Quantcast

Γερμανία: Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών μεταβαίνουν αύριο στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας

Υπάρχουν άνθρωποι στη Γερμανία οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν αν και δεν έχουν συγγενείς στις πληγείσες περιοχές

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ θα μεταβούν αύριο από κοινού στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας, προκειμένου να ενημερωθούν άμεσα για την κατάσταση και να συναντήσουν Γερμανούς διασώστες και εθελοντές. Την ίδια ώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για τη στάση της στην έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε σεισμοπαθείς Τούρκους οι οποίοι θέλουν να βρουν καταφύγιο σε συγγενείς τους στη Γερμανία.

“Οι υπουργοί θέλουν να σχηματίσουν επιτόπου εικόνα για την παροχή βοήθειας από γερμανικές οργανώσεις και να μιλήσουν με τους πληγέντες για τις ανάγκες τους”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Η Γερμανία έχει από την πρώτη στιγμή διαθέσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία και στη Συρία, ενώ στην περιοχή μετέβησαν κλιμάκια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τεχνικής Αρωγής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη Γκαζιαντέπ, οι δύο γερμανίδες υπουργοί θα έχουν συνομιλίες και για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης βίζας από την περιοχή των καταστροφών.

Σήμερα πάντως η οργάνωση Seebrücke επέκρινε την αργή διαδικασία έκδοσης βίζας. “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εσκεμμένα έκανε τόσο περίπλοκες τις προϋποθέσεις για τη βίζα ώστε να μπορεί κατόπιν να ισχυριστεί ότι ήθελε να βοηθήσει, αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε την προσφορά”, δήλωσε η εμπειρογνώμονας της οργάνωσης Μαρία Σόνεκ, επισημαίνοντας ότι η προσκόμιση εγγράφων είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα περισσότερα έχουν χαθεί στα ερείπια. Στο ίδιο ονεύμα η Τουρκική Κοινότητα Γερμανίας ζητά απλούστερες διαδικασίες. “Μέχρι στιγμής οι διαδικασίες ήταν υποτονικές και δεν ήταν απαλλαγμένες από τη γραφειοκρατία στον βαθμό που θα ελπίζαμε”, δήλωσε η πρόεδρος της Κοινότητας, Γιεζελικαγιά Γιουρτμπάι στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD και ζήτησε το μέτρο να μην περιοριστεί στους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού ήδη κατοίκων της Γερμανίας. “Υπάρχουν άνθρωποι στη Γερμανία οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν αν και δεν έχουν συγγενείς στις πληγείσες περιοχές”, ανέφερε.