Μόνο η παιδική φωνή αρκεί, για όλους τους διασώστες που επιχειρούν στα κατεστραμμένα κτίρια της Τουρκίας ύστερα από το σεισμό της Δευτέρας, για να βαρέσει συναγερμός και οι προσπάθειες να πολλαπλασιαστούν.
Οι Έλληνες διασώστες δεν αποτελούν εξαίρεση, μια ήδη έχουν κάνει την παρουσία τους αισθητή. Ο απεγκλωβισμός τριών παιδιών ζωντανών και ενός 50χρονου αποτελούν ήδη ένα μεγάλο παράσημο, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια: το απόγευμα της Τετάρτης, σε κτίριο της πόλης Χατάι, άκουσαν τη φωνή ενός παιδιού και αμέσως κινητοποιήθηκαν προκειμένου να το πλησιάσουν όσο αυτό ήταν εφικτό.
Οι Έλληνες πυροσβέστες, που φέρονταν να επιχειρούν το απόγευμα της Τετάρτης με βάση και τις πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, βρέθηκαν ενώπιον ενός στιγμιοτύπου συγκλονιστικού: το παιδάκι βρίσκεται κάτω από το σώμα της μητέρας του, που δεν έχει σημεία ζωής και η οποία πιθανότατα προσπάθησε να προστατεύσει το παιδί της, όταν η πλάκα του σπιτιού έπεσε πάνω τους.
Τα συντρίμμια του σπιτιού και το σώμα της μητέρας έχουν εγκλωβίσει το πόδι του παιδιού και οι προσπάθειες των διασωστών επικεντρώνονται στο να απομακρύνουν τα χαλάσματα και να το απεγκλωβίσουν.
Παρ’ όλα αυτά, ένας μετασεισμός με αξιοσημείωτη ισχύ αναχαίτισε τις προσπάθειές τους, μια και πήραν εντολή να απομακρυνθούν προκειμένου να μην κινδυνέψουν οι ίδιοι. Η επιχείρηση, αφού ηρέμησε η κατάσταση, βρίσκεται εν ισχύι. Έως τώρα, τρία παιδιά και ένας 50χρονος απεγκλωβίστηκαν ζωντανοί από τους Έλληνες διασώστες.
Πρόκειται για μία 9χρονη, μία 7χρονη και ένα κορίτσι που δεν είχε τις αισθήσεις του. Η προσπάθειά τους διέπειτα από αυταπάρνηση και ανθρωπιά. Οι προσπάθειές τους, αλλά και ο συναισθηματικός κόσμος τους, όπως εμφανίστηκε στα πρόσωπά τους με το θάνατο της μικρής Φατμέ, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο το έργο των ανθρώπων που με γυμνά χέρια ξεθάβουν τους συγγενείς τους κάτω από τα συντρίμμια που άφησε ο φονικός σεισμός, εκείνοι συνεχίζουν απτόητοι και με περισσότερο πείσμα την αναζήτησή τους.
Το πρωί της Τετάρτης, μάλιστα, οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν να διασώσουν έναν 15χρονο από την περιοχή Χατάι. «Όλοι οι διασωθέντες έχουν βγει πόντο-πόντο, τα παιδιά μας σκάβουν με τα χέρια» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, ανακοινώνοντας την τέταρτη διάσωση από Έλληνες διασώστες στην Τουρκία.
Δυστυχώς, τα στελέχη της ΕΜΑΚ έχιουν ανασύρει και τρία άτομα νεκρά: ένα μικρό κορίτσι την Τρίτη και την νύχτα προς την Τετάρτη ένα αγόρι περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 χρόνων.
Η Ελλάδα δεν σταμάτησε σε αυτήν την αποστολή: ανακοινώθηκε ότι στέλνει και δεύτερη ομάδα με 15 άντρες της ΕΜΑΚ, που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Τουρκία με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που θα απογειωθεί από αεροδρόμιο της Βορείου Ελλάδας.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, στην αποστολή υπάρχει ένας βελγικός ποιμενικός με την ονομασία Τάλως, για το οποίο είπε ότι «είναι πολύτιμος σύντροφος γιατί η όσφρηση του τετράποδου βοηθάει στον εντοπισμό των εγκλωβισμένων».
Στην δεύτερη ελληνική ομάδα συμμετέχουν, επιπλέον, τρία στελέχη του ΕΚΑΒ ως ιατρικό προσωπικό.