Συνέπεια – Συνέχεια – Σταθερότητα. Η Ελλάδα Αλλάζει – Βαδίζει ψηλά – Κοιτάζει μπροστά

«Καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης. Του εκσυγχρονισμού ή του αναχρονισμού. Της σιγουριάς ή της αβεβαιότητας. Του πατριωτισμού ή της εθνικής αμηχανίας. Και της κοινωνικής ευημερίας ή της οικονομικής καθήλωσης. Τώρα ξέρουμε πια ποιος μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις.» (Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός Πρόεδρος ΝΔ ΔΕΘ 2022)

Γράφει ο Γιώργος Κώττης*

Ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης, με την Ελλάδα να έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή Εποπτεία, και με 2,5 χρόνια πρωτόγνωρων αλλεπάλληλων, σφοδρών, εξωγενών κρίσεων σε κοινωνικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, στον τέταρτο χρόνο της κατ΄ εντολή λαού αυτοδύναμης διακυβέρνησης, με σύνθημα “Συνέπεια – Συνέχεια – Σταθερότητα. Η Ελλάδα Αλλάζει Βαδίζει ψηλά/Κοιτάζει μπροστά”, ο Πρωθυπουργός παρέστη για τέταρτη χρονιά στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με την ομιλία του προέβη σε απολογισμό της μέχρι τώρα γόνιμης κυβερνητικής θητείας εδραζομένης στην εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος, έδωσε το στίγμα του στόχου για την Ελλάδα του 2030, ανακοίνωσε 21 πρωτοβουλίες στήριξης της ελληνικής κοινωνίας που δεν θίγουν τη δημοσιονομική σύγκλιση.

Με την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία όρθιες:

 • Το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά. Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας μας θα υπερβεί, εφέτος, τα 200 δισ. ευρώ, και αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 δισ. ευρώ!
 • Η ανάπτυξη στηρίζεται, κυρίως, στην εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει, και η ανάπτυξη αποκτά χαρακτηριστικά διατηρησιμότητας.
 • Η ανεργία συρρικνώνεται.
 • Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται.
 • Τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τις σημερινές εκτιμήσεις της πορείας της ενέργειας, ανέρχονται πλέον στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022. Από τα 13,2 δισ. ευρώ, τα 10,6 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
 • Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Θεσσαλονίκη, μόνιμα και μη, είναι δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. ευρώ

Οι παρεμβάσεις εδράζονται σε 6 άξονες

 • 1ος Άξονας: Μέτρα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επιπλέον του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου.
 • 2ος Άξονας: Μέτρα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.
 • 3ος Άξονας: Μέτρα, ύψους 855 εκατ. ευρώ, για τους δημοσίους υπαλλήλους.
 • 4ος Άξονας: Μέτρα, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, για τους συνταξιούχους.
 • 5ος Άξονας: Πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης.
 • 6ος Άξονας: Άλλα αναπτυξιακά μέτρα, ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Δείτε εδώ την εξειδίκευση των παρεμβάσεων 

Συγκαταλέγομαι στους συνυπογράψαντες την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ, και σεμνύνομαι για αυτό. Σε σύντομο χρόνο, και υπό πρωτόγνωρες ενσκήψασες πολυδυσμενείς εξωγενείς συνθήκες, κατέδειξε ότι ήταν σοφή και ενδεδειγμένη η υπερψήφισή του ως Προέδρου του κόμματος, και ως αυτοδύναμου Πρωθυπουργού της Ελλάδας από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, πράγμα που επιβεβαιώνεται διαχρονικά, διαρκώς και σταθερά και από τις δημοσκοπήσεις.

Η Πρωθυπουργία του

-αποκαθιστά και ισχυροποιεί την αξιοπιστία της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και διεθνώς

-αποκαθιστά και ισχυροποιεί την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στη λαϊκή βάση της κοινωνίας των πολιτών εμπνέοντας εμπιστοσύνη, αποφασιστικότητα και εθνικό όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα

-αξιοποιεί παραγωγικά τις θυσίες του άξιου λαού μας, στηρίζει την ελληνική κοινωνία που δοκιμάστηκε από πρωτοφανείς σύνθετες κρίσεις, είναι δίπλα σε κάθε πολίτη στην πράξη

-δρομολογεί την ανάπτυξη της οικονομίας

-ενισχύει με γεωμετρική πρόοδο την ελληνική διπλωματία αλλά και την εθνική άμυνα έναντι των διαφαινόμενων απειλών

-ακούγεται στα ευρωπαϊκά όργανα

-τολμά εκεί που άλλοι δίστασαν

-εφαρμόζει το προεκλογικό του πρόγραμμα

-δεν δέχεται πιέσεις, κυβερνά με μοναδικό γνώμονα το αμιγές εθνικό συμφέρον αφουγκραζόμενος  τον ελληνικό λαό

-ανταποκρίνεται ως καλός καπετάνιος στις φουρτούνες

Με μία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοδύναμη και συμπαγή κυβέρνηση με πανίσχυρη εντολή, με έναν Πρωθυπουργό που μένει πιστός στο χρέος να περάσει και πάλι τη χώρα απέναντι, να την οδηγήσει ξανά στο ξέφωτο δρομολογώντας την Ελλάδα του 2030, μια Ελλάδα πιο σύγχρονη πιο ισχυρή που αξίζει στους Έλληνες. Είναι ώρα άπαντες να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να στοιχηθούμε ξανά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας. «Οι καιροί ου μενετοί!»


*Γιώργος Κώττης – οικονομολόγος, στέλεχος ιδιωτικού τομέα, αιρετό μέλος ΠΕ ΝΔ