Κριστιάν Καρεμπέ: Η απάνθρωπη ιστορία εξευτελισμού του προπάππου του αθλητικού διευθυντή της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Πρώτο θέμα στα διεθνή Μέσα έχουν γίνει εδώ και μερικές μέρες οι αποκαλύψει που έκανε το τηλεοπτικο δίκτυο NDR

Μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός προβαίνει στην αποκάλυψη πως ο προπάππος του, Γουίλι Καρεμπέ , υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του ’30, «ζωντανό έκθεμα» σε ζωολογικό κήπου του Αμβούργου, ως «ανθρώπινη ατραξιόν».

Αυτό ίσως να μην το γνωρίζαμε στην Ελλάδα και η είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας να περνούσε στα ψιλά αν πρωταγωνιστές σε αυτή την απάνθρωπη συνήθεια δεν ήταν μέλη του συμβούλου στρατηγικής της διοίκησης ΠΑΕ Ολυμπιακός Κριστιάν Καρεμπέ.

Ο ζωολογικός κήπος των σήμερα πολιτισμένων χωρών της Γερμανίας, της Γαλλίας των ΗΠΑ εν είδη ατραξιόν άνθρωποι γίνονται μέρος της λεγόμενης «έκθεσης ανθρώπων». Ανάμεσα στους ελέφαντες, στα λιοντάρια και στις τίγρεις οι μικροί μαθητές με μία τους σχολική επίσκεψη μπορούσαν να δουν από κοντά Πυγμαίους ή εκπροσώπους φυλών του Αμαζονίου και να έχουν κάποια αλληλεπίδραση μαζί τους, όπως ακριβώς και με τα ζώα του ζωολογικού κήπου.

Συγκλονίζει με τις αποκαλύψεις ο Καρεμπέ

Στο ντοκιμαντέρ ο κ. Καρεμπέ αναφέρεται σε όσα έζησε σε αυτό ο προπάππος του Γούιλι Καρεμπέ, αφού ήταν και αυτός ένας από τους ανθρώπους που ήταν φυλακισμένοι και εκτείθενταν σαν ζώα, ένας άνθρωπος έκθεμα.

Ειδικότερα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1998 αναφερόμενος στην ιστορία των προγόνων του δήλωσε πως ο προπάππους του μαζί με κάποιους συμπατριώτες του, μεταφέρθηκαν από την Νέα Καληδονία (νησιά τα οποία βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό και ανήκουν στην Γαλλία), στο Παρίσι το 1931 με με πρόσχημα ότι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους: «Νόμιζαν ότι θα συναντήσουν επίσημους της κυβέρνησης» ανέφερε.

Ωστόσο, όταν έφτασαν στην Γαλλία αγοράστηκαν από τον ζωολογικό κήπο της πρωτεύουσας της χώρας και στη συνέχεια στον φημισμένο του Αμβούργου, εκεί όπου παρουσιάστηκαν ως «οι τελευταίοι κανίβαλοι των νοτίων θαλασσών».

Μάλιστα, στο Χάγκενμπεκ εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε παραστάσεις σαν ζώα με στόχο τη διασκέδαση των Γερμανών, ενώ είχαν προσκληθεί και στη μεγάλη γιορτή του Μονάχου, το Oktoberfest.

«Ένιωθαν σαν σκλάβοι, ήταν δύσκολο γι’ αυτούς» τονίζει ο Γάλλος παλαίμαχος για τις επαίσχυντες πράξεις που έλαβαν χώρα στον ζωολογικό κήπο τη δεκαετία του ’30.

Ο ζωολογικός κήπος, από τη μεριά του, απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζονταν εκεί ως…ηθοποιοί.

Βρίσκεται σε μία διαδικασία διερεύνησης, τονίζοντας πως οι άνθρωποι δεν ήταν επ’ ουδενί σκλάβοι, άλλα αντιμετωπίζονταν ως ηθοποιοί.

«Ήταν υποχρεωτικό. Δεν μπορούσαν να πουν «όχι». Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε, αν έλεγαν. Ένιωθαν σαν σκλάβοι», πρόσθεσε ο κ. Καρεμπέ.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κριστιάν Καρεμπέ παρέμεινε σιωπηλός στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Γαλλίας πριν από την έναρξη των αναμετρήσεων στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998. Αυτή ήταν η δική του προσωπική στιγμή διαμαρτυρίας…