Γιασικεβίτσιους: «Η Euroleague πρέπει να μεγαλώσει»

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μίλησε για την απομάκρυνση του Τζόρντι Μπερτομέου από τη Euroleague, για τους προπονητές, ενώ τόνισε πως η διοργάνωση πρέπει να μεγαλώσει κι άλλο

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ιστοσελίδα «BasketNews.com» μιλώντας για την απομάκρυνση του Τζόρντι Μπερτομέου από CEO της Euroleague.

Παράλληλα ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα αναφέρθηκε στις αλλαγές που πάνε να γίνουν στη διοργάνωση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, αλλιώς θα κάνει βήματα πίσω.

Οι δηλώσεις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους:

Για την αποχώρηση του Τζόρντι Μπερτομέου από τη θέση του CEO της Euroleague: «Αυτή είναι μία ερώτηση για τους ιδιοκτήτες. Προφανώς, δεν ήταν χαρούμενοι με τις εξελίξεις στην Euroleague.

Πάντα ήμουν fan της Euroleague και μου αρέσει και το νέο format της. Όμως, υπάρχει και το business κομμάτι. Υπάρχουν πολλά κομμάτια μέσα στην λίγκα. Πρέπει να δούμε πώς όλα αυτά θα δουλέψουν σωστά για τις ομάδες. Αν δεν δουλεύουν σωστά, πρέπει να γίνουν αλλαγές. Έτσι είναι η ζωή.

Μου φαίνεται μία φυσιολογική επιλογή η προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι. Οι ομάδες ψήφισαν για μια αλλαγή, για να γίνουν καλύτερες. Σε αυτήν την κατεύθυνση οδεύουμε. Όμως, μου αρέσει η Euroleague, η κεντρική ιδέα και το μοντέλο της, το γεγονός πως δίνουμε 34 ματς και πως όλοι παίζουν με όλους. Οι οπαδοί στο Μόναχο ή στο Τελ Αβίβ ή κάπου αλλού θα δουν όλες τις ομάδες στην έδρα τους. Αυτό είναι εξαιρετικό».

Για τις αλλαγές που θα πρότεινε ο ίδιος να γίνουν στην Euroleague: «Μέσα στα χρόνια οι προπονητές δημιούργησαν την Ένωση τους. Δεν μας άρεσε ότι δεν είχαμε λόγο στις αποφάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Φάνηκε σαν να προσπερνούν όσα λέγαμε. Υπάρχει ένα παράπονο από εμάς, τους προπονητές. Συνέχεια λέμε στην Euroleague πως δεν μας ακούει σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Είμαστε οι τελευταίοι που ακούει.

Ίσως αυτό αποτελεί πρόβλημα για την Euroleague και γι’ αυτό έρχονται αλλαγές. Ίσως να μην ένιωθαν όλοι ότι οι γνώμες τους ακούγονταν. Όμως, σε ό,τι έχει να κάνει με την Ένωση Προπονητών, αισθανόμασταν πολλές φορές ότι δεν μας άκουγαν».

Για τα σενάρια που θέλουν τον Παούλιους Μοτεγίουνας της Ζάλγκιρις να αντικαθιστά τον Μπερτομέου: «Όπως είπα, δεν σκέφτομαι το συγκεκριμένο ζήτημα. Είμαι προπονητής, ήμουν παίκτης. Είναι δύσκολο να έχω άποψη σε αυτό το ζήτημα.

Πιστεύω πως όσοι βρίσκονται πάντα στις συναντήσεις είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν. Υπάρχει ένα κομμάτι business στην Euroleague που είναι τεράστιο για εκείνους. Οι μισθοί μας έρχονται από αυτό το τμήμα, άρα είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Πρακτικά, αν δεν μεγαλώνεις, μένεις πίσω. Αυτό λένε για κάθε είδους δουλειάς, για τα πάντα. Η Euroleague πρέπει να μεγαλώσει. Αν δεν το κάνει, σημαίνει πως πηγαίνει προς τα πίσω».