Εμφανώς πεπεισμένος βγήκε ο Τζιάνι Ινφαντίνο από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ…
Την Τρίτη (15/3), περίπου οκτώ μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, η FIFA εξέδωσε δήλωση στην οποία ο πρόεδρός της χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του Κόλπου στο θέμα της προστασίας των εργαζομένων, ενώ πολλές φωνές υψώνονται εδώ και χρόνια για να προειδοποιήσουν για την τύχη των μεταναστών που απασχολούνται στα έργα υποδομής αυτής της διοργάνωσης.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Κατάρ την τελευταία δεκαετία», είπε ο Ινφαντίνο στη δήλωση της FIFA, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό του Κατάρ.
«Έχουν εισαχθεί ιστορικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και έχουν ήδη αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες. Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις μπροστά – όπως σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο – αλλά η πρόοδος που σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό είναι αναμφισβήτητα δέσμευση για θετική κοινωνική αλλαγή».
Για να επιβεβαιώσει τα λόγια του προέδρου της, η FIFA παραθέτει για παράδειγμα «τον νέο νόμο για τον κατώτατο μισθό» που έχει ήδη κάνει δυνατή την αύξηση των μισθών 280.000 εργαζομένων.
«Ομοίως, από τον Μάιο του 2021, η νομοθεσία για την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες (η εργασία σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύεται πάνω από 32,1 ° C σύμφωνα με τον δείκτη WGBT) οδήγησε σε απότομη πτώση των υποθέσεων που σχετίζονται με θερμική επεξεργασία στο Κατάρ, καθώς 338 εταιρείες έκλεισαν λόγω μη συμμόρφωσης από την έναρξη ισχύος του», πρόσθεσε ο διεθνής φορέας.
«Το κράτος του Κατάρ υπήρξε πρωτοπόρος στον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας και των κανονισμών που σχετίζονται με την ευημερία των εργαζομένων», δήλωσε ο Δρ Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μαρί, υπουργός Εργασίας. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται σε ένα νομικό και νομοθετικό πλαίσιο που θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο».
Τη Δευτέρα (14/3), η FIFA δέχθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ζυρίχη. Τον περασμένο Αύγουστο, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασε ανησυχία για την τύχη των μεταναστών εργαζομένων στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
«Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στη διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων που ασχολούνται με την παράδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και είμαστε βέβαιοι ότι το τουρνουά θα χρησιμεύσει επίσης ως καταλύτης για μια ευρύτερη θετική και διαρκή αλλαγή στη διοργανώτρια χώρα», σχολίασε η Τζόις Κουκ, διευθύντρια κοινωνικής ευθύνης κι εκπαίδευσης της FIFA.