Ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου ανήλθε σε 45.089, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD).
Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών, μαζί με αυτούς που έχουν καταγραφεί στη Συρία, έχει φτάσει περίπου τους 51.000. Μετά τον πρώτο σεισμό των 7,8 βαθμών, ακολούθησαν περισσότεροι από 11.000 μετασεισμοί, αρκετοί από τους οποίους ήταν πολύ ισχυροί.
Πόσοι είναι οι τραυματίες
Οι τραυματίες στην Τουρκία έχουν ξεπεράσει τους 108.000, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, καθώς περισσότερα από 160.000 κτίρια, με 520.000 διαμερίσματα, κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευθεί να ανοικοδομήσει τα κατεστραμμένα σπίτια μέσα σε έναν χρόνο, αλλά θα χρειαστούν πολλοί μήνες προτού οι άνθρωποι που έχουν χάσει το σπίτι τους μπορέσουν να φύγουν από τις σκηνές ή τα κοντέιντερ στα οποία διαμένουν τώρα.
Για τους πληγέντες έχουν στηθεί περισσότερες από 350.000 σκηνές σε 332 σημεία, ενώ καταυλισμοί με κοντέινερ έχουν δημιουργηθεί σε 162 σημεία. Εξάλλου περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τις πληγείσες περιοχές.
Τι εκτιμούν οι ειδικοί για την ανοικοδόμηση
Και μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να υπόσχεται γρήγορη και έγκαιρη ανοικοδόμηση και πως μέσα σε ένα χρόνο «θα γιατρέψει» τις πληγές από τους σεισμούς, ωστόσο όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι ειδικοί είναι πιο επιφυλακτικοί υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Συγκεκριμένα πρώτα οι τοπικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να διαπιστώσουν ποια κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν και εν συνεχεία να εκπονηθεί, ένα εκτενές σχέδιο ανοικοδόμησης.
«Αυτή η καταστροφή μας υπενθυμίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας και ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα τόσο των ιδιωτικών όσο και της δημόσιων υποδομών. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Χιμπέρτο Λόπες, διευθυντής του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν εξακολουθεί να δέχεται πυρά για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, τα πρώτα 24ωρα μετά την καταστροφή, γεγονός για το οποίο ζήτησε συγγνώμη σήμερα (27/2), από την επαρχία Αντιγιαμάν όπου και βρέθηκε.
Ωστόσο δέχεται και πυρά για το πρόγραμμα αμνηστίας του 2018 που έδωσε «συγχωροχάρτι» σε κατασκευαστικά λάθη και σε προβληματικές υποδομές. Με τον Τούρκο πρόεδρο να ελέγχει την πλειονότητα των ΜΜΕ, αυτά επιρρίπτουν τις ευθύνες στους ηγέτες των δήμων αντιπολιτευόμενων κομμάτων που δεν κατάφεραν να λάβουν μέτρα προστασίας για μία περιοχή που ήταν γνωστή ότι είναι ευάλωτη στους σεισμούς.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η ασυνήθιστη ισχύς του σεισμού, το μικρό εστιακό βάθος αλλά και το γεγονός ότι πολλά κτίρια δεν πληρούσαν τους κανόνες δόμησης στην Τουρκία συντέλεσαν στο μέγεθος της καταστροφής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ