Μπορέλ: Αν η Κίνα προμήθευε με όπλα ή πυρομαχικά στη Ρωσία, θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» της ΕΕ

Ο Μπορέλ προειδοποίησε την Κίνα εναντίον της προμήθειας όπλων ή πυρομαχικών στη Ρωσία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ προειδοποίησε χθες Δευτέρα την Κίνα εναντίον της προμήθειας όπλων ή πυρομαχικών στη Ρωσία, διαμηνύοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα ξεπερνούσε την “κόκκινη γραμμή” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο οποίο συζητήθηκε η περαιτέρω αποστολή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, λίγα 24ωρα προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Προχθές Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του πρόσαψε στην Κίνα πως “εξετάζει” το ενδεχόμενο να προμηθεύσει “θανατηφόρα βοήθεια” στη Ρωσία και ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα το Πεκίνο να προχωρήσει πράγματι σε παραδόσεις όπλων.

Εάν συνέβαινε αυτό, το Πεκίνο θα ξεπερνούσε την “κόκκινη γραμμή” που έχει θέσει η ΕΕ στη σχέση της με την Κίνα, διεμήνυσε ο κ. Μπορέλ πριν από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων χθες στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως συζήτησε σχετικά με τον κ. Μπλίνκεν και με τον κορυφαίο κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι.

Τόνισε πως εξέφρασε την “έντονη ανησυχία” του στον κ. Ουάνγκ και του ζήτησε ρητώς το Πεκίνο να μην δώσει όπλα τη Ρωσία. “Μου είπε πως δεν πρόκειται να το κάνουν”, πρόσθεσε, αλλά “θα παραμείνουμε άγρυπνοι”.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε χθες τη σεναριολογία περί προμήθειας όπλων από το Πεκίνο στη Μόσχα, τονίζοντας “δεν δεχόμαστε οι ΗΠΑ να επικρίνουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία, κι ακόμη λιγότερο να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς”, και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως “διαδίδει ψευδείς πληροφορίες”.

Στις Βρυξέλλες ευρωπαίοι υπουργοί τόνιζαν πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού.

Ο εσθονός ΥΠΕΞ Ούρμας Ρεϊνσάλου προειδοποίησε πως η Ουκρανία “ξεμένει από οβίδες”, προσθέτοντας πως το Ταλίν τάσσεται υπέρ του να σταλούν 1 εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αγοράσουν από κοινού τα κράτη μέλη.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί καθημερινά στην Ουκρανία όσες οβίδες παράγονται στην ΕΕ κάθε μήνα, πρόσθεσε ο κ. Ρεϊνσάλου, κάτι που χαρακτήρισε “απολύτως απαράδεκτο”.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ