Πράσινο φως για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων μεταξύ 12 και 17 ετών έδωσαν αυτές τις μέρες στη Γερμανία ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας και οι ομόλογοί του από τα κρατίδια.
Σε πολλούς γονείς ωστόσο προκαλεί ανασφάλεια το γεγονός ότι η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνει εμβολιασμό μόνο παιδιών και νέων με υποκείμενα νοσήματα.
Σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF ο παιδίατρος και μέλος της ομοσπονδίας παιδιάτρων και εφηβικής ιατρικής Γιάκομπ Μάσκε μίλησε για τις ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου στους εφήβους: «Ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής κίνδυνος απορρέει από το ενδεχόμενο μυοκαρδίτιδας, η οποία εμφανίζεται σε 1 από 17.000 εμβολιαζόμενους. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των εφήβων αναρρώνουν από τη μυοκαρδίτιδα και μόλις ένα μικρό ποσοστό εισάγεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Για όλα αυτά ενημερώνουμε φυσικά τους γονείς στο ιατρείο».
Παρά την περιορισμένη πιθανότητα μυοκαρδίτιδας, ο γερμανός παιδίατρος θεωρεί ότι θα πρέπει κατ’ αρχήν να εμβολιαστούν παιδιά με χρόνια νοσήματα και μετά τα υπόλοιπα. Κατά την άποψή του το λοκντάουν και το πάγωμα των κοινωνικών σχέσεων προκαλούν στα παιδιά μεγαλύτερη ζημιά από τις ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου. Με τους εμβολιασμούς, τονίζει ο Γιάκομπ Μάσκε, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να παραμείνουν ανοιχτά σχολεία και νηπιαγωγεία και για να αποφύγουμε ένα νέο λοκντάουν».
Ο γερμανός παιδίατρος τάσσεται υπέρ της σύμπνοιας αρμόδιων πολιτικών και της επιτροπής εμβολιασμού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες μέρες σε πολλούς γονείς στη Γερμανία, αλλά και να προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού για να επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας: «Στόχος μας είναι από κοινού με παιδιά και εφήβους να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την πανδημία. Για να το επιτύχουμε αυτό ωστόσο θέλουμε ένα εμβόλιο 100% ασφαλές, για να είμαστε σε θέση να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα στους νέους ότι αυτό το εμβόλιο δεν έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία τους από ότι μια μόλυνση με τον ιό».
Πηγή: DW