Quantcast

ΗΠΑ – Ρωσία: Νέες συνομιλίες με σκοπό τη σταθεροποίηση της διμερούς σχέσης

Η συνάντηση θα γίνει με φόντο τις εντάσεις σε αρκετά μέτωπα ανάμεσα στις δύο χώρες

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα διεξαγάγουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου την ερχόμενη εβδομάδα, για δεύτερη φορά σε ισάριθμους μήνες, με σκοπό τη σταθεροποίηση της τεταμένης διμερούς σχέσης, ανέφερε η αμερικανική διπλωματία χθες Παρασκευή.

 

 

Ο διάλογος για τη λεγόμενη «στρατηγική σταθερότητα», που αναγγέλθηκε στη σύνοδο κορυφής της 16ης Ιουνίου ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, θα ξεκινήσει την Τετάρτη στην ίδια πόλη, διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μέσω του διαλόγου αυτού επιδιώκουμε να βάλουμε τα θεμέλια για μελλοντικά μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών και μείωσης των κινδύνων», εξήγησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και στα μέλη της θα συγκαταλέγεται η Μπόνι Τζένκινς, ο διορισμός της οποίας στο αξίωμα της υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για τον έλεγχο των εξοπλισμών επικυρώθηκε πρόσφατα.

Η συνάντηση θα γίνει με φόντο τις εντάσεις σε αρκετά μέτωπα ανάμεσα στις δύο χώρες, με τις ΗΠΑ να απειλούν τη Ρωσία ότι θα λάβουν μέτρα εάν η Μόσχα δεν βάλει τέλος σε κύμα κυβερνοεπιθέσεων που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, εξαπολύονται κατά μεγάλο μέρος από την επικράτειά της.

Η Ρωσία αποποιείται κάθε ευθύνη· πάντως ο κ. Πούτιν εξήρε την προσπάθεια του κ. Μπάιντεν η διμερής σχέση να γίνει πιο προβλέψιμη.

Αναγγέλλοντας την έναρξη του διαλόγου, οι δύο αρχηγοί κρατών θύμισαν πως ακόμη και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συνομιλούσαν, για να αποφευχθεί το χειρότερο.

Η κυρία Σέρμαν θα συναντηθεί με ρώσους διπλωμάτες μερικές ημέρες μετά την αποστολή της στην Κίνα με σκοπό, όπως το έθεσε αμερικανικό ΥΠΕΞ, να εξασφαλιστεί πως θα υπάρχουν «προστατευτικές μπάρες» στις ολοένα πιο εχθρικές σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ