Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που διεξάγεται ήδη από την 1 Φεβρουαρίου (με τρεις αγώνες να έχουν διεξαχθεί σε Ραμπάτ και Ταγγέρη) και θα ολοκληρωθεί στις 11 του μήνα είναι η σκηνή, όπου η IFAB, το όργανο που εγκρίνει όλες τις αλλαγές στους κανονισμούς ποδοσφαίρου, παρουσίασε μία νέα καινοτομία: Την εξήγηση των διαιτητών στους φιλάθλους μέσω μικρόφωνο των αποφάσεών τους αφού είδαν το VAR.
Ο διαιτητής, μέσω του μικροφώνου του εξηγεί την απόφασή του στους παρευρισκόμενους στο γήπεδο και σε όσους παρακολουθούν τον αγώνα από την τηλεόραση.
Μόνο η τελική απόφαση γίνεται γνωστή από τον διαιτητή του αγώνα στο κοινό, όχι η συνομιλία μεταξύ του διαιτητή και του διαιτητή του VAR.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη δοκιμή επειδή λάβαμε κάποια αιτήματα για να γίνει η απόφαση που έλαβε ο διαιτητής μετά από παρέμβαση VAR πιο κατανοητή για όλους, τους θεατές στο γήπεδο ή μπροστά στην τηλεόραση», εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής Διαιτητών της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα.
«Καθώς η γλώσσα θα μπορούσε να είναι ένα από τα ζητήματα, πιστεύαμε ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA θα ήταν τέλειο γιατί είναι μία πολύγλωσση διοργάνωση, με ομάδες και, φυσικά, θεατές που προέρχονται και από τις έξι διαφορετικές ηπείρους», πρόσθεσε.
«Πρέπει να πω ότι υπάρχουν και άλλες εμπειρίες σε άλλα αθλήματα, συγκεκριμένα το NFL στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, που το κάνουν αυτό εδώ και πολύ καιρό. Φαίνεται ότι οι διαιτητές είναι αρκετά άνετοι με αυτό. Στο ποδόσφαιρο, η γλώσσα μπορεί να είναι πρόβλημα, ειδικά όταν πρέπει να κάνεις αυτή την ανακοίνωση σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική σου. Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο. Αλλά καθώς η ανακοίνωση θα είναι αρκετά συνοπτική, είμαι πολύ σίγουρος ότι οι διαιτητές θα αισθάνονται άνετα με αυτό», συμπλήρωσε ο Κολίνα.
Η δοκιμή θα συνεχιστεί μέχρι τον τελικό στο Ραμπάτ στις 11 Φεβρουαρίου, με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με μια περαιτέρω δοκιμή στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 στην Ινδονησία αργότερα φέτος. Επίσης συζητιέται η χρήση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (20/7-20/8).