Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι επέβαλε το «πράσινο πάσο» εμβολιασμένων για την είσοδο σε σειρά κλειστών χώρων, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Το κύριο θέμα αφορά τα εστιατόρια σε επιχειρήσεις ή δημόσιες υπηρεσίες, στα οποία οι εργαζόμενοι τρώνε καθημερινά για λίγα χρήματα, σε μια παροχή πόυ αποτελεί θεσμό στην Ιταλία.
Σε πολλές επιχειρήσεις άρχισε ήδη να εφαρμόζεται το μέτρο που προβλέπει ότι για να μπορεί να μπει κανείς στο εστιατόριο, πρέπει να διαθέτει πράσινο πάσο. Διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να κάνει γρήγορο τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού κάθε 48 ώρες.
Κάποιοι, ωστόσο, αντιδρούν, καθώς αίσθηση προκαλεί σειρά φωτογραφιών στο ίντερνετ με αστυνομικούς να τρώνε στον κήπο κρατώντας δίσκο φαγητού, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί και να έχουν στην κατοχή τους το αναγκαίο πάσο. Ανάλογα προβλήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις Μπερλουσκόνι, αλλά και στην δημόσια τηλεόραση της Rai, όπου κάποιοι εργαζόμενοι προτιμούν μένουν νηστικοί, παρά να κάνουν το εμβόλιο.
Συνάντηση με τη κυβέρνηση ζητούν τα συνδικάτα
Αυτές, πάντως, είναι προσωρινές λύσεις, διότι όταν έλθει το φθινόπωρο και αρχίσουν οι βροχές θα είναι αδύνατον να τρώει κανείς σε αυλές, πάρκα και εξωτερικούς χώρους. Όπου είναι δυνατόν, θα επιτραπεί στους υπαλλήλους να γευματίζουν μέσα στο γραφείο τους, ωστόσο τα ιταλικά συνδικάτα ζητούν επείγουσα συνάντηση με την ιταλική κυβέρνηση για να μπορέσει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.
Οι Ιταλοί επιχειρηματίες, ιδίως στον βιομηχανικό τομέα, θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο: Επιδιώκουν το πράσινο πάσο να γίνει υποχρεωτικό, άμεσα, σε όλους τους χώρους εργασίας, και όχι μόνον στα εστιατόρια εταιριών και δημοσίων υπηρεσιών.
Η πλειοψηφία των μεγάλων συνδικάτων (Cgil, Cisl και Uil) διαμηνύει στον Ντράγκι και στους υπουργούς του ότι είναι προτιμότερο – αν πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική – να θεσπίσουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους όσοι εργάζονται εκτός σπιτιού. Tο συνδικάτο των οικοδόμων της Cgil, τέλος, δεν έχει αμφιβολίες: «Τα ατομικά δικαιώματα πρέπει πάντα να συνυπάρχουν με εκείνα του κοινωνικού συνόλου και το εμβόλιο κατά της Covid 19 προστατεύει όλους τους εργαζόμενους».
Πηγή: dw.com