Χαράλαμπος Μπλιώνας: Τριάντα έξι χρόνια από το πρώτο θύμα οπαδικής βίας στην Ελλάδα

Πώς κατέγραψαν το φαινόμενο τα τότε ΜΜΕ

26/10/1986 – 26/10/2022: Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 36 χρόνια από τον θάνατο του Χαράλαμπου Μπλιώνα. Του πρώτου θύματος οπαδικής βίας στην Ελλάδα.

 

 

 

Ο άτυχος 29χρονος είχε πάει στο Αλκαζάρ για να παρακολουθήσει από κοντά το παιχνίδι της ΑΕΛ με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, αλλά περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη της αναμέτρησης μια από τις φωτοβολίδες που εκτοξεύθηκε από τη θύρα στην οποία βρισκόντουσαν οπαδοί του Δικεφάλου του Βορρά, καρφώθηκε στον λαιμό του και του έκοψε την καρωτίδα.

Παρά τις προσπάθειες δύο γιατρών – οπαδών της ΑΕΛ, οι οποίοι είχαν πάει στο γήπεδο για να δουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα, ο Χαράλαμπος Μπλιώνας δεν κατάφερε να σωθεί, με τους γιατρούς στο νοσοκομείο της πόλης να επιβεβαιώνουν τον θάνατό του, βυθίζοντας στη θλίψη ολόκληρη την Ελλάδα.

Δεν ήταν να πάει στο γήπεδο…

Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας ήταν καθηγητής στη ΣΕΛΕΤΕ και κατοικούσε στην Αθήνα. Ήταν μάλιστα έτοιμος να παντρευτεί την αγαπημένη του. Κάποιες προσωπικές υποθέσεις τον είχαν αναγκάσει να ταξιδέψει στο Λουτρό Ελασσόνας, απ’ όπου καταγόταν.

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου του 1986 ήταν η μέρα που θα επέστρεφε στην Αθήνα. Ολα ήταν έτοιμα για να γυρίσει στην πρωτεύουσα. Με τις βαλίτσες στο χέρι κατευθύνθηκε προς τον σταθμό των ΚΤΕΛ. Όμως, το ταξί που τον μετέφερε στα ΚΤΕΛ καθυστέρησε στον δρόμο και ο Μπλιώνας δεν πρόλαβε το δρομολόγιο. Το επόμενο θα έφευγε μετά από μερικές ώρες.

Μέχρι τότε έπρεπε να βρει κάτι να περάσει τον χρόνο του. Κάποιοι που ήταν στον σταθμό των ΚΤΕΛ τον ενημέρωσαν ότι υπάρχει το παιχνίδι της ΑΕΛ με τον ΠΑΟΚ και εάν ήθελε θα μπορούσε να περάσει τον χρόνο του, βλέποντας την αναμέτρηση των δύο ομάδων.

Αυτή, όμως, θα ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που πήγε στο γήπεδο. Ο 29χρονος πήρε εισιτήριο στη Θύρα 1, η οποία βρίσκεται απέναντι από τα επίσημα και θεωρείτο ήρεμη κερκίδα. 45 λεπτά πριν την έναρξη της αναμέτρησης ξέσπασαν επεισόδια στο Αλκαζάρ, με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να εκτοξεύουν τρεις φωτοβολίδες.

Οι δύο πρώτες έπεσαν στο έδαφος, αλλά η τρίτη χτύπησε στα κάγκελα της Θύρας 1, άλλαξε πορεία και καρφώθηκε στον λαιμό του άτυχου Χαράλαμπου Μπλιώνα. 

Η φωτοβολίδα έκοψε την καρωτίδα του 29χρονου, ο οποίος έπεσε αμέσως στο έδαφος. Δύο οπαδοί της ΑΕΛ, που ήταν γιατροί, προσπάθησαν να σταματήσουν την ακατάσχετη αιμορραγία από τον λαιμό του άτυχου Μπλιώνα. Δυστυχώς, όμως, δεν υπήρχε στο γήπεδο ασθενοφόρο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα λεπτά.

Ισως εάν υπήρχε ασθενοφόρο στο Αλκαζάρ τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και να είχε σωθεί ο άτυχος Λαρισαίος. Οι οπαδοί της ΑΕΛ στην προσπάθειά τους να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, χρησιμοποίησαν μια διαφημιστική πινακίδα και τον τοποθέτησαν σε ένα αγροτικό, με το οποίο διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του, με τον Μπλιώνα να είναι το πρώτο θύμα οπαδικής βίας στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά τα επεισόδια, το παιχνίδι διεξήχθη κανονικά και η ΑΕΛ πήρε τη νίκη με 2-1. Μια απόφαση που προκάλεσε οργή σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης μάλιστα να δηλώνει ότι ο θανάσιμος τραυματισμός του Μπλιώνα ήταν «ένα ατυχές συμβάν».

Πώς βρέθηκε ο δράστης

Σε αντίθεση με την επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, ο τότε αστυνομικός υποδιευθυντής ασφαλείας κ. Κράβαρης, έβαλε σκοπό να βρει τον δράστη και να τον συλλάβει για να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο κ. Κράβαρης τοποθέτησε αστυνομικούς μπροστά στην εξέδρα των οπαδών του ΠΑΟΚ, με εντολή να κοιτάζουν συνεχώς ανάμεσα τους, καθώς ο δράστης θα άλλαζε θέσεις για να μην εντοπιστεί. Ταυτόχρονα παρακάλεσε ένα διάσημο τοπικό φωτορεπόρτερ, να έχει καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα την προσοχή του στη συγκεκριμένη κερκίδα και να τραβάει συνεχώς φωτογραφίες. Μόλις εμφανίστηκαν τα αρνητικά των φωτογραφιών, παρατηρήθηκε πως ένας νεαρός με μπουφάν έντονου χρώματος άλλαζε συνέχεια θέσεις.

Κατά την αποχώρηση των οπαδών του Δικεφάλου του Βορρά, ο συγκεκριμένος νεαρός, όπως επίσης και άλλοι 9 που κάθονταν δίπλα του, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να δώσουν καταθέσεις. Τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν. Ένας από τους συλληφθέντες υπέδειξε τον Βασίλη Θεοδωρίδη, 20 ετών τότε, ως δράστη. Αμέσως, οι αρχές πήγαν στο σπίτι του νεαρού οπαδού του ΠΑΟΚ, όπου βρέθηκαν φωτοβολίδες ίδιες με αυτή που είχε σκοτώσει τον άτυχο Χαράλαμπο Μπλιώνα, μιας και ο πατέρας του ήταν ψαράς.

Ο Θεοδωρίδης στην αρχική του κατάθεση αποδέχθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας: «Ήταν ατύχημα. Προσπάθησα να τραβήξω το σχοινάκι, αλλά έμπλεξε. Την έστρεψα λίγο πλάγια και εμπρός αλλά εκείνη τη στιγμή ενεργοποιήθηκε». Στη συνέχεια, όμως, άλλαξε στάση, μετά από υπόδειξη των συνηγόρων του. Στο δικαστήριο που έγινε καταδίκασε σε 8 χρόνια κάθειρξης. Στη φυλακή όμως έμεινε μόνο για 5 χρόνια, καθώς το 1991 αποφυλακίστηκε, λόγω καλής διαγωγής. Ο Μπλιώνας, όμως, δεν γύρισε ποτέ πίσω…