Με το ζόρι να το πάρει η Αγγλία… Ε δεν θα το πάρει!

VAR για τον τελικό επελέγη ο VAR του Δανία - Αγγλία

Γράφει, ο Επόπτης Γραμμών

Σε αυτό το Euro τα έχουμε δει όλα. Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα καλύτερα. Εκπλήξεις, πολλά γκολ, θέαμα, μπόλικα αυτογκόλ κλπ κλπ.

Ένα όμως από τα άσχημα που έχουμε δει σε αυτό το Euro, είναι η με το ζόρι προώθηση της Αγγλίας για την κατάκτηση της κούπας.

Ο Πολ φαν Μπούκελ θα αναλάβει ξανά ρόλο VAR στο Euro 2020, στο σημαντικότερο παιχνίδι του τουρνουά. Ο Ολλανδός διαιτητής που προκάλεσε τεράστια συζήτηση με τη στάση του στον ημιτελικό της Αγγλίας με τη Δανία προ ημερών, θα είναι ξανά ο VAR στο Αγγλία – Ιταλία της Κυριακής.

Ο 45χρονος δέχθηκε πυρά επειδή δεν κάλεσε τον Ντάνι Μάκιελε να δει στο video τη φάση του πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ του Ραχίμ Στέρλινγκ στην παράταση του δεύτερου ημιτελικού και απ’ την οποία προήλθε το νικητήριο γκολ του Χάρι Κέιν.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ότι δεν κάλεσε τον Μάκιελε να δει τη φάση, είναι ότι ο ίδιος είδε πέναλτι σε αυτή τη φάση. Να αμφισβητήσω τις ικανότητες του ανδρός, who am I… Αν βέβαια δεν αμφισβητήσω τις ικανότητές του, τότε δεν μιλάμε για λάθος, αλλά για σκόπιμη κίνηση. Κι αν μιλάμε για σκόπιμη κίνηση, έχουμε δύο τινά. Ή πόνταρε πρόκριση της Αγγλίας στην παράταση με πέναλτυ, άρα καμιά απόδοση στο 10.00 και δεν ήθελε να το χάσει, ή έτσι έπρεπε να κάνει, υπό άλλες περίεργες συνθήκες. Άλλη εξήγηση, δεν υπάρχει.

Γιατί αν απλά πούμε ότι δεν το είδε, τότε πρέπει να πάρει σύνταξη. Δεν μπορεί να το είδε όλος ο πλανήτης χωρίς VAR, κι εκείνος που είδε τη φάση δέκα φορές με έξτρα γραμμές με τα πάντα, να μην είδε ότι δεν υπάρχει ανατροπή.

Το γεγονός όμως ότι ο φον Μπούκελ θα βρίσκεται και στον τελικό του Euro στην ίδια θέση, φέρνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις για το πώς αντιμετωπίζεται η Αγγλία, εν τέλει, από τον ίδιο το θεσμό.

Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε παρόμοια περιστατικά στον τελικό. Και πολύ φοβάμαι επίσης για την επόμενη ημέρα του VAR, που έχει λύσει πραγματικά τα χέρια των διαιτητών και έχει μειώσει κατακόρυφα τα λάθη και τις αστοχίες.

Για την ιστορία, διαιτητής του τελικού θα είναι ο επίσης Ολλανδός Μπιορν Κάιπερς.