Quantcast

Φωτιά σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία: Σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα η μάχη με τις φλόγες (Βίντεο)

Ακόμα  μια νύχτα αγωνίας με εκκενώσεις περιοχών και καταστροφές σε εκτάσεις και περιουσίες - Ανυπολόγιστο ακόμα το μέγεθος της καταστροφής

Άλλη μια νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι και οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη με τις φλόγες, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Εύβοια και την Ηλεία. Το 112 απέστειλε δεκάδες μηνύματα μέσα σε ένα 24ώρο για εκκένωση περιοχών σε όλη τη χώρα από την Χαλκιδική έως την Κρήτη.

Με το πρώτο φως της ημέρας θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής, οι φωτιές ακόμη καίνε, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν πολλά σπίτια. Δύσκολο είναι και το πύρινο μέτωπο στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας, ενώ έχουν εκκενωθεί, από χθες το απόγευμα, επτά τοπικές κοινότητες.

Μέσα σε ένα 24ώρο εκδηλώθηκαν 118 πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωση το βράδυ της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, υπογράμμισε πως, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και σήμερα Πέμπτη, θα είναι μια ακόμη δύσκολη ημέρα με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU) η χώρα δέχθηκε βοήθεια από την Κύπρο και την Σουηδία.

Αρχαία Ολυμπία

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, μια ανάσα από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία έφτασε η πυρκαγιά, ενώ οι πύρινες ζώνες είχαν φτάσει στις παρυφές της Ακαδημίας.

Τεράστια ήταν η προσπάθεια της Πυροσβεστικής, αλλά και των ανθρώπων της Ακαδημίας, ώστε να δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη ασφαλείας. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είχαν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια, όπου χρειαστεί.

 

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν από το πρωί να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε εν μέσω της νύχτας στο ΑΠΕ ότι δόθηκε «ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα». Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, «στην περιοχή υπάρχει άπνοια», προσθέτοντας ότι «έχουν φθάσει και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Ακόμη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι «μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές».

Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες», τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

Ταυτόχρονα, λόγω της κατάστασης, εξαιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας μετακινήθηκε και τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονταν στο νοσοκομείο Πύργου. Την ίδια ώρα, πολλές περιοχές είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Ηλεία, εκδηλώθηκαν μέσα λίγες ώρες επτά πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία, γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αφήνοντας υπόνοιες ακόμα και για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

 

Εύβοια

H φωτιά στην Εύβοια μαίνεται σε τέσσερα κύρια μέτωπα: μία εστία φωτιάς είναι στον οικισμό των Ροβιών, μία δεύτερη πέρασε πάνω από τη μονή του Οσίου Δαυίδ και καίει προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο, το τρίτο μέτωπο είναι βόρεια του χωριού των Κουρκουλών και ένα ακόμα κοντά στο χωριό Δάφνη.

Στις Ροβιές, εκατοντάδες πολίτες έλαβαν μηνύματα από το 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ δεκάδες πολίτες απομάκρυνε, διά θαλάσσης, το λιμενικό σώμα, αλλά και ιδιωτικά σκάφη. Εκκενώθηκε ακόμη και το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Τιτάνια ήταν η προσπάθεια των Αρχών, ώστε να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή.

 

Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και τον δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές, με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία. Οι πυροσβέστες κυνήγησαν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών, προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην φλεγόμενη έκταση. Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή. Κάηκαν τεράστιες εκτάσεις πυκνού δάσους, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο και για δεκάδες σπίτια που έχουν καεί.

Μέχρι στιγμής η μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο χωριό Κουρκουλοί πέτυχε, καθώς ανακόπηκε το μέτωπο που κινείτο προς την Σκεπαστή. Tώρα η Πυροσβεστική περιφρουρεί ευρύτερα την περιοχή, για ν’ αποφύγει αναζωπυρώσεις.

Oι συνεχείς αναζωπυρώσεις κύκλωσαν τα χωριά Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ξεχωριστές μάχες για να αποτρέψουν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που έχουν καταγραφεί έως τώρα. Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις σε κίνδυνο.

 

Αττική

Στην Αττική και στη Βαρυμπόμπη, η καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά έχει αποτιμηθεί 12.500 στρέμματα δάσους καμμένα, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές. Σε 303 απεγκλωβισμούς ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Βαρυμπόμπης, από την μεγάλη πυρκαγιά, συνέδραμε η Αστυνομία.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, εμφάνισε ακραία συμπεριφορά πυρός. Όταν εκδηλώθηκε η δασική πυρκαγιά, το μεσημέρι (13:25) της Τρίτης στους πρόποδες της Πάρνηθας, καθώς και κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ωρών της εξάπλωσής της (13:30 – 15:30), στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν άνεμοι με μέσες εντάσεις 2-4 μποφόρ και ριπές ως 5 μποφόρ, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)-meteo.gr.

Από τις καταγραφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες του meteo, προέκυψε πως η πυρκαγιά πιθανόν εκδηλώθηκε αρχικά σε πυκνόφυτη δασική έκταση. Η πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, επέτρεψε στην πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, η οποία έγινε ορατή ως πυκνό νέφος καπνού, σχεδόν κατακόρυφα πάνω από την πυρκαγιά.