Η Φινλανδία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν λάβει τις τελευταίες εκκρεμείς επικυρώσεις για την υποψηφιότητά της για ένταξη, ανεξάρτητα από την πρόοδο που έχει σημειώσει η Σουηδία προς την ένταξη στη συμμαχία, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο.
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας προχώρησε σε μια εσωτερική διαδικασία για την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν οι δύο χώρες θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ενώ και οι δύο υπέβαλαν αίτηση για ένταξη την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στην είσοδο της Σουηδίας, ενώ επισημαίνεται ότι δεν έχει πλέον πρόβλημα με την ένταξη της Φινλανδίας.
“Το κοινοβούλιο μας θα λάβει την απόφασή του και εάν η Τουρκία και η Ουγγαρία την επικυρώσουν, θα γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Νιινίστο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Οι Φινλανδοί βουλευτές εκτιμάται ότι θα ψηφίσουν για το θέμα στις 28 Φεβρουαρίου.
Το σχόλιο είναι το πιο πρόσφατο μήνυμα ότι η Φινλανδία ετοιμάζεται να κάνει το βήμα στη συμμαχία χωρίς τη Σουηδία, τη γειτονική και στενή σύμμαχό της, της οποίας η προσπάθεια ένταξης έχει καθυστερήσει εξαιτίας της τουρκικής αντίστασης. Ο Νιινίστο επέμεινε ότι η δήλωσή του δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η Φινλανδία αφήνει πίσω τη γείτονά της.
“Στο βαθμό που εξαρτάται από εμάς, θα πάμε χέρι-χέρι, αλλά η Τουρκία κρατά την επικύρωση στα χέρια της και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό”, είπε ο πρόεδρος. “Εάν η Τουρκία και η Ουγγαρία επικυρώσουν και το κοινοβούλιο μας αποδεχθεί τη νομοθεσία, θα γίνουμε μέλη”.
Οι συνομιλίες των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία θα ξαναρχίσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, είπε ο Νιινίστο, προσθέτοντας ότι είναι “αισιόδοξος” ότι και οι δύο θα έχουν γίνει μέλη μέχρι τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους. Η επόμενη προσπάθεια εξόδου από το αδιέξοδο σχεδιάζεται να γίνει στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Οι βουλευτές στην Ουγγαρία θα ξεκινήσουν τη συζήτηση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της βουλής την Τετάρτη και προβλέπει επίσης ψηφοφορία την εβδομάδα της 6ης Μαρτίου. Ενώ η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα δεν έχει υποβάλει απαιτήσεις σε αντάλλαγμα για την επικύρωση, τα χρονοδιαγράμματα έχουν αλλάξει αρκετές φορές.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον συνέχισε να πιέζει την υπόθεση για ταυτόχρονη είσοδο, λέγοντας ότι θα ήταν επωφελής για την άμυνα. “Είναι γνωστό ότι έχουμε μια πολύ στενή στρατιωτική σχέση εκτός ΝΑΤΟ και αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι μαζί”, είπε ο Κρίστερσον στη συνέντευξη Τύπου στο Χάρπσουντ, νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης. “Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύπλοκα εάν μία από τις χώρες παραμείνει εκτός ενώ η άλλη ενταχθεί – αυτό είναι απλώς μια δήλωση γεγονότων”.