Μουντιάλ: Θα έπρεπε να είχαμε μιλήσει περισσότερο για τη Ρωσία το 2018, λέει ο ποδοσφαιρικός σχολιαστής του BBC

Ο Gary Lineker, πρώην παίκτης της Αγγλίας και διακεκριμένος τηλεοπτικός παρουσιαστής, δήλωσε ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας έκανε ένα «λάθος» από το οποίο θα μάθει στο Κατάρ

Αντώνης Χρυσουλάκης

Το BBC θα έπρεπε να είχε μιλήσει περισσότερο για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και για το ιστορικό της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν η χώρα φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018, δήλωσε ο Gary Lineker, γνωστός σχολιαστής ποδοσφαίρου του ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

«Κοιτάζω πίσω τέσσερα χρόνια πριν και αισθάνομαι ελαφρώς άβολα», δήλωσε ο κ. Lineker, πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου της Αγγλίας, σε συνέντευξη στο BBC που προβλήθηκε την Τετάρτη. Ο κ. Lineker, ο οποίος καλύπτει για το BBC το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, δήλωσε ότι το 2018 δεν αναφέρθηκαν για τις πράξεις της Ρωσίας εκτός γηπέδων.

Ο κ. Lineker, ο πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, αρνήθηκε να παρουσιάσει τη φετινή κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένα γεγονός υψηλού προφίλ που στην ουσία δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα στο τουρνουά. Ήταν μια στροφή από τη θέση του πριν από το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου προέδρευε της εκδήλωσης στη Μόσχα.

Η απόφασή του φέτος προκάλεσε επικρίσεις από ορισμένα τμήματα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Ο κ. Lineker αποφάσισε να μην είναι επικεφαλής της διοργάνωσης του 2022, λέγοντας ότι θα ήταν υποκριτικό να το κάνει, δεδομένων των επιφυλάξεών του για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης στο Κατάρ.

«Είδαμε τι έκανε ο Πούτιν στη συνέχεια – αλλά το είχε κάνει και πιο πριν», δήλωσε ο κ. Lineker στη συνέντευξη, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Β. Πούτιν, και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη χώρα, η οποία καταδικάστηκε παγκοσμίως και προκάλεσε την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η προσάρτηση οδήγησε σε εκκλήσεις προς τους αξιωματούχους της FIFA, του παγκόσμιου διοικητικού οργάνου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, να επανεξετάσουν τη διοργάνωση του τουρνουά στη Ρωσία, αλλά το όργανο επέμεινε στην απόφασή του.

Βρετανοί υπουργοί και μέλη της βασιλικής οικογένειας μποϊκοτάρισαν την εκδήλωση του 2018 μετά τη δηλητηρίαση ενός πρώην Ρώσου κατασκόπου σε βρετανικό έδαφος.

Το ερώτημα κατά πόσον η πολιτική μπορεί να αφαιρεθεί από παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης. Αφού η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η FIFA ανέστειλε τη Ρωσία και τις ομάδες της από όλες τις διοργανώσεις, αποβάλλοντας τη χώρα από την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Οι σχολιαστές του BBC συζήτησαν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ στην κάλυψη ενόψει του εναρκτήριου αγώνα του τουρνουά την Κυριακή. Η απόφαση να μην γίνει αυτό με τη Ρωσία το 2018 ήταν ένα «λάθος», δήλωσε ο κ. Lineker.

«Κοιτάζοντας πίσω τώρα εκ των υστέρων, νομίζω ότι θα έπρεπε ίσως να είχαμε μιλήσει περισσότερο», δήλωσε ο κ. Lineker για το ιστορικό της Ρωσίας πέραν του αθλητισμού. Ήταν κάτι, είπε, από το οποίο το BBC και οι αθλητικοί παρουσιαστές του είχαν μάθει.

Αμερικανοί ερευνητές και η ίδια η FIFA έχουν δηλώσει ότι πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της FIFA δέχθηκαν δωροδοκίες για να αναθέσουν στο Κατάρ τα δικαιώματα φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ρωσία έχει επίσης θεωρηθεί ύποπτη για εξαγορά ψήφων κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς της για το τουρνουά.

Χιλιάδες μετανάστες εργάτες έχουν πεθάνει κατά τη διαδικασία κατασκευής των νέων σταδίων του Κατάρ και άλλων έργων υποδομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ, γεγονός που ωθεί τους οπαδούς του L.G.B.T.Q. από άλλες χώρες να μείνουν στο σπίτι τους. Για τους οπαδούς που έχουν ταξιδέψει στο Κατάρ, οι νόμοι στο αυστηρό, συντηρητικό έθνος σημαίνουν ότι οι εκδηλώσεις δημόσιας στοργής ή οι χειρονομίες που θεωρούνται αγενείς μπορεί να οδηγήσουν τους παραβάτες στη φυλακή.

Τη Δευτέρα, οι αρχηγοί επτά εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να φορέσουν περιβραχιόνια «One Love», τα οποία προωθούν τη διαφορετικότητα και την ένταξη, αφού η FIFA δήλωσε ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις.