Απειλεί με βέτο στην θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας ο Αναστασιάδης

Σημείωσε ότι αναλόγως με το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία «τίποτε δεν αποκλείεται»

Ανοιχτό άφησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στη θετική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία και την υιοθέτηση νέων κυρώσεων εναντίον της, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στην ελληνική υπηρεσία του ειδησεογραφικού δικτύου Euronews.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι αναλόγως με το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία «τίποτε δεν αποκλείεται», αναφερόμενος σε οτιδήποτε θα προκαλεί κόστος, είτε αυτό είναι βέτο στη θετική ατζέντα, είτε αυτό είναι μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν από πλευράς της Ευρώπης. Παράλληλα ανέφερε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή «γιατί και στην Ευρώπη δυστυχώς υπάρχουν υπεράνω των αρχών και των αξιών τα συμφέροντα».

Αναφερόμενος στη χθεσινή δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τα Βαρώσια, είπε ότι η θεωρητική αλληλεγγύη είναι από τη μια ένα θετικό μήνυμα, ωστόσο αν δεν συνοδεύεται και από πρακτικά μέτρα παραμένει, σαν μια δήλωση προθέσεων χωρίς αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό πως είναι δυνατόν να ενεργοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και μέσα από τις διεθνείς σχέσεις που ανέπτυξαν οι χώρες να δουν πώς μπορεί με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπιστεί αυτή την τουρκική επιθετικότητα και η αναθεωρητική στάση που τηρεί η Τουρκία.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας άσκησε κριτική τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ερωτηθείς για την κα. Σπέχαρ η οποία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, φέρεται να μίλησε για ψηφίσματα τα οποία δεν πρέπει να είναι περιοριστικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι τυχαία η αποθράσυνση του κ. Ερντογάν, γιατί υπάρχουν ακριβώς κάποιοι, που έχουν την εντύπωση ότι μπορεί να μεταφράζουν ακόμη και τα ψηφίσματα, την καθαρότητα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». Είπε επίσης ότι ανάλογες ερμηνείες ή ανάλογες προσπάθειες, που υποβάλλονται από τη Βρετανία, για να βρεθεί τάχα ένας συμβιβασμός, δεν βοηθούν.

«Ιδέες οι οποίες θεωρούνται τάχα γεφυρωτικές, οι οποίες όμως εν τη ουσία ικανοποιούν σταδιακά αυτό που η Τουρκία επιδιώκει. Με αποτέλεσμα αντί να περιορίζουν την αυθαιρεσία, αυξάνουν αντίθετα την αναθεωρητικότητα, την επιθετικότητα, γενικότερα τις έκνομες ενέργειες», ανέφερε.

Αναφορικά με την πρόταση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για μία νέα άτυπη συνάντηση ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό θα διαφανεί το Σεπτέμβριο οπότε και θα συναντήσει τον κ. Γκουτέρες. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «ο γενικός γραμματέας δεν θα πρέπει να ψάχνει για κοινό έδαφος, γιατί υπάρχει ήδη και είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», στέλνοντας το μήνυμα ότι μέχρι εκεί φτάνουν και οι όροι εντολής του. Επιπλέον τόνισε πως ο ίδιος είναι έτοιμος να ξεκινήσει έναν διάλογο από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά το 2017.

Όσον αφορά την επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι προσπάθειες ήταν με τη λύση του Κυπριακού, η απόδοση της Αμμοχώστου, όπως και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν, να είναι υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να επιτραπεί στους νόμιμους κατοίκους να επιστρέψουν υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που δεν έγινε λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να χαθούν για πάντα οι περιουσίες στην Αμμόχωστο είπε ότι δεν θεωρεί ότι αυτή η ανομία θα επιτύχει τους στόχους που η Τουρκία έχει θέσει.

«Θέλω να ελπίζω, θέλω να πιστεύω ότι, μέσα από τις δράσεις, μέσα από τις ενέργειες, μέσα από την έντονη αδικία που προκαλεί η συμπεριφορά της Τουρκίας, θα υπάρξουν αντιδράσεις για να αποδοθεί το δίκαιο», είπε.

Ερωτηθείς για τις συνομιλίες στο Κραν – Μοντανά είπε ότι δεν αποχώρησε ποτέ από το Κραν – Μοντανά και ότι ο λόγος αποτυχίας ήταν η αδιαλλαξία και εμμονή της Τουρκίας να συνεχίσουν οι εγγυήσεις, ή παραμονή μονίμως στρατευμάτων από την Τουρκία και η δημιουργία στρατιωτικής βάσης.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ