Μουντιάλ: Οι δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν και κακοποιούν ΛΟΑΤKI+ άτομα

Διακρίσεις, κακομεταχείριση, παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων, πρακτικές μετατροπής. Το Human Rights Watch αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο Κατάρ

Οι δυνάμεις του Τμήματος Προληπτικής Ασφάλειας έχουν συλλάβει αυθαίρετα λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ (ΛΟΑΤKI+) και τους έχουν υποβάλει σε κακομεταχείριση κατά την κράτησή τους, δήλωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Τα ΛΟΑΤKI+ άτομα δήλωσαν ότι η κακομεταχείρισή τους πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς το Κατάρ ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών της FIFA 2022 τον Νοέμβριο και η κυβέρνηση ασκεί έντονο έλεγχο στη μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε έξι περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων ξυλοδαρμών και πέντε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε αστυνομικά κρατητήρια μεταξύ 2019 και 2022. Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ανθρώπους σε δημόσιους χώρους με μοναδικό κριτήριο την έκφραση του φύλου τους και έψαξαν παράνομα τα τηλέφωνά τους. Ως προϋπόθεση για την απελευθέρωσή τους επέβαλαν στις κρατούμενες τρανσέξουαλ γυναίκες να παρακολουθήσουν συνεδρίες θεραπείας μεταστροφής σε ένα κυβερνητικά χρηματοδοτούμενο κέντρο «συμπεριφορικής υγείας».

 

«Ενώ το Κατάρ ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν και κακοποιούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα απλώς και μόνο για το ποιοι είναι, προφανώς με την πεποίθηση ότι οι καταχρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας θα παραμείνουν αδήλωτες και ανεξέλεγκτες» δήλωσε η Rasha Younes, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι αρχές του Κατάρ πρέπει να τερματίσουν την ατιμωρησία για τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Ο κόσμος βλέπει».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε συνέντευξη από έξι ΛΟΑΤΚΙ+ κατοίκους του Κατάρ συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων διαφυλικών γυναικών, μιας αμφιφυλόφιλης γυναίκας και ενός ομοφυλόφιλου άνδρα. Ο γιατρός Nasser Mohamed, ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος ακτιβιστής από το Κατάρ, βοήθησε να συνδεθεί η Human Rights Watch με πέντε από αυτούς που πήραν συνέντευξη.

Σε μια υπόγεια φυλακή στην Al Dafneh, στην Ντόχα

Όλοι είπαν ότι οι υπάλληλοι του Τμήματος Προληπτικής Ασφάλειας τους κρατούσαν σε μια υπόγεια φυλακή στην Al Dafneh, στην Ντόχα, όπου τους παρενοχλούσαν λεκτικά και υπέβαλλαν τους κρατούμενους σε σωματική κακοποίηση, από χαστούκια μέχρι κλωτσιές και γροθιές μέχρι να αιμορραγήσουν. Μια γυναίκα δήλωσε ότι έχασε τις αισθήσεις της. Οι αξιωματικοί ασφαλείας προκάλεσαν επίσης λεκτική κακοποίηση, απέσπασαν εξαναγκαστικές ομολογίες και αρνήθηκαν την πρόσβαση των κρατουμένων σε νομικό σύμβουλο, οικογένεια και ιατρική περίθαλψη. Και οι έξι δήλωσαν ότι η αστυνομία τους ανάγκασε να υπογράψουν δεσμεύσεις που ανέφεραν ότι θα «σταματήσουν την ανήθικη δραστηριότητα».

Όλοι κρατήθηκαν χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, σε μία περίπτωση για δύο μήνες σε απομόνωση, χωρίς πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο. Κανείς δεν έλαβε κανένα αρχείο για την κράτηση. Οι πράξεις αυτές συνιστούν αυθαίρετη κράτηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια τρανσέξουαλ γυναίκα από το Κατάρ δήλωσε ότι αφού οι δυνάμεις ασφαλείας τη συνέλαβαν στο δρόμο στη Ντόχα, οι αξιωματικοί της Προληπτικής Ασφάλειας, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών του Κατάρ, την κατηγόρησαν ότι «μιμείται γυναίκες» λόγω της έκφρασης του φύλου της. Μέσα στο περιπολικό, τη χτύπησαν μέχρι που αιμορραγούσαν τα χείλη και η μύτη της και την κλώτσησαν στο στομάχι, όπως είπε. «Εσείς οι ομοφυλόφιλοι είστε ανήθικοι, γι’ αυτό και εμείς θα είμαστε το ίδιο με εσάς» της φώναξε ένας αστυνομικός.

«Είδα πολλούς άλλους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους να κρατούνται εκεί: δύο Μαροκινές λεσβίες, τέσσερις Φιλιππινέζους ομοφυλόφιλους και έναν ομοφυλόφιλο από το Νεπάλ. Κρατήθηκα για τρεις εβδομάδες χωρίς κατηγορία και οι αξιωματικοί με παρενοχλούσαν επανειλημμένα σεξουαλικά. Μέρος της απαίτησης για την αποφυλάκιση ήταν η παρακολούθηση συνεδριών με έναν ψυχολόγο που «θα με έκανε ξανά άνδρα»» είπε.

«Με ανάγκασαν να βγάλω το πουκάμισό μου και έβγαλαν φωτογραφία το στήθος μου»

Μια άλλη τρανσέξουαλ γυναίκα από το Κατάρ δήλωσε ότι συνελήφθη δημοσίως από τις δυνάμεις του Τμήματος Προληπτικής Ασφάλειας επειδή φορούσε μακιγιάζ. «Μου έδωσαν μαντηλάκια χεριών και με ανάγκασαν να σκουπίσω το μακιγιάζ από το πρόσωπό μου» είπε. «Χρησιμοποίησαν τα μαντηλάκια με το μακιγιάζ ως αποδεικτικό στοιχείο εναντίον μου και με φωτογράφισαν με τα μαντηλάκια στο χέρι μου. Επίσης, ξύρισαν τα μαλλιά μου». Οι δυνάμεις ασφαλείας την ανάγκασαν να υπογράψει ότι δεν θα ξαναφορέσει μακιγιάζ ως προϋπόθεση για την απελευθέρωσή της.

Μια αμφιφυλόφιλη γυναίκα από το Κατάρ δήλωσε: «Οι αξιωματικοί της προληπτικής ασφάλειας με χτύπησαν αρκετές φορές μέχρι που έχασα τις αισθήσεις μου. Ένας αξιωματικός με πήγε με δεμένα μάτια με αυτοκίνητο σε ένα άλλο μέρος που έμοιαζε με ιδιωτικό σπίτι και με ανάγκασε να παρακολουθώ ανθρώπους να ξυλοκοπούνται ως τακτική εκφοβισμού».

Μια τρανσέξουαλ γυναίκα από το Κατάρ, η οποία συνελήφθη από την προληπτική ασφάλεια στη Ντόχα, δήλωσε: «Η προληπτική ασφάλεια είναι μαφία. Με κράτησαν δύο φορές, μία φορά για δύο μήνες σε ένα υπόγειο κελί απομόνωσης και μία φορά για έξι εβδομάδες. Με χτυπούσαν κάθε μέρα και μου ξύριζαν τα μαλλιά. Με ανάγκασαν επίσης να βγάλω το πουκάμισό μου και έβγαλαν φωτογραφία το στήθος μου. Υπέφερα από κατάθλιψη εξαιτίας της κράτησής μου. Έχω ακόμα και σήμερα εφιάλτες και φοβάμαι να βρίσκομαι σε δημόσιο χώρο»

Ιδιωτικές φωτογραφίες από τα κινητά στα χέρια της Προληπτικής Ασφάλειας του Κατάρ

Σε όλες τις περιπτώσεις οι ΛΟΑΤΚΙ+ κρατούμενοι δήλωσαν ότι οι δυνάμεις της Προληπτικής Ασφάλειας τους ανάγκασαν να ξεκλειδώσουν τα τηλέφωνά τους και πήραν στιγμιότυπα ιδιωτικών φωτογραφιών και συνομιλιών από τις συσκευές τους, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας άλλων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Ένας ομοφυλόφιλος άνδρας από το Κατάρ, ο οποίος έχει βιώσει κυβερνητική καταστολή, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης σύλληψης, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τον παρακολουθούσαν και τον συνέλαβαν με βάση τη διαδικτυακή του δραστηριότητα.

Όλοι όσοι έδωσαν συνέντευξη παρείχαν εντυπωσιακά παρόμοιες αφηγήσεις. Το κατασταλτικό κλίμα γύρω από την ελεύθερη έκφραση στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, έχει κάνει πολλούς ανθρώπους που μπορεί να έχουν βιώσει κακομεταχείριση να φοβούνται να δώσουν συνέντευξη λόγω του κινδύνου αντιποίνων, δήλωσε η Human Rights Watch.

Ο Ποινικός Κώδικας του Κατάρ, σύμφωνα με το άρθρο 285, τιμωρεί το εξωσυζυγικό σεξ, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, με ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών. Κανένας από τους ερωτηθέντες δεν δήλωσε ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες και φαίνεται ότι η αυθαίρετη σύλληψη και κράτησή τους βασίζεται στον νόμο αριθ. 17 του 2002 για την προστασία της κοινότητας, ο οποίος επιτρέπει την προσωρινή κράτηση χωρίς κατηγορία ή δίκη για διάστημα έως έξι μηνών, εάν «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να έχει διαπράξει έγκλημα», συμπεριλαμβανομένης της «παραβίασης της δημόσιας ηθικής». Οι αρχές του Κατάρ λογοκρίνουν επίσης τις αναφορές των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Η σημαία του ουράνιου τόξου στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου (;)

Το 2020, το Κατάρ διαβεβαίωσε τους υποψήφιους επισκέπτες ότι θα καλωσορίσει τους ΛΟΑΤΚΙ+ επισκέπτες και ότι οι οπαδοί θα είναι ελεύθεροι να υψώσουν τη σημαία του ουράνιου τόξου στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Οι υποδείξεις των αξιωματούχων ότι το Κατάρ θα έκανε μια εξαίρεση στους καταχρηστικούς νόμους και πρακτικές του για τους ξένους αποτελούν σιωπηρή υπενθύμιση ότι οι αρχές του Κατάρ δεν πιστεύουν ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες και κάτοικοι του αξίζουν βασικά δικαιώματα, δήλωσε η Human Rights Watch.

Η FIFA, η διοικητική οργάνωση του ποδοσφαίρου, η οποία ανέθεσε στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2010, υιοθέτησε το 2016 τις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες απαιτούν από αυτήν να «αποφεύγει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των άλλων και να αντιμετωπίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα». Απαιτεί από τη FIFA να λαμβάνει επαρκή μέτρα για την «πρόληψη, τον μετριασμό και την αποκατάσταση» των επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κατάρ θα πρέπει να τερματίσουν τις συλλήψεις για ενήλικες, συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς του ίδιου φύλου, ή εκείνες που βασίζονται στην έκφραση του φύλου, και να απελευθερώσουν αμέσως τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που παραμένουν αυθαίρετα κρατούμενα, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση του Κατάρ θα πρέπει να θέσει τέρμα στην κακομεταχείριση των δυνάμεων ασφαλείας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, μεταξύ άλλων, σταματώντας οποιαδήποτε κυβερνητικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα που αποσκοπούν σε πρακτικές προσηλυτισμού. Οι χώρες που στέλνουν εξωτερικές δυνάμεις ασφαλείας στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να απέχουν από το να προσθέτουν στις καταχρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας του Κατάρ.

Οι αρχές του Κατάρ θα πρέπει να καταργήσουν το άρθρο 285 και όλους τους άλλους νόμους που ποινικοποιούν τις συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και να θεσπίσουν νομοθεσία που προστατεύει από τις διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, διαδικτυακά και μη διαδικτυακά. Η ελευθερία της έκφρασης και η απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου θα πρέπει να διασφαλιστούν, μόνιμα, για όλους τους κατοίκους του Κατάρ, όχι μόνο για τους θεατές που πηγαίνουν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις κακοποιήσεις που έχουν υποστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας» δήλωσε ο Younes. «Η κυβέρνηση του Κατάρ θα πρέπει να ζητήσει να σταματήσει άμεσα αυτή η κακοποίηση και η FIFA θα πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση του Κατάρ να διασφαλίσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από τις διακρίσεις και τη βία».