Η Μάγια Σαντού, πρόεδρος της Μολδαβίας, ανέφερε την Δευτέρα (13/02) ότι η Ρωσία θέλει να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στην Μολδαβία.
Η Μολδαβή πρόεδρος ζήτησε αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά την παραίτηση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, η οποία προήλθε μετά από μήνες πίεσης από τη Μόσχα.
«Το σχέδιο περιελάμβανε δολιοφθορές και στρατιωτικά εκπαιδευμένους ανθρώπους μεταμφιεσμένους σε πολίτες για να πραγματοποιήσουν βίαιες ενέργειες, επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια και σύλληψη ομήρων», είπε η Σαντού στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το Politico, η πρόεδρος της Μολδαβίας πρόσθεσε ότι πολίτες της Ρωσίας, του Μαυροβουνίου, της Λευκορωσίας και της Σερβίας θα είναι μεταξύ εκείνων που θα εισέλθουν στη Μολδαβία για να προσπαθήσουν να πυροδοτήσουν διαμαρτυρίες σε μια προσπάθεια «να αλλάξουν τη νόμιμη κυβέρνηση σε μια παράνομη κυβέρνηση, που ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία για να σταματήσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ».
Οι δηλώσεις της Σαντού έρχονται αφότου όρισε νέο πρωθυπουργό την Παρασκευή για να διατηρήσει τη χώρα της σε τροχιά υπέρ της ΕΕ μετά την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης νωρίτερα την ίδια ημέρα.
«Οι αναφορές που ελήφθησαν από τους Ουκρανούς εταίρους μας δείχνουν τις τοποθεσίες και τις υλικοτεχνικές πτυχές της οργάνωσης αυτής της ανατρεπτικής δραστηριότητας. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη αξιοποιήσει ξένους για βίαιες ενέργειες», είπε, προσθέτοντας ότι προηγούμενες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy για τα σχέδια της Ρωσίας να πυροδοτήσει ταραχές επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές της Μολδαβίας.
Τι αποκάλυψε ο Ζελένσκι στους ηγέτες της ΕΕ
Ο Ζελένσκι είπε στους ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης στις Βρυξέλλες ότι η Ουκρανία είχε υποκλέψει τα ρωσικά σχέδια για «καταστροφή» της Μολδαβίας, κάτι που επιβεβαίωσαν αργότερα οι μολδαβικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η κυβέρνηση της Μολδαβίας κατηγορεί εδώ και καιρό τη Ρωσία, η οποία εδρεύει στρατιώτες στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στα ανατολικά, ότι προκαλεί αναταραχή στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα, Κισινάου.
Η Σαντού ζήτησε τη Δευτέρα από το κοινοβούλιο της Μολδαβίας να εγκρίνει νομοσχέδια για να εξοπλίσει την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας και την εισαγγελία «με τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κινδύνων» για την ασφάλεια της χώρας.
«Η πιο επιθετική μορφή επίθεσης είναι μια ενημερωτική επίθεση», είπε, καλώντας τους πολίτες να εμπιστεύονται μόνο τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τις αρχές. «Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να επιφέρει βία στη Μολδαβία δεν θα λειτουργήσουν. Ο κύριος στόχος μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και του κράτους», είπε ο Sandu.
Διαψεύδει τις καταγγελίες περί πραξικοπήματος
Η Ρωσία απέρριψε την κατηγορία της προέδρου της Μολδαβίας για εκπόνηση σχεδίου πραξικοπήματος κατά της πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας. «Τέτοιου είδους ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι και ατεκμηρίωτοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ακόμη, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκαλεί ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Μολδαβία λέγοντας ότι το Κίεβο προσπαθεί να παρασύρει την Μολδαβία «σε μια σκληρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία». Η πρόεδρος Μάγια Σάντου προέβη στις δηλώσεις αυτές αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του αποκάλυψε σχέδιο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που αποσκοπεί στο να προκαλέσει την «καταστροφή της Μολδαβίας» και μέρες αργότερα παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Μολδαβίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ρωσία αρνήθηκε πέρυσι ότι θέλει να επέμβει στην Μολδαβία αφότου οι αρχές στην Υπερδνειστερία ανακοίνωσαν ότι δέχθηκαν σειρά επιθέσεων.