Εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» σε όλη την Ασία

Δείτε αναλυτικά

Η Ινδία μπορεί να έχει περάσει την κορύφωση του τελευταία κύματος της πανδημίας που πυροδότησε η παραλλαγή Δέλτα, η οποία αρχικά εντοπίστηκε στη χώρα, ωστόσο, αρκετές χώρες της Ασίας αντιμετωπίζουν αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων.

 

 

Στο μεταξύ, τα ποσοστά εμβολιασμού σε ολόκληρη την περιοχή παραμένουν (με ορισμένες εξαιρέσεις) γενικά χαμηλά, εν μέσω ανησυχιών ότι η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται απειλητικά.

Σε ποιες περιοχές ανεβαίνουν τα νούμερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε πρόσφατα την παραλλαγή Δέλτα ως μία από «τις πιο μεταδοτικές από τις παραλλαγές που έχουν προσδιοριστεί μέχρι τώρα».

Μερικοί από τους άμεσους γείτονες της Ινδίας, όπως το Νεπάλ, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα , άρχισαν να βλέπουν αύξηση των μολύνσεων τον Μάιο, αν και τώρα καταγράφουν πτωτικές τάσεις στους αριθμούς. Το Νεπάλ επλήγη ιδιαίτερα μάλιστα, με την δραματική αύξηση των λοιμώξεων να κατακλύζει τις τοπικές μονάδες υγείας.

Τα κρούσματα στο Αφγανιστάν ήταν επίσης σε υψηλά επίπεδα τον Ιούνιο και ο υπουργός Υγείας της χώρας, Wajid Majrooh, δήλωσε ότι το 60% των περιπτώσεων στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ, οφειλόταν στην παραλλαγή Δέλτα.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ακόμα πρόσφατα αυξανόμενους αριθμούς περιπτώσεων στο Μπαγκλαντές, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τη Μογγολία.

Τι γίνεται όμως σε αυτές τις χώρες;

Μπαγκλαντές

Το Μπαγκλαντές, το οποίο έχει συνορεύει με την Ινδία, παρουσίασε ανοδική τάση από τα μέσα Μαΐου. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης που αφορούν την περίοδο από τις 25 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου, το 68% των περιπτώσεων που εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα, τη Ντάκα, αφορούν την παραλλαγή Δέλτα.

Η χώρα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς lockdown, μετά από τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής.

Οι αριθμοί των περιπτώσεων θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω καθώς μεγάλος αριθμός εργατών έφυγε από την πρωτεύουσα, τη Ντάκα, για αλλού πριν από το εθνικό lockdown.

Παρόλο που ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες χώρες την προσπάθεια εμβολιασμού, η ανάπτυξη στο Μπαγκλαντές ήταν γενικά αργή και έπρεπε να αναστείλει τους εμβολιασμούς τον Απρίλιο. Το Μπαγκλαντές χορήγησε 1,6 εκατομμύρια εμβόλια της AstraZeneca, τα οποία έλαβε από την Ινδία. Όμως έπειτα η Ινδία διέκοψε τις εξαγωγές των εμβολίων τον Απρίλιο.

Στην πορεία το Μπαγκλαντές ξεκίνησε τους εμβολιασμούς στις 22 Ιουνίου σε περιορισμένη κλίμακα με τα εμβόλια Sinopharm της Κίνας που ελήφθησαν ως δωρεά.

Λιγότερο από το 3% του πληθυσμού του είχε εμβολιαστεί πλήρως έως τις 30 Ιουνίου.

Ινδονησία

Η Ινδονησία επέβαλε επίσης lockdown σε τμήματα της χώρας έως τις 20 Ιουλίου.

Οι αριθμοί των περιστατικών και των θανάτων αυξάνονται από τις αρχές Ιουνίου και η κυβέρνηση αποδίδει την επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες στην παραλλαγή Δέλτα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα τεστ έδειξαν ότι σχεδόν το 60% των περιπτώσεων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οφείλονταν στην παραλλαγή Δέλτα.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιταχυνθεί στη χώρα, αλλά μέχρι τώρα λιγότερο από 5% έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ο πρόεδρος της χώρας, Joko Widodo, έχει θέσει ως στόχο τη διενέργεια ενός εκατ. εμβολιασμών την ημέρα και τον διπλασιασμό τους μέχρι τον Αύγουστο.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα πλησιάζει στην καταστροφή με αυξανόμενες ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα κρεβατιών στα νοσοκομεία και την παροχή οξυγόνου.

Ταϊλάνδη

Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων στην Ταϊλάνδη έχει αποδοθεί εν μέρει στην παραλλαγή Δέλτα.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το υπουργείο δήλωσε ότι στο 26% των συνολικών περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα, Μπανγκόκ, την περασμένη εβδομάδα, εντοπίστηκε η παραλλαγή Δέλτα. Η παραλλαγή εντοπίστηκε πρόσφατα σε νησιά όπως το Πουκέτ, το οποίο άνοιξε πλέον στους ξένους επισκέπτες, προκειμένου να ενισχύσει την τουριστική του βιομηχανία.

Η Ταϊλάνδη είχε εμβολιάσει πλήρως περίπου το 4% του πληθυσμού της έως τα τέλη Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός, Prayuth Chan-ocha, δήλωσε πρόσφατα στα ΜΜΕ ότι υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά «πρέπει να αποδεχτούμε τον κίνδυνο, ώστε οι Ταϊλανδοί να μπορέσουν να ζήσουν».

Μογγολία

Η χώρα έχει σχετικά υψηλό επίπεδο εμβολιασμού με περισσότερο από το 50% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, οι περισσότεροι με το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm.

Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού ήρθε μετά από την υπόσχεση της κυβέρνησης για ένα «Covid-free καλοκαίρι». Όμως, οι πρόσφατες αυξήσεις σε κρούσματα και θανάτους ήταν από τις υψηλότερες στην Ασία ανά κεφαλή πληθυσμού.

Ορισμένες αναφορές υποστηρίζουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων σε χώρες που έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στα κινεζικά εμβόλια. Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα βγαίνει από το lockdown και όχι στα κινεζικά εμβόλια, απάντησε σχετικά ] αξιωματούχος στη Μογγολία.

Στην Ινδονησία, περισσότερο από το 85% των εμβολίων είναι κινεζικα και έχουν αναφερθεί ότι πάνω από δέκα εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πεθαίνουν αφού εμβολιάστηκαν πλήρως με το εμβόλιο Sinovac. Οι επιδημιολόγοι εκεί ερευνούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της παραλλαγής Δελτα.

Στην Ινδονησία συζητείται πλέον η αναγκαιότητα ενισχυτικής δόσης, αλλά ο ΠΟΥ δεν το έχει προτείνει ακόμη.

 

Πηγή: naftemporiki.gr, BBC