Όταν το Ακρωτήρι (στα Χανιά) λαμβάνει αποφάσεις – Ο εκλογικός νόμος, τα σενάρια ανασχηματισμού και ο συντονιστής υπουργός για ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και «Τρίτσης»

Επιβάλλεται πλέον η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας

Γιάννης Κουρτάκης

 

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά , επέλεξε να περάσει με την οικογένειά του τις γιορτές του Πάσχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το τετραήμερο που θα βρίσκεται στην Κρήτη προσφέρεται, εκτός από ξεκούραση, και για τη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, αν και ίδιος το έχει κατ’ επανάληψη διαψεύσει, εσχάτως δεν είναι λίγοι -ακόμα και από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον- εκείνοι που επαναφέρουν τη συζήτηση της αναγκαιότητας αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Όπως επισημαίνουν οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης θέσης, έχοντας αλλάξει άρδην τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβάλλεται πλέον η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας. Και είναι αυτονόητο ότι, όταν ψηφιζόταν ο εκλογικός νόμος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα θα εκτυλίσσονταν σε επίπεδο πλανήτη τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Το ένα θέμα που θα σκεφτεί στο Ακρωτήρι ο πρωθυπουργός είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Με δεδομένο ότι δεν συζητά καν για το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εκείνο που έχει πέσει (και αυτό είναι σίγουρο) στο πρωθυπουργικό τραπέζι είναι το ενδεχόμενο ενός τελευταίου ανασχηματισμού, που θα έχει και προεκλογικό χαρακτήρα. Αν και ο πρωθυπουργός δείχνει μια σχετική δυσανεξία στις αλλαγές, εν προκειμένω φαίνεται ότι σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Στην περίπτωση που το αποφασίσει, αυτομάτως «κλείνει» κάθε συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών ο Μητσοτάκης θα καταλήξει αν υπάρχει αναγκαιότητα να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο κυβερνητικού σχήματος. Ανεξάρτητα, όμως, από τις όποιες αποφάσεις λάβει, ένα είναι σίγουρο και δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά. Και αυτό έχει να κάνει με την ανάγκη ύπαρξης ενός καλύτερου συντονισμού σε τρία διαφορετικά επίπεδα, που δεν είναι άλλα από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και του αυτοδιοικητικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επενδύει και εκλογικά στα χρήματα που θα πέσουν από αυτά τα προγράμματα στην πραγματική οικονομία, δεν μπορεί παρά να εξετάζεται σοβαρά η εισήγηση που προτρέπει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ενός χαρτοφυλακίου που θα έχει αποκλειστικά και μόνο συντονιστικό ρόλο στα τρία αυτά προγράμματα.

Στην παρούσα φάση ατύπως (και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες) τον ρόλο αυτό τον «παίζει» ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, αυτό που φαίνεται να υπάρχει ως σκέψη είναι η θεσμοθέτηση του αυτόνομου χαρτοφυλακίου, που θα έχει απευθείας αναφορά στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα παρακολουθεί ταυτόχρονα τα έργα του «Τρίτσης», του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Το τετραήμερο στο Ακρωτήρι ίσως αποδειχθεί καθοριστικό σε σχέση με σειρά κρίσιμων αποφάσεων που κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός άρχισε να συγκεντρώνει, έπειτα από καιρό, σημειώματα από συνεργάτες του, γεγονός που καταδεικνύει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη λήψη αποφάσεων.

 

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 22 Απριλίου 2022