Quantcast

Η «εξορία» της Νότιγχαμ Φόρεστ, η 1η θέση στην Championship και η Premier League

Εάν το πρωτάθλημα της Championship ξεκινούσε από την 8η αγωνιστική, η Νότιγχαμ Φόρεστ θα είχε πάρει την απευθείας άνοδο

23 χρόνια «εξορίας» είναι πολλά, πάρα πολλά, ειδικά για τοποδοσφαιρικό μέγεθος μίας πρωταθλήτριας Ευρώπης, όπως η Νότιγχαμ Φόρεστ.

 

 

 

23 χρόνια μετά οι Reds είναι ένα 90λεπτο μακριά από τη μεγάλη επιστροφή. Ο τελικός των πλέι οφ της Championship με αντίπαλο τη Χάντερσφιλντ (29/05, 18:30, Γουέμπλεϊ) είναι το εισιτήριο για το όνειρο. Εκεί που ανήκουν.

Στην ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου. Στην Premier League. Στο κορυφαίο επίπεδο.

Ο στόχος Μαρινάκη

Εκεί όπου εξ αρχής είχε στόχο να την επαναφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το 2017, όταν αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της, περνώντας με απόλυτη επιτυχία όλους τους εξονυχιστικούς ελέγχους της English Football League (EFL), αλλά και των αγγλικών αρχών.

«Έχουμε ένα πλάνο μακράς διάρκειας και με βάση αυτό το πλάνο θέλουμε να επαναφέρουμε τη Νότιγχαμ εκεί που ανήκει. Και φυσικά η Νότιγχαμ ανήκει στην Premier League. Ανήκει στην ελίτ της Premier League», είχε δηλώσει λίγο καιρό αργότερα στο «BBC» ο ισχυρός άνδρας της Φόρεστ και του Ολυμπιακού, επικοινωνώντας το πλάνο του για μια ομάδα θρύλο του αγγλικού και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ενα μοναδικό ποδοσφαιρικό φαινόμενο. Μια ομάδα με δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών (1979, 1980), ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1980), 1 Πρωτάθλημα Αγγλίας (1978), 2 Κύπελλα Αγγλίας (1898, 1959), 2 Σουπερ Καπ (1919, 1978), 4 Λιγκ Καπ (1978, 1979, 1989, 1990).

Από το 1999, όταν και υποβιβάστηκε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, η Νότιγχαμ βίωνε μια παρατεταμένη χειμερία νάρκη.

Οι στιγμές ζωντάνιας

Οι μόνες στιγμές «ζωντάνιας», η παρουσία στα πλέι οφ της σεζόν 2002-03, που έληξε με αποκλεισμό στον πρώτο γήπεδο από τη… Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Την ομάδα που απέκλεισε φέτος, στον ίδιο γύρο, για να διεκδικήσει την ιστορική επιστροφή της στα σαλόνια.

Τη σεζόν (2009-10) η Φόρεστ διεκδίκησε την απευθείας άνοδο, αλλά κατέρρευσε στο φινάλε. Και στα πλέι οφ ισοπεδώθηκε από την Μπλάκπουλ. Την επόμενη χρονιά (2010-11), τερμάτισε πάλι 6η, μπήκε στα πλέι οφ, αλλά η Σουόνσι την άφησε με την όρεξη.

Τη σεζόν 2016-17, η Φόρεστ έζησε τον εφιάλτη έως το τέλος. Σώθηκε την τελευταία αγωνιστική, στην ισοβαθμία με την Μπλάκμπερν. Τερμάτισε μία θέση πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, διότι είχε δύο γκολ καλύτερο συντελεστή από τους Ρόβερς.

Η επένδυση Μαρινάκη στην ομάδα

Τον Μάιο του 2017 ο Βαγγέλης Μαρινάκης αγόρασε την ομάδα. Και άρχισε η ανοικοδόμηση. Η παρουσία στα πλέι οφ της σεζόν 2019-20 χάθηκε με τρόπο τραγικό. Η ομάδα υπό τον Σαμπρί Λαμουσί χρειαζόταν 4 βαθμούς στα τελευταία έξι παιχνίδια της. Πήρε 3, με ισάρριθμες ισοπαλίες και την τελευταία αγωνιστική ισοπεδώθηκε με 1-4 από τη Στόουκ, μέσα στο City Ground. Τα πλέι οφ χάθηκαν στην ισοβαθμία με τη Σουόνσι (70 βαθμούς), για ένα γκολ!

Εκείνο το σοκ δεν ξεπεράστηκε. Η περσινή χρονιά, αν και υπήρξε σοβαρή ενίσχυση, κύλησε με κακά αποτελέσματα, αλλαγή προπονητή, αλλά αποτέλεσε ένα καλό «μάθημα». Φέτος ο Στιβ Χιούτον δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις. Και την 7η αγωνιστική, έχοντας τη Φόρεστ στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, με 6 ήττες και 1 ισοπαλία, απολύθηκε. Στη θέση του ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσέλαβε τον Στιβ Κούπερ. Και τα πάντα άλλαξαν.

Εάν το πρωτάθλημα της Championship ξεκινούσε από την 8η αγωνιστική, η Νότιγχαμ Φόρεστ θα είχε πάρει την απευθείας άνοδο. Και μάλιστα ως 1η. Καθώς από την 8η έως την 46η και τελευταία αγωνιστική συγκέντρωσε τους 79 από τους 80 βαθμούς της σεζόν (23 νίκες, 10 ισοπαλίες, 6 ήττες). Στο αντίστοιχο διάστημα η Φούλαμ συγκέντρωσε 74 βαθμούς και η Μπόρνμουθ 73! Ακόμη κι έτσι, έχει την ευκαιρία της. Και θα τη διεκδικήσει μέχρι τέλους. Εχει ιστορική υποχρέωση, ιστορική ευκαιρία…

Άλλος (οικονομικός) κόσμος

Πώς μεταφράζεται οικονομικά πιθανή νίκη της Φόρεστ στον τελικό της Championship με αντίπαλο τη Χάντερσφιλντ και η άνοδος στην Premier League; Το 2020, η Deloitte μελέτησε ότι η νίκη στον τελικό των play-off θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα από 135 εκατομμύρια έως 265 εκατομμύρια λίρες, ανάλογα με το αν μια προβιβασμένη ομάδα μπορεί να αποφύγει τον άμεσο υποβιβασμό. Τα επίσημα στοιχεία για τη σεζόν 2020-21 έδειξαν ότι τα έσοδα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών διανεμήθηκαν μεταξύ των 20 συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ.

Από αυτά, κάθε σύλλογος είχε εγγυημένα περίπου 84,8 εκατομμύρια λίρες, ανεξαρτήτως θέσης. Επιπλέον, στους συλλόγους δόθηκαν χρήματα ανάλογα με τον αριθμό των τηλεοπτικών παιχνιδιών τους. Χρήματα που κυμαίνονταν από 1,7 εκατ. λίρες για την τελευταία θέση (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), έως 34,9 εκατ. για την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι. Και όλα αυτά, χωρίς να προσμετρούνται οι αλλαγές στις τιμές των εισιτηρίων, η τεράστια διαφοροποίηση του τιμοκαταλόγου των διαφημίσεων, αλλά και τα χρήματα που διανέμει η Premier League από τα κέρδη της ως εταιρεία!

Πηγή: to10.gr