Quantcast

Κορωνοϊός: Το υπουργείο Υγείας περίμενε την έξαρση – Ανησυχία προκαλούν τα 31 κρούσματα

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Η απότομη άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού χθες στην χώρα, ήταν κάτι που έδειξαν πως περίμεναν στο υπουργείο Υγείας.

Τα κρούσματα από 10, έγιναν 31 χθες, με τα τελευταία 21 να έχουν να κάνουν με το ταξίδι στους Αγίους Τόπους, απ’ όπου ένας 66χρονος νόσησε και νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε πως περίμεναν την αύξηση των κρουσμάτων και προειδοποίησε πως ο αριθμός αυτός θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, αυτό που τόνισε κυρίως ήταν πως δεν πρέπει να πανικοβάλλεται ο κόσμος, κάτι που κάνουν στο υπουργείο από την πρώτη ημέρα που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

«Αλλάζει ο χάρτης των χωρών κάθε μέρα και πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία. Περιμένουμε περισσότερες περιπτώσεις της νόσου, από χώρες τις οποίες δεν αναφέρονται», είπε αρχικά στη συνέντευξη Τύπου και συνέχισε: «Περιμένουμε επέκταση των επιδημιών αυτών στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Από κάποια στιγμή και μετά θα το χειριζόμαστε σαν μια περίπτωση».

Ο κ. Τσιόρδας αυτό στο οποίο στάθηκε, είναι πως δεν πρέπει να πανικοβάλλονται οι πολίτες, τονίζοντας ότι το ποσοστό αυτών που μπορεί να νοσήσουν, είναι πολύ μικρότερο από αυτό που φοβούνται.

«Η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό αυτό και τα 21 κρούσματα ή 31 κρούσματα ή 1000 κρούσματα. Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;», είπε χαρακτηριστικά. «Θέλει λοιπόν προσοχή ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τον ιό. Πόσοι θα προσβληθούν; Οχι πάντως το 70%. Σε ένα, δυο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση συνεδρίασε και πάλι χθες για τις εξελίξεις στην Υγεία, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, να προαναγγέλλει πως θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού, ώστε να υπάρχει επαρκής αριθμός νοσηλευτών και γιατρών, για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα, που εκτιμάται πως θα αυξηθούν.

Μιλώντας στην Βουλή, ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε εγρήγορση. Σήμερα έχει δοθεί έγκριση για να προχωρήσουν 1.500 προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για δύο χρόνια Από εκεί και πέρα θα γίνει προσπάθεια να διασφαλιστεί όλο το προσωπικό που χρειάζεται, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ θα ληφθούν και άλλα μέτρα αν κριθεί αναγκαίο».

Στο ταξίδι στους Αγίους Τόπους, όπου νόσησε ο 66χρονος, ταξίδεψαν 53 άτομα συνολικά. Από αυτά τα 24 έχουν εξεταστεί και τα 21 διαγνώστηκαν με τον κορωνοϊό, φτάνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στα 31. Ολοι μαζί, όπως και η γυναίκα του 66χρονου που ήταν το δέκατο χρονικά κρούσμα, είχαν ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους, όπου αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι πως επέστρεψαν από εκεί στις 27 Φεβρουαρίου, όταν ακόμη δεν υπήρχε κρούσμα στο Ισραήλ.

Από τους 21 που βρέθηκαν θετικοί, οι 9 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίου και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, με την κατάσταση της υγείας τους να κρίνεται καλή (δύο παρουσιάζουν ήπια πνευμονία).

Όσον αφορά για την ιχνηλάτηση των επαφών του 66χρονου, έχουν βρεθεί πάνω από 400 άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή και γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι σε όσες περιπτώσεις κρίνεται πως χρειάζεται. Στο νοσοκομείο από χθες ισχύουν έκτακτα μέτρα, καθώς μία πτέρυγα μετατράπηκε σε πτέρυγα κορωνοϊού, ενώ αναβλήθηκε η σημερινή εφημερία. Και στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου αρχικά νοσηλεύτηκε ο 66χρονος, αποφασίστηκε να μην γίνει η εφημερία.

Η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει πως τα έκτακτα μέτρα στους τρεις νομούς των ταξιδιωτών (Αχαϊα, Ηλεία, Ζάκυνθος) ήταν ένα μέτρο που χρειάστηκε να επιβληθεί, ώστε να καθυστερήσει ή να περιορίσει, όσο το δυνατόν, την διασπορά της νόσου. Τα μέτρα θα συνεχιστούν και σήμερα, καθώς τα σχολεία σε αυτούς τους τρεις νομούς θα παραμείνουν κλειστά, όπως και αθλητικοί χώροι, μουσεία, κινηματογράφοι, αρχαιολογικοί χώροι και άλλοι χώροι μαζικών συναθροίσεων.

Στην Αμαλιάδα, οι δρόμοι ερήμωσαν χθες, καθώς η ανησυχία στους κατοίκους για εξάπλωση του ιού, είναι έκδηλη, με τον Δήμο να προχωρά σε απολύμανση κτιρίων.