Μουντιάλ 2022: Ευρωπαϊκή «μάχη» στους 8 ανάμεσα σε Γαλλία και Αγγλία – Ρίχνεται στη «μάχη» η Βραζιλία

Τι θα δείτε σήμερα

Τα δύο μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Γαλλία και η Αγγλία, πήραν το χρυσό εισιτήριο για τους «8» του Μουντιάλ, όπου και θα αναμετρηθούν μεταξύ τους.

 

 

Η αναμέτρησή τους θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, αφού τόσο η Γαλλία, όσο και η Αγγλία επικράτησαν σχετικά άνετα των αντιπάλων τους, Πολωνία (3-1) και Σενεγάλη (3-0) αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τελευταία φορά που Γαλλία και Αγγλία βρέθηκαν αντιμέτωπες σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν το μακρινό 1982 στην Ισπανία. Η Αγγλία είχε νικήσει με 3-1 στο «Σαν Μαμές» τη Γαλλία, στη φάση των ομίλων.

Ο πρώτος τους αγώνας σε Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη το 1966 στην Αγγλία, και πάλι στη φάση των ομίλων. Οι Άγγλοι είχαν νικήσει με 2-0. Για πρώτη φορά το 2022 θα παίξουν σε νοκ άουτ αγώνα με τους Γάλλους να ψάχνουν την παρθενική τους νίκη.

Με Μπαπέ οδηγό

Η Γαλλία με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κιλιάν Εμπαπέ και τον Ολιβιέ Ζιρού να γράφει ιστορία επιβλήθηκαν με 3-1 της Πολωνίας και έκλεισαν θέση για τα προημιτελικά του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Ο 23χρονος Γάλλος σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν σκόραρε δυο φορές 74΄, 91΄), έφτασε τα εννέα γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και ξεπέρασε τον Πελέ στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ κάτω των 24 ετών, ενώ δημιούργησε και το ιστορικό 52ο γκολ του Ολιβιέ Ζιρού χάρη στο οποίο ο 36χρονος επιθετικός της Μίλαν έγινε ο πρώτος σκόρερ της εθνικής Γαλλίας, ξεπερνώντας τον Τιερί Ανρί. Το γκολ της τιμής για την Πολωνία σημείωσε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με πέναλτι στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων.

Πετούν «φωτιές» στην επίθεση τα Τρία Λιοντάρια

Η Αγγλία έγινε η τέταρτη ομάδα που προκρίθηκε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, μετά τις Αργεντινή, Ολλανδία και Γαλλία. Τα Τρία Λιοντάρια νίκησαν με 3-0 την πρωταθλήτρια Αφρικής, Σενεγάλη και τσέκαραν το εισιτήριο τους για την επόμενη φάση.

Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ είχε πάρει προβάδισμα δυο γκολ από το πρώτο μέρος με τους Χέντερσον (38′) – Κέιν (45+3′), ο Σακά έκανε το 3-0 στο 57′ και κάπου εκεί ουσιαστικά τελείωσε το ματς.

Οι πρωταθλητές κόσμου και η φιναλίστ του Euro 2020 θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους το ερχόμενο Σάββατο (10/12) στις 21:00. Αυτή θα είναι μόλις η τρίτη αναμέτρηση των δυο «μονομάχων» σε Μουντιάλ και πρώτη σε νοκ άουτ αγώνα της διοργάνωσης, με τους Βρετανούς να έχουν το 2/2.

Τα σημερινά παιχνίδια της φάσης των «16»

Στο σημερινό «μενού», για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, θα βρεθούν αντιμέτωπες Ιαπωνία – Κροατία (17:00 ΑΝΤ1) και Βραζιλία – Νότια Κορέα (21:00 ΑΝΤ1).

Το τρίτο ζευγάρι της προημιτελικής φάσης του Μουντιάλ 2022 αναμένεται να αναδειχθεί απόψε, με τη Βραζιλία που θεωρείται ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου να μπαίνει στα νοκ-άουτ κόντρα στη Νότια Κορέα, με την ελπίδα να ακολουθήσει στους «8» τις Αργεντινή-Ολλανδία και Αγγλία-Γαλλία που ήδη προετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Το πρώτο ματς της ημέρας θα γίνει στις 17:00 στο «Al Janoub Stadium» της πόλης Αλ-Ουάκρα, όπου η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει την Κροατία σε ένα μεγάλο ντέρμπι. Ιαπωνία και Κροατία έχουν αναμετρηθεί άλλες δυο φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1998 οι Κροάτες επικράτησαν με 1-0 και το 2006 το παιχνίδι έληξε 0-0.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως στο κέντρο της άμυνας. Ο Τομιγιάσου, μπακ στην Άρσεναλ αλλά κυρίως στόπερ στην εθνική, για δεύτερο σερί ματς πέρασε αλλαγή, δεν έδειξε είναι έτοιμος για 90 λεπτά. Προπονήθηκε κανονικά πάντως και θα ξεκινήσει αφού ο έτερος στόπερ Ιτακούρα πήρε δεύτερη κίτρινη κάρτα και θα λείψει λόγω τιμωρίας. Τρίτος πιθανός απών ο μπακ Σακάι, τραυματίστηκε στην πρεμιέρα και δεν αγωνίστηκε λεπτό στη συνέχεια. Το θετικό είναι πως προπονήθηκε για πρώτη φορά μετά από 10 μέρες, παραμένει φυσικά αμφίβολος.

Θέμα φυσικής κατάστασης για τον εξτρέμ Κούμπο που ξεκίνησε στα δύο από τα τρία ματς του ομίλου, σε αμφότερα όμως έγινε αλλαγή. Έμεινε στο ξενοδοχείο να ξεκουραστεί το Σάββατο και δεν προπονήθηκε με την υπόλοιπη ομάδα.

Ο χαφ Έντο είχε πρόβλημα στο γόνατο και έπαιξε ελάχιστα με την Ισπανία, λογικά θα είναι έτοιμος πλέον.

Πιθανή εντεκάδα (4-2-3-1): Γκόντα – Γιαμάνε, Γιοσίντα, Τομιγιάσου, Ναγκατόμο – Τανάκα, Μορίτα – Μιτόμα, Καμάντα, Ντόαν – Μαέντα

Η Ιαπωνία κέρδισε και τα 13 τελευταία ματς στα οποία σκόραρε πρώτη.

Κροατία

Για τρίτη φορά η Κροατία πέρασε τον όμιλο σε Μουντιάλ, στις δύο προηγούμενες ως γνωστόν έφτασε στα ημιτελικά του 1998 και στον τελικό του 2018. Αν περάσει το εμπόδιο της Ιαπωνίας στα προημιτελικά θα παίξει με τη νικήτρια του ζευγαριού Βραζιλίας-Νότιας Κορέας.

Στο αγωνιστικό σκέλος δεν προέκυψε κάτι το νεότερο, μόνο ο στόπερ Βίντα δεν είναι απόλυτα έτοιμος, παράλληλα η Κροατία τα έχει πάει πολύ καλά στον πειθαρχικό έλεγχο, μόλις δύο οι κάρτες (Μόντριτς, Λόβρεν) στα τρία ματς του ομίλου.

Πιθανή εντεκάδα (4-3-3): Λιβάκοβιτς – Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα – Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς – Κράμαριτς, Λιβάγια, Πέρισιτς.

Βραζιλία

Για τον κόσμο μικρή σημασία είχε η ήττα από το Καμερούν. Αρκετοί που γκρινιάζουν, έκραξαν όλη την ομάδα πλην του Γκαμπριέλ Μαρτινέλι, ο οποίος είχε τα περισσότερα θετικά σχόλια που είχε για την εμφάνισή και την γενικότερη παρουσία του στην αναμέτρηση.

Μεγάλο θέμα είναι οι απουσίες της Σελεσάο. Αρχικά, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Νεϊμάρ που πιθανότατα θα προλάβει. Πριν την σέντρα θα αποφασιστεί αν θα είναι βασικός ή θα ξεκινήσει από τον πάγκο. Το ίδιο ισχύει και για τον αριστερό μπακ Άλεξ Σάντρο που έχει πρόβλημα στον γοφό. Πιο μπροστά είναι ο δεξιός μπακ Ντανίλο που λογικά θα προλάβει και δεν θα έχει πρόβλημα να ξεκινήσει. Εκτός συνέχειας από το Μουντιάλ ο Γκαμπριέλ Ζεσούς και ο αριστερός μπακ Άλεξ Τέλες.

Στο 6-0-1 είναι το συνολικό ρεκόρ της Βραζιλίας ιστορικά με τη Νότια Κορέα με συνολικά τέρματα 16-5. Όλες οι συναντήσεις τους είναι φιλικές, η Νότια Κορέα κέρδισε 1-0 στις 27 Μαρτίου 1999 με γκολ στο 90′

Πιθανή εντεκάδα (4-2-3-1): Άλισον – Ντανίλο, Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος, Άλεξ Σάντρο ή Έντερ Μιλιτάο ή Ντάνι Άλβες – Καζεμίρο, Φρεντ ή Λούκας Πακετά – Ραφίνια, Νεϊμάρ ή Ροντρίγκο ή Λούκας Πακετά, Βινίσιους Ζούνιορ – Ρισάρλισον.

Νότια Κορέα

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά η Κορέα είναι στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η μοναδική της νίκη στον όμιλο, το 2-1 της τελευταίας αγωνιστικής επί της ήδη περασμένης Πορτογαλίας, σε συνδυασμό με τη νίκη της Ουρουγουάης με (μόνο) 2-0, ήταν αρκετή για να της δώσει το πολύτιμο εισιτήριο.

Βασική απουσία στο προηγούμενο αυτή του αμυντικού ογκόλιθου Κιμ Μιν Τζάε. Με πρόβλημα μετά από το πρώτο ματς, δεν κατάφερε να παίξει κόντρα στην Πορτογαλία. Το αμυντικό πρόβλημα μεγαλώνει αν αναλογιστεί κανείς πως και ο στόπερ Κιμ Γιουνγκ Γκουόν έχει θεματάκι αλλά δύσκολα θα λείψει ενώ τραυματίας είναι και ο μπακ Σακάι.

Ο εξαιρετικός εξτρέμ Χουάνγκ Χι Τσαν που ντεμπουτάρισε με γκολ κόντρα στην Πορτογαλία δεν είναι σίγουρο πως μπορεί να ξεκινήσει, το μυϊκό θέμα που αντιμετώπισε τον ταλαιπώρησε πολύ. Μοναδική φορά που προχώρησε πέραν της φάσης των 16 ήταν το 2002 στο Μουντιάλ που διεξήχθη εντός συνόρων. Δεν τα έχουν καταφέρει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε μακριά από τη χώρα.

Πιθανή εντεκάδα (4-2-3-1): Κιμ Σέουνγκ Γκιου – Κιμ Μουν Χουάν, Κιμ Μιν Τζάε, Κιμ Γιουνγκ Γκουόν, Κιμ Τζιν Σου – Χουάνγκ Ιν Μπέομ, Τζουνγκ Γου Γιουνγκ – Χουάνγκ Χι Τσαν, Λι Κανγκ Ιν, Σον Χιουνγκ Μιν – Τσο Γκε Σουνγκ

Τα ζευγάρια και οι διασταυρώσεις

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου

17:00 Ολλανδία – ΗΠΑ 3-1, (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

21:00 Αργεντινή – Αυστραλία 2-1, (Στάδιο Ahmad Bin Ali, Al-Rayyan) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου

17:00 Γαλλία – Πολωνία 3-1, (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

21:00 Αγγλία – Σενεγάλη 3-0, (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου

17:00 Ιαπωνία – Κροατία, (Στάδιο Al-Janoub, Al-Wakrah) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

21:00 Βραζιλία – Νότια Κορέα, (974 Stadium, Ντόχα) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου

17:00 Μαρόκο – Ισπανία, (Στάδιο Education City, Ντόχα) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

21:00 Πορτογαλία – Ελβετία, (Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

17:00 Ιαπωνία ή Κροατία – Βραζιλία ή Νότια Κορέα (Στάδιο Education City, Ντόχα) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

21:00 Ολλανδία – Αργεντινή (Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

17:00 Μαρόκο ή Ισπανία – Πορτογαλία ή Ελβετία (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

21:00 Αγγλία – Γαλλία, (Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου

21:00 SF1: Ολλανδία ή Αργεντινή – Ιαπωνία/Κροατία ή Βραζιλία/Νότια Κορέα (Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου

21:00 SF2: Αγγλία ή Γαλλία – Μαρόκο/Ισπανία ή Πορτογαλία/Ελβετία (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου

17:00 Ηττημένος SF1 – Ηττημένος SF2 (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου

17:00 Νικητής SF1 – Νικητής SF2 (Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+.