«Μέρκελ – Κουρτς διαφωνούν στο προσφυγικό», σχολιάζει ο Γερμανικός Τύπος – Θετικά σχόλια για Ελλάδα

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Το προσφυγικό σε Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος εστιάζει στο ότι παραμένουν οι διαφορές Γερμανίας – Αυστρίας στο ζήτημα αυτό, ενώ η Die Welt αναφέρει ότι «στην Ελλάδα διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα μίας πιο αυστηρής διαχείρισης του μεταναστευτικού».

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα προβλέπει, επικαλούμενη εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ότι «το 2020 η Ελλάδα θα πρέπει να αναμένει περισσότερες μεταναστευτικές ροές από το 2019».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Tageszeitung επαναφέρει το ζήτημα των γερμανικών δήμων, που δηλώνουν πρόθυμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα, αλλά προσκρούουν στην αδράνεια της γερμανικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα κάνει λόγο για πόλεις όπως το Ντόρτμουντ, η Κολωνία, το Κρέφελντ και το Μίνστερ και επισημαίνει μεταξύ άλλων: “Τον περασμένο χρόνο πολλοί δήμοι είχαν ζητήσει να συμπεριληφθούν στις αποφάσεις για την υποδοχή των διασωθέντων στη θάλασσα. Περισσότεροι από 130 δήμοι αυτοανακηρύχθηκαν ‘ασφαλείς λιμένες’ (για τους πρόσφυγες), πολλοί δήμαρχοι έχουν απευθύνει σχετική επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ- χωρίς να λάβουν απάντηση, όπως είχε δηλώσει στις αρχές της χρονιάς ο δήμαρχος του Πότσνταμ Μάικ Σούμπερτ”.

Δεν «τα βρίσκουν» Μέρκελ και Κουρτς

Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στο Βερολίνο δεν φαίνεται να απέφερε άμεσα αποτελέσματα, αφού Γερμανία και Αυστρία εξακολουθούν να διαφωνούν στο προσφυγικό, σημειώνει η Deutsche Welle.

«Η Μέρκελ και ο προσκεκλημένος της δεν έκρυψαν ότι διαφωνούν σε πολλά ζητήματα» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). «Αυτό ισχύει για την επανέναρξη της ναυτικής επιχείρησης ‘Σοφία’ στη Μεσόγειο, η οποία είχε σχεδιαστεί για τη διάσωση προσφύγων, αλλά θεωρείται πλέον χρήσιμη και για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης που είχε αποφασιστεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Για το ίδιο θέμα η Handelsblatt παρατηρεί ότι ο Αυστριακός καγκελάριος “εξακολουθεί να απορρίπτει την επανέναρξη της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης ‘Σοφία’ για τη διάσωση προσφύγων, παρότι η ίδια η Αυστρία δεν διαθέτει καν ακτές…” Από την πλευρά του, το Focus Online εκτιμά ότι μετά από μία συνάντηση Μέρκελ-Κουρτς οι πολιτικοί παρατηρητές “δεν χρειάζεται πλέον καν να μπουν στον κόπο να εντοπίσουν τις διαφορές απόψεων. Το κάνουν και οι ίδιοι, παραπέμποντας κάθε τόσο, με συνέπεια, στις διαφωνίες τους”.   

“Δεν τα βρίσκουν Μέρκελ και Κουρτς” επιγράφεται ανταπόκριση της Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) από το Βερολίνο. Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα “ο καγκελάριος της Αυστρίας πολλές φορές επιδεικνύει αποφασιστικότητα και διατυπώνει ξεκάθαρα τις θέσεις του. Η Μέρκελ σπανίως δείχνει να βιάζεται και προτιμά ασαφείς διατυπώσεις, που επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Η καγκελάριος έχει τη διπλάσια ηλικία από τον ομόλογό της και πλησιάζει στο τέλος της σταδιοδρομίας της, ενώ ο Κουρτς θα μπορούσε να σφραγίσει την αυστριακή πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα”.