Στα πλαίσια των αναγγελιών και της συνέντευξης τύπου στα πλαίσια της 86ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός με αυτοπεποίθηση παρουσίασε 21 μέτρα στήριξης ύψους 5,5 δις ευρώ. Πρώτα από όλα όμως, είναι απαραίτητη η συνοπτική ανασκόπηση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Η πανδημία της COVID 19 δημιούργησε τους πρώτους κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο η χαριστική βολή δόθηκε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις μετέπειτα κυρώσεις. Η απόλυτη εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, πνιγεί ενεργειακά την Γηραιά Ήπειρο με αποτέλεσμα προβλήματα στην παραγωγή, αυξήσεις των τιμών των αγαθών και φυσικά της ενέργειας.
Αντιθέτως, η Ελλάδα χάρη στις γεωστρατηγικές συμφωνίες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εν μέρη έχει απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, συνεχίζει να επηρεάζεται λόγω του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης, του διεθνούς μεγέθους του προβλήματος, που αυξάνουν τις τιμές.
Η αντιπολίτευση εσκεμμένα «εθνικοποιεί» το πρόβλημα, της ενεργειακής κρίσης, δείχνοντας ως υπεύθυνο της ακρίβειας και της κρίσης την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραλείποντας να αναφερθεί στο εξωτερικό. Παράλληλα λαϊκίζουν τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια», προκειμένου να «συγκινήσουν» το ευκολόπιστο λαϊκό αίσθημα.
Ο πρωθυπουργός επανειλλημένα έχει τονίσει πως πρόκειται για μέτρα ανακούφισης και σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα.
Σε όλα αυτά εάν προσθέσουμε τις συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ, Αραβικά Εμιράτα κλπ με στόχο να γίνει η Ελλάδα ο ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη, αλλάζει ριζικά η θέση της χώρας μας στην γεωστρατηγική σκακιέρα και τα αποτελέσματα θα φανούν μελλοντικά στην εθνική οικονομία.
Για τους λόγους αυτούς, η ηγετική μορφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακτινοβολεί σε διεθνές επίπεδο και γίνεται εγγυητής σταθερότητας σε ένα παγκόσμιο ασταθές οικονομικό περιβάλλον.