Ιδιώτες στην έκδοση συντάξεων: Ποιοι θα ενταχθούν, τι ποσά θα λάβουν

Η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχικά με τις συντάξεις του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ

«Γκάζι» για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων πατάει εδώ και λίγες ημέρες το υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

 

Οι υπηρεσίες του υπερταμείου εργάζονται πυρετωδώς ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι που θα «ξεμπλοκάρουν» τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία απονομής συντάξεων.

Φυσικά, το «κλειδί» που έβαλε μπρος στη διαδικασία είναι η υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον Κωστή Χατζηδάκη, η οποία αποσαφηνίζει τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης των δικηγόρων και λογιστών/φοροτεχνικών που θα ενταχθούν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.

Στην απόφαση περιγράφεται το πλαίσιο της δράσης των ιδιωτών, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και εξετάσεων, το πρόγραμμα επιμόρφωσης, ο τρόπος εγγραφής στο μητρώο, αλλά και οι κυρώσεις που θα τους επιβάλλονται σε περίπτωση που δεν ακολουθούν τους κανόνες.

 

Γνωστοποιήθηκαν και οι σχετικές αποζημιώσεις

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν για τις βεβαιώσεις και τα σχέδια απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης που θα εκδίδουν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες.

Το βασικότερο όλων είναι ότι η επιμόρφωση των πιστοποιούμενων επαγγελματιών θα παρέχεται δωρεάν από τον e-ΕΦΚΑ, ενώ οι λογιστές και δικηγόροι θα μπορούν να εκπαιδεύονται και από ιδιωτικούς φορείς.

Η επιμόρφωση θα καλύπτει τη σχετική νομοθεσία (θεμελίωση σύνταξης, νομιμοποίηση χρόνου ασφάλισης και χρήση του στην απονομή σύνταξης), τη διαπίστωση του χρόνου ασφάλισης, τη διαπίστωση των οφειλών και τον υπολογισμό της σύνταξης.

Για την πραγματοποίηση της επιμόρφωσης που παρέχει, ο e-ΕΦΚΑ μπορεί να συνεργάζεται με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, καθώς και με άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που έχουν εξειδίκευση και εμπειρία στην επιμόρφωση.

 

Το ειδικότερο αντικείμενο της συνεργασίας μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

  • παροχή εκπαιδευτών/ επιμορφωτών
  • παροχή ψηφιακής πλατφόρμας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
  • παροχή χώρων για τη διά ζώσης εκπαίδευση
  • (παραγωγή ή/και) εμπλουτισμό εκπαιδευτικού υλικού.

 

Επιτρέπεται και σε ιδιωτικούς φορείς να παρέχουν υπηρεσίες επιμόρφωσης των πιστοποιούμενων επαγγελματιών.

 

Ο «τιμοκατάλογος»

Ο «τιμοκατάλογος» που έχει εισηγηθεί το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ είναι ο εξής:

  • Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς
  • Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
  • Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ.
  • Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.
  • Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Οι εξετάσεις θα διεξάγονται από τον ΕΦΚΑ, ο οποίος θα εκδίδει τις βαθμολογίες και θα έχει την ευθύνη τήρησης του μητρώου.

Με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ θα ορίζεται ο ανώτατος αριθμός των επαγγελματιών που μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε κύκλο.

Η διαδικασία θα ξεκινάει μετά από πρόσκληση του e-ΕΦΚΑ η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του φορέα, καθώς και στις ιστοσελίδες olomeleia.gr (της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων) και oe-e.gr (του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας).

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν το αίτημά τους στην αντίστοιχη πλατφόρμα, ενώ τηρείται σειρά χρονικής προτεραιότητας.

 

Τι γίνεται μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης

Μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης οι επαγγελματίες θα μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις που θα διοργανώνει ο e-ΕΦΚΑ, που θα διενεργούνται εξ αποστάσεως και με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών.

Η βαθμολόγηση θα γίνεται αυτοματοποιημένα και ο βαθμός θα εξάγεται αμέσως μετά τη λήξη της εξέτασης.

Με διαπιστωτική πράξη του διοικητή του e-ΕΦΚΑ που θα εκδίδεται πέντε μέρες μετά τη διενέργεια κάθε εξέτασης, οι επιτυχόντες εγγράφονται στο μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που θα τηρείται και θα εποπτεύεται από τον e-ΕΦΚΑ.

 

Πώς θα ξεκινήσει η διαδιακασία

Η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχικά με τις συντάξεις του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, ενώ για να υπάρχει ανταγωνισμός και να μην συγκεντρωθούν στοίβες φακέλων σε συγκεκριμένους ιδιώτες το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει να βάλει πλαφόν. Έτσι, ένα δικηγορικό γραφείο θα μπορεί να αναλαμβάνει το μέγιστο τέσσερις συνταξιοδοτικές υποθέσεις.

Πηγή: powergame.gr