Quantcast

Νόμος περί καταλήψεων – Τι ισχύει και γιατί πρέπει (επιτέλους) να εφαρμοστεί

Αυτά ισχύουν όσο εμείς καμαρώνουμε ταραξίες να μπουκάρουν με το «έτσι θέλω» στα σχολεία

Χρήστος Μυτιλινιός

 

Ποινικός Κώδικας, άρθρο 334, παρ. 3:

«Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέλησή του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος ή ο υπάλληλός της, και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών»

 

Μπορεί να επέμβει η αστυνομία για να ανοίξει πόρτες ή να συλλάβει άτομα την ώρα της κατάληψης;

Ναι, δεν υπάρχει άσυλο στο σχολείο. Το αδίκημα της κατάληψης δημόσιου χώρου είναι αυτεπάγγελτο, που σημαίνει ότι η αστυνομία μπορεί να επέμβει οποτεδήποτε. Σύμφωνα, όμως, με εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (28-09-2011) η αστυνομία πρέπει κατά την επέμβαση να αποφεύγει τη σύλληψη ανήλικων μαθητών και να συλλαμβάνει τους εξωσχολικούς ενήλικες δράστες.

Εγκύκλιος Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, 28/09/2011

«Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί, που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες, ασφαλίζουν τις εισόδους τους σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού. (…) Όμως, οι συμπεριφορές αυτές κατά τις καταλήψεις στα σχολεία λαμβάνουν τη μορφή ποινικά κολάσιμων πράξεων όπως είναι της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και της κλοπής. Επειδή τα εγκλήματα αυτά διώκονται αυτεπάγγελτα, είναι αυτονόητη η εισαγγελική παρέμβαση μέσω των αστυνομικών αρχών τόσο για την βεβαίωση των εγκλημάτων όσο και την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους. Στο πλαίσιο αυτό, να ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις. Σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται και η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών. Αντίθετα, η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών πρέπει να αποφεύγεται. Σε κάθε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς τους».

Αυτά ισχύουν όσο εμείς καμαρώνουμε ταραξίες να μπουκάρουν με το «έτσι θέλω» στα σχολεία, να σφραγίζουν με κάθε πιθανό τρόπο τις πόρτες και να «την αράζουν», ισχυριζόμενοι ότι αγωνίζονται για δικαιώματα των μαθητών, με βασικότερο αίτημα όλων, ότι πρέπει να αποφασίσει το κυλικείο αν θα φέρνει τετράγωνες, κυκλικές ή τρίγωνες τυρόπιτες.

Ήλθε η ώρα για την κυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία για τις πορείες και ορθώς, που πήρε την πρωτοβουλία για την πανεπιστημιακή αστυνομία και ορθώς (μένει να τη δούμε φυσικά και στην πράξη), που «καθάρισε» τα Εξάρχεια και τα κτίρια τα υπό κατάληψη, να προβεί στην άμεση εφαρμογή του νόμου και στις καταλήψεις των σχολείων.

Χωρίς φόβο, με πάθος.

Πάθος για εξουσία;

Όχι!

Πάθος για τη νομιμότητα, τη δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες. Πάθος για την υπεράσπιση εκείνων που επιλέγουν να κάνουν κάτι χρήσιμο στη ζωή τους μέσω του σχολείου τους, και όχι να χασομερούν προκαλώντας βλάβες και ζημίες στα σχολεία τους, υποστηρίζοντας πως προχωρούν σε καταλήψεις για να υπερασπίζονται τάχα δικαιώματα των μαθητών.

Κακά τα ψέματα, τα αυγά που περιμένουμε όλοι από αυτήν την κυβέρνηση να σπάσει, τα βλέπουμε κατά καιρούς να σπάνε. Η ιστορία ξεκίνησε από το Άσυλο, μετά στον Έβρο, στο ενδιάμεσο στα Εξάρχεια, στη συνέχεια στο νόμο για τις πορείες κ.ο.κ.

Τώρα, είναι η ώρα να το δούμε και στις καταλήψεις, επιτέλους. Πρέπει να ξεπεραστεί ο φόβος και να τηρηθεί η νομιμότητα.

Τώρα είναι η ευκαιρία…