Μουντιάλ 2022: Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο κατηγορεί τη Δύση για υποκρισία

«Σήμερα έχω έντονα συναισθήματα. Σήμερα αισθάνομαι Κατάρ, αισθάνομαι Άραβας, αισθάνομαι Αφρικανός, αισθάνομαι ομοφυλόφιλος, αισθάνομαι ανάπηρος, αισθάνομαι μετανάστης εργαζόμενος»

Για υποκρισία κατηγόρησε τη Δύση, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κατάρ μία μόλις ημέρα πριν την έναρξη του Μουντιάλ 2022.

 

Σε συνέντευξή του στη Ντόχα ο ο Ινφαντίνο μίλησε για σχεδόν μία ώρα και υπερασπίστηκε με πάθος το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Ο γεννημένος στην Ελβετία Ινφαντίνο επιτέθηκε στα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για όλα αυτά που διαπράχθηκαν στην ιστορία τους, αντί να επικεντρωθούν στα ζητήματα των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ.

«Σήμερα έχω έντονα συναισθήματα. Σήμερα αισθάνομαι Κατάρ, αισθάνομαι Άραβας, αισθάνομαι Αφρικανός, αισθάνομαι ομοφυλόφιλος, αισθάνομαι ανάπηρος, αισθάνομαι μετανάστης εργαζόμενος», είπε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της συνέντευξης.

«Για ό,τι κάνουμε εδώ και 3.000 χρόνια σε όλο τον κόσμο, θα έπρεπε να ζητάμε συγγνώμη για τα επόμενα 3.000 χρόνια πριν δώσουμε μαθήματα ηθικής. Αν η Ευρώπη ενδιαφέρεται πραγματικά για τη μοίρα αυτών των ανθρώπων, μπορεί να δημιουργήσει νόμιμα κανάλια – όπως έκανε το Κατάρ – όπου ένας αριθμός αυτών των εργαζομένων μπορεί να έρθει στην Ευρώπη για να εργαστεί. Να τους δώσουν κάποιο μέλλον, κάποια ελπίδα. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την κριτική. Πρέπει να επενδύσουμε στη βοήθεια αυτών των ανθρώπων, στην εκπαίδευση και να τους δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον και περισσότερες ελπίδες. Πρέπει όλοι να εκπαιδευτούμε, πολλά πράγματα δεν είναι τέλεια, αλλά η μεταρρύθμιση και η αλλαγή χρειάζονται χρόνο. Αυτό το μονόπλευρο ηθικό μάθημα είναι απλώς υποκρισία. Αναρωτιέμαι γιατί κανείς δεν αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί εδώ από το 2016. Δεν είναι εύκολο να παίρνουμε τους επικριτές μιας απόφασης που ελήφθη πριν από 12 χρόνια. Το Κατάρ είναι έτοιμο, θα είναι το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών. Δεν χρειάζεται να υπερασπιστώ το Κατάρ, μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Εγώ υπερασπίζομαι το ποδόσφαιρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Guardian ανέφερε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα είχαν πεθάνει στο Κατάρ από τότε που κέρδισε την υποψηφιότητά του για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο αριθμός βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από τις πρεσβείες των χωρών στο Κατάρ. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κατάρ δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός είναι παραπλανητικός, επειδή δεν ήταν όλοι οι θάνατοι που καταγράφηκαν άνθρωποι που εργάζονταν σε έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο.