ο πολύ ταλαντούχος – δανεικός στη Γαλατά, Ινιάκι Πένια! Στην άμυνα, με Ντεστ, Μαζραουί (κοντά σε συμφωνία), Άλβες στα δεξιά, με Άλμπα, Αθπιλικουέτα ( κοντά σε συμφωνία) αριστερά και με τους Πικέ, Αραούχο, Έρικ Γκαρσία, Λενγκλέ και Κρίστενσεν που έρχεται από την Τσέλσι νομίζω είναι υπερπλήρης. Πάμε στο κέντρο; Αντέχετε; Πέδρι, Γκάβι, Ντε Γιονγκ, Μπουσκέτς, Κεσιέ ( κοντά σε συμφωνία) και Πούιγκ! Μπροστά; «Φωτιά και λάβρα» με Ομπαμεγιάνγκ, Ραφίνια που έρχεται από Λιντς, Ανσού Φάτι, Φεράν, Μέμφις, Αμπντέ, Κογιάδο και Γιούτγκλα, χωρίς να βάζουμε το…μπαμ που θα γίνει στην θέση της επίθεση με τα σενάρια να θέλουν τον Λεβαντόφσκι να γίνεται κάτοικος Καταλονίας και τους Εμπαπέ και Χάαλαντ να είναι στο κάδρο. Γνώμη μου είναι ότι προτιμότερο θα ήταν να πάει σε μια από τις άλλες δύο περιπτώσεις και όχι στον Πολωνό, που υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να είναι περίπτωση Ζλάταν, για όσους θυμάστε!

Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν. Ο Τσάβι είναι μεγάλος προπονητής και το λέω πριν κατακτήσει το οτιδήποτε. Αυτά που είναι να δείξει, μας τα έχει δείξει και έρχονται πολλά περισσότερα. Ο Τσάβι έκανε τη Μπαρτσελόνα από τον super villain Twoface στον «καλό» Χάρβεϊ Ντεντ και εκείνος θα είναι για χρόνια ο…κολλητός του φίλος Μπρους Γουέιν και μαζί θα φέρουν φως στον μέχρι πρότινος ζοφερό ουρανό στην Γκόθαμ της Καταλονίας…