«Άσε μας βρε γιατρέ του λέω που έχω Άσπεργκερ», ήταν η αντίδραση του άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Παπανικολάου, προς τον γιατρό του, είναι ίδια με κάθε ανθρώπου που μαθαίνει την ύπαρξη ενός προβλήματος που δεν γνώριζε.
Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας προέβη στην ανακοίνωση, προκειμένου ο κόσμος να πληροφορηθεί για ένα θέμα που ακόμη και σήμερα για πολλούς αποτελεί ταμπού, ενώ όπως τονίζει στην ανάρτησή του έχει ένθερμους συμπαραστάτες τους δύο μεγαλύτερους αθλητές που ανέδειξε το ελληνικό μπάσκετ, τον Νίκο Γκάλη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Με ένα ποστ του στο Facebook ο Παπανικολάου μιλάει για το σύνδρομο Άσπεργκερ, πώς ανακάλυψε ότι το έχει, μετά από πάρα πολλά χρόνια και φυσικά παροτρύνει όσους το έχουν να μην τα παρατήσουν.
Το κείμενο-εξομολόγηση συνόδευσε με… το θρυλικό παρελθόν του ελληνικού μπάσκετ, τον Νίκο Γκάλη και το παρόν και το μέλλον του αθλήματος, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Διαβάστε τι έγραψε:
«Ο γιατρός που επισκέπτομαι εδώ και χρόνια και κάνουμε συζητήσεις μου λέει έχεις στοιχεία Άσπεργκερ, απλά είσαι ενήλικας και είναι πιο δύσκολη η επίσημη διάγνωση και επίσης σε άτομα ιδιαίτερα υψηλής λειτουργικότητας όπως εσύ αχρείαστη.
Άσε μας βρε γιατρέ του λέω που έχω Άσπεργκερ το οποίο φυσικά περιλαμβάνεται στο φάσμα του αυτισμού.
Μας έχετε βάλει μια ταμπέλα σε όλους συνεχίζω και μια <ασθένεια> στον καθένα.
Έχω κάνει αθλητική καριέρα επί 20 έτη σε επαγγελματικό επίπεδο.
Αυτό είναι το πρόβλημα μου λέει, η άγνοια που ξεκινάει από το γεγονός ότι το ανέφερες ως <ασθένεια> και που είναι και η άγνοια των πολλών και δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορετική προσέγγιση που έχουν τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα.
Καταρχάς συνεχίζει μάθε ποιοι είχαν η έχουν άσπεργκερ και η παρέα θα σου αρέσει.
Απλά δεν θα σου αρέσει το Μπούλινγκ που πιθανόν να δεχθείς, όπως γίνεται και με παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
Αποφάσισα να το μοιραστώ αλλά και να δράσω.
Όχι για τον εαυτό μου, αλλά για όλους.
Έχω πλέον πλήρη γνώση του φάσματος αυτισμού για όλες τις βαθμίδες λειτουργικότητας.
Αλλά παρ ότι περνάω ώρες κάθε ημέρα με τον εαυτό μου (εαυτισμός) στην ουσία μόνος δεν έχω μεγάλες δυνάμεις όπως και κανείς μας.
Γι αυτό σας παρουσιάζω τους πρεσβευτές εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης κοινωνικών και αθλητικών δεξιοτήτων παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και που ετοιμάζονται εδώ και μήνες, τα οποία εκτός των άλλων περιέχουν ΣΥΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με <τυπικά> παιδιά, με την βοήθεια του φίλου και ειδικευμένου στο θέμα Γιάννη Τσουμπρή και θα βγουν στην επιφάνεια όταν θα είμαστε καθ όλα έτοιμοι.
Νίκο και Γιάννη καταρχάς όταν σας είδα δίπλα δίπλα να συζητάτε ανατρίχιασα.
Ενώνετε γενιές, ενώνετε ηλικίες, ενώνετε ανθρώπους, εμπνέετε και μας οδηγείτε.
Αν η εμμονή που είχα από τον Απρίλιο να ενωθείτε, μη σκεπτόμενος τίποτα άλλο πρωί μεσημέρι βράδυ επί 5 μήνες, περιλαμβάνεται στο φάσμα δέχομαι τη διάγνωση του γιατρού με μεγάλη μου χαρά.
Σας ευχαριστώ που δεχθήκατε να βάλετε το τεράστιο όνομα σας δίπλα από ιερό σκοπό.
Άλλωστε όπως εσείς ξέρετε όσο κανείς, όλοι είμαστε ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ και πρέπει να είμαστε και όλοι ΙΣΟΙ !»
Τι είναι το Άσπεργκερ
Είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Και διαφέρει από τις άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης.
Ποιος είναι ο Δημήτρης Παπανικολάου
Εμφανίστηκε στο προσκήνιο σε ηλικία 15 ετών, όταν τον απέκτησε ο Σπόρτινγκ από τον Αστέρα Ζωοδόχου Πηγής και στα 18 του έκανε το πολύ μεγάλο άλμα στην καριέρα του πηγαίνοντας στον Ολυμπιακό.
Είναι ένας από τους λίγους που έχουν αγωνιστεί και στους τρεις μεγάλους του ΠΟΚ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), αλλά είναι ο μοναδικός που έχει πανηγυρίσει triple crown (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωλίγκα) με τους δύο αιώνιους (Ολυμπιακό 1997, Παναθηναϊκός 2007).
Στην εκκίνηση της καριέρας του είχε χαρακτηριστεί νέος Φάνης Χριστοδούλου, γιατί κι αυτός μπορούσε να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις, όμως αν και έκανε σπουδαία καριέρα δεν έφτασε ποτέ στα επίπεδα του «Μπέμπη».
Πριν τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό είχε κατακτήσει τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλητή με την Εθνική Εφήβων, ωστόσο αυτό ήταν και το τελευταίο του μετάλλιο με τη γαλανόλευκη καθώς σε επίπεδο ανδρών δεν μπόρεσε να ανέβει στο βάθρο κάποιας διοργάνωσης.