Στην εκτίμηση ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού μπορεί να έχει εξαφανιστεί, προχώρησε η επιστημονική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του ινστιτούτου γενετικής του βρετανικού πανεπιστημίου UCL, καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, δήλωσε ότι η μετάλλαξη δεν δείχνει σημάδια αυξητικής τάσης.
«Μπορεί να έχει εξαφανιστεί η μετάλλαξη», επεσήμανε συγκεκριμένα ο πανεπιστημιακός.
Πριν από λίγο διάστημα, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθούσε ανήσυχη την πορεία της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, για την οποία είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι είναι ιδαίτερη μεταδοτική.
Μάλιστα, είχε αναφερθεί, από επιστημονικές πηγές, ότι και τα εμβόλια θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταθούν αδύναμα μπροστά στην αναχαίτισή της.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν σημάδια που να μαρτυρούν την παρουσία του στελέχους στη Νότια Αφρική, μέρος από όπου ξεκίνησε η διασπορά.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι μόνο 101 περιπτώσεις της παραλλαγής εντοπίστηκαν το τελευταίο τετράμηνο στον κόσμο, ενώ μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στη Νότια Αφρική είχαν διαπιστωθεί 89 μολύνσεις.
Ωστόσο, αγωνία επικρατεί λόγω της σαρωτικής επέλασης της ινδικής μετάλλαξης που έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο στην κατάρτιση νέων σχεδιασμών, ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών.