Έλληνες μαθητές κατέκτησαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό βίντεο της Eurostat για το σχολικό έτος 2022-2023 στην ηλικιακή ομάδα των νέων (14-16 ετών), ενώ η Σλοβενία κέρδισε το πρώτο βραβείο στην ηλικιακή ομάδα (16-18 ετών). Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Πάνω από 19.000 μαθητές από 19 χώρες δήλωσαν συμμετοχή στην έκτη έκδοση αυτού του διαγωνισμού στατιστικής, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη του διαγωνισμού.
Μετά από μια απαιτητική φάση σε εθνικό επίπεδο, οι νικήτριες ομάδες από κάθε συμμετέχουσα χώρα συμμετείχαν στον ευρωπαϊκό τελικό. Η αποστολή ήταν να δημιουργήσουν ένα δίλεπτο βίντεο: οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να φανταστούν ότι θα προσκαλούνταν σε μια διεθνή εκδήλωση για να παρουσιάσουν ένα βίντεο σχετικά με την ευημερία στη χώρα τους με βάση τις επίσημες στατιστικές.
Μια κριτική επιτροπή Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε 63 συμμετοχές και επέλεξε τα 5 καλύτερα βίντεο τόσο στην ηλικιακή ομάδα 14-16 ετών (30 συμμετοχές) όσο και στην ηλικιακή ομάδα 16-18 ετών (33 συμμετοχές). Οι μαθητές εντυπωσίασαν τους κριτές με τη δημιουργικότητά τους και την ποιότητα του έργου τους.
Νικητές της ηλικιακής ομάδας 14-16 οι Έλληνες μαθητές
Η ομάδα AFS_GR_1 (Ελλάδα) πήρε το πρώτο βραβείο στην ηλικιακή ομάδα των νέων (14-16) με ένα πολύ επαγγελματικό βίντεο για την καθημερινή ζωή του Γιάννη και τις διάφορες διαστάσεις της ευημερίας στην Ελλάδα. Η κριτική επιτροπή εκτίμησε ιδιαίτερα την ισχυρή ιστορία, την πρωτότυπη μορφή που μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι και την εξαιρετική χρήση δεδομένων και οπτικοποιήσεων.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα 3VIS (Ιταλία). Το πρωτότυπο, διασκεδαστικό και καλοπαιγμένο βίντεό τους διαδραματίζεται σε μια σχολική αίθουσα και εξετάζει την ευημερία των εφήβων στην Ιταλία.
Οι καλλιτέχνες της ομάδας BUNG BANDA (Ουγγαρία) κατέλαβαν την τρίτη θέση με μια επαγγελματικά κινούμενη παρωδία μιας ειδησεογραφικής εκπομπής για την ευημερία.
Οι ομάδες BTCMASTERS (Σλοβακία) και SPOMINCICE (Σλοβενία) κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα.
Οι μαθητές της Σλοβενίας νικητές ηλικιακής ομάδας 16-18
Στην ηλικιακή ομάδα (16-18 ετών), το πρώτο βραβείο κέρδισε η ομάδα KOMPOT (Σλοβενία) με το συγκινητικό της βίντεο σχετικά με το γιατί ο πρωταγωνιστής Branko δεν πρέπει να φύγει από τη Σλοβενία. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τη δημιουργική ιστορία που χρησιμοποιήθηκε για την αντιπαραβολή των ερωτήσεων και των σκέψεων του αφηγητή με στατιστικά στοιχεία, καθώς και από την τεχνική ποιότητα του βίντεο.
Η ομάδα _ALGEBROS_ (Λουξεμβούργο) ήταν δεύτερη με ένα πολύ επαγγελματικό, πολύγλωσσο βίντεο που παρουσιάζει καλά επιλεγμένα στατιστικά δεδομένα για την ευημερία στο Λουξεμβούργο.
Η ομάδα GAVRAN (Κροατία) κατέλαβε την τρίτη θέση με το σαφές και κατατοπιστικό animation για την ικανοποίηση από τη ζωή στην Κροατία.
Οι ομάδες SEPTIMAGJH και JASEJA (και οι δύο από τη Σλοβακία) συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα καταλαμβάνοντας την τέταρτη και την πέμπτη θέση, αντίστοιχα.
Η κριτική επιτροπή
Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελούνταν από εμπειρογνώμονες στους τομείς της στατιστικής, των μαθηματικών, της ευημερίας και της επικοινωνίας:
Saamah Abdallah, Επικεφαλής προγράμματος για τη βιώσιμη ευημερία, Ινστιτούτο Hot or Cool, Γερμανία
Rui Barros, δημοσιογράφος δεδομένων, Público, Πορτογαλία
Péter Kovács, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και Δημογραφίας, Πανεπιστήμιο του Szeged, Ουγγαρία
Cédric Leclercq, παραγωγός βίντεο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Marta Ley, Δημοσιογράφος δεδομένων, El Confidencial, Ισπανία
Δρ Πετρούλα Μαυρικίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στατιστικής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Frederick, Κύπρος
Johanna Nygård, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Καθηγητών Μαθηματικών, MAOL ry, Φινλανδία
Harutyun (Harry) Tsatryan, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του European Youth Press, εξωτερικός αξιολογητής στο IFCN του Ινστιτούτου Poynter.
Martina Skočková από την Eurostat, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.