Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα υπάρχει φόβος για μετασεισμoύς ακόμα και 7 Ρίχτερ στην περιοχή, ενώ υποστηρίζει μιλώντας στον Alpha ότι δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από τον σεισμό στην Τουρκία.
Κάνει λόγο για εκατόμβη θυμάτων και όσοι παγιδεύτηκαν στον σεισμό και παρέμειναν ζωντανοί για κάποιο διάστημα πλέον δεν θα ζουν. «Τρεις μέρες μετά τον σεισμό και μετά τις διασωστικές ενέργειες αποστολή μας ήταν να δούμε την έκταση και την ένταση της καταστροφής. Με έναν πρώτο υπολογισμό διαπιστώσαμε ότι 250.000 κτίρια από τη Λατάκια της Συρία ως τη Μαλάτεια της Τουρκίας έχουν καταστραφεί και με απλές αναγωγές είχαμε πει την τρίτη μέρα του σεισμού ότι θα θύματα του σεισμού θα ξεπεράσουν τις 50.000.
Η αντίληψη αυτή επιβεβαιώνεται, αλλά πάμε προς ένα αρνητικό σενάριο που είναι οι 100.000 νεκροί. Βέβαια ποτέ δεν θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων μέσα από αυτή την καταστροφή. Δεν θα υπάρχουν κάποιοι να αναζητήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι μια τεράστια περιοχή η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Για ένα χρόνο θα έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία. Και πιθανότατα να έχουμε μετασεισμούς της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».
Στη χώρα μας το Σάββατο έγιναν δύο σεισμοί ένας σε Κρήτη και ένας στον Ιόνιο που προκάλεσαν ανησυχία με τον Ευθύμιο Λέκκα να είναι καθησυχαστικός. «Στους σεισμούς αυτούς δεν έπρεπε καν να αναφερόμαστε, ανήκουν στη συνήθη σεισμικότητα. Δεν συνδέονται με τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, αλλά ούτε και οι σεισμοί που έγιναν το Σάββατο σε Ιόνιο και Κρήτη έχουν κάποια σχέση. Επειδή προηγήθηκαν τα τραγικά γεγονότα στην Τουρκία αυτοί οι σεισμοί προκαλούν κάποιο μικρό ενδιαφέρον που πραγματικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει».
Στο μεταξύ σταματούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης 14 ημέρες μετά τον σεισμός εκτός από τις επαρχίες την Καχραμανμαράς και τη Χατάι.
«Σε μεγάλο αριθμό επαρχιών οι προσπάθειες ερευνών έχουν τελειώσει. Συνεχίζονται στις επαρχίες Καχραμανμαράς και Χατάι, σε περίπου 40 κτίρια», δήλωσε ο Γιούνους Σεζέρ, επικεφαλής της Afad της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.
Ο τραγικός απολογισμός
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί στην Τουρκία έφτασαν τους 40.869. περισσότεροι από 21.000 οι τραυματίες, ενώ στη Συρία ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 5.800.
Από εκεί και πέρα πάνω από 830.000 κτίρια έχουν ελεγχθεί, ενώ περισσότερα από 105.000 έχουν καταρρεύσει ή θέλουν άμεσο γκρέμισμα. Η ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών θα κοστίσει 38 δισ. δολάρια.
Μετά από 14 ημέρες από τους φονικούς σεισμούς, 163 έρευνες είναι σε εξέλιξη, με 40 συνεργεία να βρίσκονται στην Τουρκία.
Από εκεί και πέρα 1.713 παιδιά έχουν βγει από τα συντρίμμια, 1.141 έχουν επιστρέψει στις οικογένειες τους, 490 νοσηλεύονται και 244 δεν έχουν ταυτοποιηθεί.