Χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι έριξε στον Ειρηνικό ωκεανό η Ιαπωνία.
Σήμερα στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν προκειμένου τα νερά του εργοστάσιου Φουκουσίμα Νταϊίτσι να καταλήξουν στη θάλασσα.
Τα νερά από το Φουκουσίμα Νταϊίτσι είναι η κληρονομιά της τριπλής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 προκάλεσε τσουνάμι. Εξαιτίας του τσουνάμι πλημμύρισε ο σταθμός και προκλήθηκε τήξη σε τρεις από τους αντιδραστήρες του. Τα εν λόγω νερά θα ρίχνονται στη θάλασσα σε μικρές ποσότητες και έπειτα από επιπλέον ελέγχους, ανέφερε η TEPCO, εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση. Σήμερα το πρωί ρίχθηκε στη θάλασσα η πρώτη ποσότητα, 7.800 κυβικά μέτρα, ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 17 ημέρες.
THREAD) 1. This is the moment when Japan started releasing treated nuclear water from its Fukushima plant into the Pacific Ocean.
The plan, part of the clean up of the worst atomic accident since Chernobyl, faces a persistent backlash despite reassurances https://t.co/YKMHn1ffCR pic.twitter.com/fw0ihYO4Lp
— Bloomberg (@business) August 24, 2023
Τόσο από τις αρχές της Ιαπωνίας όσο και από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη. Τα νερά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, που πάντως δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.
Το συγκεκριμένο γεγονός όμως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, Ιάπωνες αλιείς, καθώς και κράτη της περιοχής, ειδικά την Κίνα. Ιάπωνες αλιείς φοβούνται πως θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ, παρά τις διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, περιοχές της Κίνας, έχουν ανακοινώσει πως θα απαγορεύσουν τα θαλασσινά από τομείς της Ιαπωνίας, ιδίως από τη Φουκουσίμα και το Τόκιο, από σήμερα.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι θα λάβει μέτρα για να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον, η ασφάλεια των τροφίμων και η δημόσια υγεία. Ο εκπρόσωπός του Ουάνγκ Ουενμπίν χαρακτήρισε «ακραία εγωιστική» την κίνηση, προσθέτοντας πως το Πεκίνο ανησυχεί και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία.
Asia Correspondent @HelenAnnSmith0 shares the latest as the Fukushima nuclear plant operator starts to release radioactive wastewater into the sea.
Fishing groups in Japan have opposed the plan, along with groups in China and South Korea.https://t.co/oqCWFqjTsu
📺 Sky 501 pic.twitter.com/Jry6BKxnS4
— Sky News (@SkyNews) August 24, 2023
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη ρίψη των υδάτων αυτών στη θάλασσα. Η αντιπολίτευση και οργανώσεις πολιτών στη Νότια Κορέα διαδήλωσαν χθες εναντίον του σχεδίου. Η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ επικρίνεται έντονα διότι στη δική της εκτίμηση για τη ρίψη των υδάτων ανέφερε επίσης πως δεν βλέπει κανένα πρόβλημα από επιστημονική και τεχνική άποψη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters