Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστηµα σχετικά µε τον χρόνο που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να «στηθούν» οι πρώτες κάλπες.
Πλέον, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, µιλώντας στη στήλη, εκφράζουν (σχεδόν) τη βεβαιότητά τους σχετικά µε τον χρόνο των εκλογών: «Επικρατέστερη ηµεροµηνία είναι η 9η Απριλίου», σηµειώνουν.
Μάλιστα, τρεις εξ αυτών που είχαν την ευκαιρία να συνοµιλήσουν τις τελευταίες ηµέρες µε τον πρωθυπουργό θεωρούν ότι πλέον έχει λάβει τις αποφάσεις του και απλώς µένει η επιλογή του χρόνου για να τις ανακοινώσει. Και µιλάµε για µια τυπική διαδικασία, από τη στιγµή που η χώρα έχει εισέλθει (ανεπισήµως) σε προεκλογική τροχιά, µε τον Μητσοτάκη να τραβά το συγκεκριµένο κάρο, έχοντας ατζέντα, θέσεις, αλλά, πάνω απ’ όλα, προτάσεις για την επόµενη τετραετία.
Τα διαδικαστικά
Επιστρέφοντας στα διαδικαστικά της προκήρυξης των εκλογών, από τη στιγµή που η χώρα θα οδηγηθεί στις πρώτες κάλπες την 9η Απριλίου, γίνεται σαφές ότι η υπάρχουσα Βουλή θα «διαλυθεί» κάπου στις 5 Μαρτίου. Από κει και πέρα, στόχος του πρωθυπουργού, µε βάση τα όσα διαρρέουν από κυβερνητικά στελέχη, είναι µέσα στον Μάιο να έχει συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση.
Με τα σηµερινά δηµοσκοπικά δεδοµένα, αλλά και τις εκτιµήσεις που κάνουν οι επιτελείς της Ν.∆., ο στόχος της αυτοδυναµίας στις δεύτερες κάλπες είναι κάτι περισσότερο από εφικτός, αφού σχεδόν όλες οι έρευνες καταγράφουν την αδυναµία τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη να πείσουν το εκλογικό σώµα ότι διαθέτουν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Συγκρίσεις
Μπροστά σε αυτό το πολιτικό τοπίο, γίνεται αντιληπτό ότι ο Μητσοτάκης κατά το αµέσως προσεχές διάστηµα θα επιχειρήσει, εκτός από τα διλήµµατα, να υπάρξει και µια σύγκριση ανάµεσα στη σηµερινή κυβέρνηση και εκείνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της 9ης Απριλίου συνδέεται και µε τη δυναµική που καταγράφει τους τελευταίους µήνες το κυβερνών κόµµα σε όλα τα επίπεδα.
Με δεδοµένο ότι αυτή η δυναµική αποτυπώνεται σε µια φάση που δεν έχουν ανακοινωθεί τα ψηφοδέλτια, αλλά ούτε έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται η προεκλογική καµπάνια της Ν.∆., γίνεται σαφές ότι τα περιθώρια για περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς είναι πολλά.
Επειδή, όµως, η πρώτη κάλπη εν πολλοίς θα κρίνει και τον στόχο της αυτοδυναµίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη ότι εκεί όπου πρέπει να πέσει (όλο) το βάρος είναι στο αποτέλεσµα των πρώτων εκλογών. Επ’ αυτού, τις επόµενες ηµέρες θα αρχίσει να ξεδιπλώνει µια στρατηγική η οποία θα περιλαµβάνει θετικές προτάσεις, αλλά, κυρίως, συγκρίσεις και διλήµµατα που θα σχετίζονται µε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ιδιομορφία
Βλέπετε, αυτές οι εκλογές θα έχουν µια ιδιοµορφία, αφού οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν, επί της ουσίας, ανάµεσα σε δύο πρωθυπουργούς. Τον νυν και τον τέως. Αν προτιµούν, δηλαδή, να συνεχίσει ο Μητσοτάκης ή εάν θέλουν να επιστρέψει ο Τσίπρας. Αυτή η απάντηση είναι που θα κρίνει (αν δεν το έχει κρίνει ήδη) το αποτέλεσµα, διαµορφώνοντας ταυτόχρονα και το ποσοστό της αυτοδυναµίας!
*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 21 Ιανουαρίου 2023.